Αθήνα

 

19 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

Ο εξερευνητής και κλιματικός επιστήμονας του National Geographic Dr. Tom Matthews
emporikos syllogos athinon 210224

ΕΛΛΑΔΑ

«Ναι μεν αλλά» αποφαίνεται ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών για το νέο Ποινικό Κώδικα

«Το οικονομικής φύσεως πλημμέλημα δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν έγκλημα» σημειώνει ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών σε ανακοίνωσή του με αφορμή τις διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα.

Συγκεκριμένα, ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών σημειώνει τα εξής:

«Οι νέες αλλαγές στον ποινικό κώδικα σκοπό έχουν την πάταξη της μεσαίας μικροεγκληματικότητας και, όπως δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός, πρέπει να τερματιστεί η λογική ότι επειδή κάποιος κάνει πλημμέλημα δεν πρέπει να πάει φυλακή, και έφερε ως παράδειγμα τις κλοπές που γίνονται ξανά και ξανά από τα ίδια άτομα.

Καταρχάς, είμαστε ικανοποιημένοι που ένα χρόνιο αίτημα του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών έγινε πραγματικότητα, και περιμένουμε ότι η σωστή εφαρμογή του νέου μέτρου θα μετριάσει το μεγάλο πρόβλημα της παραβατικότητας στο εμπορικό κέντρο και τις περιφερειακές αγορές της Αθήνας.

Επιπροσθέτως όμως, οι νέες διατάξεις επηρεάζουν δυστυχώς και την επιχειρηματική δραστηριότητα και κινδυνεύουν πλέον, κατόπιν καταδίκης για οικονομικά αδικήματα πλημμεληματικής φύσεως, με εγκλεισμό σε σωφρονιστικό κατάστημα, επιχειρηματίες, έμποροι και νόμιμοι εκπρόσωποι εταιρειών.

Εάν εστιάσουμε λοιπόν στο άρθρο 21 του νέου Ποινικού Κώδικα, περισσότερο μοιάζει η αλλαγή να στοχεύει στην εντατικοποίηση της καταστολής όσων έχουν οφειλές προς το Δημόσιο και “όπλο” του κράτους στην προσπάθεια είσπραξης των προς αυτό οφειλών, παρά προσπάθεια εξορθολογισμού των ποινών και στήριξης των επιχειρήσεων.

Ειδικότερα, βασική αλλαγή που επιφέρει η νέα νομοθεσία είναι η δυνατότητα αναστολής μιας ποινής μόνο εάν αυτή είναι μικρότερη του ενός έτους.

Ποινές μεγαλύτερες του ενός έτος και μέχρι τα δύο έτη θα εκτίονται πρωτίστως με εναλλακτικούς τρόπους έκτισης, δηλαδή είτε με μετατροπή της ποινής φυλάκισης σε χρηματική ποινή είτε με κοινωφελή εργασία, ενώ για τις ποινές που υπερβαίνουν τα δύο έτη θα υπάρχει μερική, πραγματική, έκτιση της ποινής φυλάκισης σε σωφρονιστικό κατάστημα, για τις περιπτώσεις που η ποινή φυλάκισης είναι έως τρία έτη, και έκτιση για τις ποινές που υπερβαίνουν τα τρία έτη.

Παράλληλα, οι νόμιμοι εκπρόσωποι εταιρειών που έχουν εκ του νόμου αντικειμενική ευθύνη, σε περίπτωση τέλεσης μιας σειράς αδικημάτων βρίσκονται περισσότερο εκτιθέμενοι, όσο μεγαλύτερη είναι η επιχείρηση που διοικούν, σε μια πιθανή διάπραξη σημαντικών αδικημάτων. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι ένα εργατικό ατύχημα μπορεί πλέον να οδηγήσει σε εγκλεισμό σε σωφρονιστικό κατάστημα του νόμιμου εκπροσώπου μιας εταιρείας έστω και εάν αυτός δεν είχε καμία σχέση με τη τήρηση ή μη των μέτρων ασφαλείας σε ένα εργοτάξιο.

Μετά την πάροδο σχεδόν δεκαπέντε ετών που η επιχειρηματική κοινότητα της χώρας ήρθε αντιμέτωπη με μια ανυπέρβλητη οικονομική κρίση, με μια πρωτοφανή υγειονομική βόμβα και η συνέχεια του χρόνου έφερε στο προσκήνιο πολέμους στη γειτονιά μας, με άμεσο αποτέλεσμα σε όλη την ευρωζώνη την ενεργειακή κρίση, την αύξηση του πληθωρισμού και την ακρίβεια, η επιβίωση των επιχειρήσεων επιτεύχθηκε χάρις στην οξυδέρκεια και το εμπορικό δαιμόνιο του Έλληνα, αλλά και τα αποτελεσματικά κυβερνητικά μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας.

Όμως, η συσσώρευση οφειλών προς το δημόσιο και τις τράπεζες έχουν φορτώσει με υπερβολικά χρέη τις εταιρείες και μόνο το μέτρο των συνεχών ρυθμίσεων μπορεί και τις κρατά ακόμα όρθιες, γιατί διάθεση φθηνού χρήματος από τα τραπεζικά ιδρύματα δεν υπάρχει ούτε σαν σκέψη για το εγγύς μέλλον.

Είναι λοιπόν τουλάχιστον άδικο να δούμε συναδέλφους σε σωφρονιστικό κατάστημα για πλημμελήματα, που ουσιαστικά δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οικονομική κατάσταση που ήρθαν, είτε γιατί δεν μπόρεσαν λόγω συνθηκών να ανταπεξέλθουν στα ανυπέρβλητα εμπόδια και έκλεισαν στο μνημονιακό παρελθόν τις επιχειρήσεις τους είτε γιατί μπόρεσαν να επιβιώσουν συσσωρεύοντας οφειλές.

Σίγουρα οι κακουργηματικές οικονομικές πράξεις πρέπει να τιμωρούνται δια φυλάκισης, αλλά είναι σίγουρο ότι η κυβέρνηση πρέπει να ξανασκεφτεί τις μελλοντικές επιπτώσεις του άρθρου 21 του νέου Ποινικού Κώδικα που θα στέλνει μέλη οικογενειακών επιχειρήσεων στη φυλακή και θα γκρεμίσει ό,τι πετύχαμε τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια για την επιβίωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τη δυνατότητα δεύτερης ευκαιρίας σε όλους όσοι δεν κατόρθωσαν να επιβιώσουν στις κρίσεις».

Ροή Ειδήσεων

survivor144

14/04/2024 | 23:45

Survivor – Επικός Γκιουλέκας για τον Αλέξη Παππά: “Δεν βρίσκω ένα κουκούτσι να περιγράψω το μυαλό του”

14/04/2024 | 23:30

Ταξιάρχης Χάνος για Ελισάβετ Κωνσταντινίδου: “Ήταν οι πιο ωραίες ώρες, μέρες, μήνες που περάσαμε”

14/04/2024 | 23:15

Πανικός σε παραλία στο Ηράκλειο – Ξεβράστηκε drone και λυούμενοι νόμιζαν ότι είναι από το Ιράν
vraxali12

14/04/2024 | 23:00

Χριστίνα Βραχάλη: “Μου βρήκαν διαβήτη στην εγκυμοσύνη και για τέσσερις μήνες ήμουν με ενέσεις ινσουλίνης”

14/04/2024 | 22:40

Ο Κ. Μητσοτάκης θα παρουσιάσει το ψηφοδέλτιο της ΝΔ για τις ευρωεκλογές τη Δευτέρα (15/4)

14/04/2024 | 22:30

Σε παρέλαση για τις επετειακές εκδηλώσεις της 25ης Μαρτίου στη Νέα Υόρκη ο Κασσελάκης – Δείτε βίντεο
arthrou israeli prime minister office

14/04/2024 | 22:20

Υπέρ των αντιποίνων το Ισραήλ μετά τη συνεδρίαση του πολεμικού συμβουλίου -Αποφάσεις τα επόμενα 24ωρα

14/04/2024 | 22:12

Ψήφισαν στον ΣΥΡΙΖΑ για τους υποψήφιους του ευρωψηφοδελτίου – Πάνω από 60.000 συμμετείχαν

14/04/2024 | 22:10

Ξεσπά η Αλεξάνδρα Αϊδίνη: “Είναι πραγματικά ιεροσυλία να πατήσεις πάνω σε αυτό και να τραυματίσεις μια ψυχή”
idf 1 1

14/04/2024 | 22:00

Βίντεο του IDF δείχνει το σύστημα αναχαίτισης drones – «Το 99% των απειλών κατά του Ισραήλ αναχαιτίστηκαν»

14/04/2024 | 21:50

Δημήτρης Ουγγαρέζος: “Στεναχωρήθηκα, όλοι εναντίον όλων στην τηλεόραση και δεν βγάζω την ουρά μου απ’ έξω”

14/04/2024 | 21:40

Τούρκος διπλωμάτης για επίθεση στο Ισραήλ: Οι ΗΠΑ διαβίβασαν στο Ιράν, μέσω Άγκυρας ότι η επιχείρησή του πρέπει να είναι «εντός ορισμένων ορίων»
eu foreign ministers

14/04/2024 | 21:30

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών της ΕΕ μετά τις ιρανικές επιθέσεις συγκάλεσε ο Μπορέλ για την Τρίτη

14/04/2024 | 21:20

Η αναχαίτιση της ιρανικής επίθεσης κόστισε στο Ισραήλ 1,35 δισεκατομμύρια δολάρια

14/04/2024 | 21:10

Συγκινεί ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος για τη Ζωή Λάσκαρη: “Το κενό αυτό δεν καλύπτεται με τίποτα”
ikaria
Τα 12 φαγητά που τρώνε στην Ικαρία και ζουν μέχρι τα 100b
pthseis
Αποφεύγουν προσωρινά τον ισραηλινό εναέριο χώρο οι αεροπορικές εταιρείες – Δεν έγιναν οι πρωινές πτήσεις από το «Ελ. Βενιζέλος» προς το Τελ Αβίβ
arthrou drones
Τι είναι το πυραυλικό σύστημα Iron Dome του Ισραήλ και πώς λειτουργεί;
apergia
Απεργία 17 Απριλίου: Χειρόφρενο στα ΜΜΜ – Ποιοι κλάδοι κατεβάζουν ρολά
ekav asth
Ηράκλειο: Νεκρός 61χρονος που καταπλακώθηκε από το τρακτέρ του
pexels k zoltan 544554 scaled 1
Καιρός: Ξεπερνάει τοπικά τους 30°C η θερμοκρασία – Την Τετάρτη οι πρώτες μπόρες του Απρίλη