Αθήνα

16 oC

ελαφρές νεφώσεις

Ντροπή! Λουκέτο σε 272 σχολεία - 14.000 κενά σε όλη την Ελλάδα!

Ντροπή! Λουκέτο σε 272 σχολεία - 14.000 κενά σε όλη την Ελλάδα!

Ούτε ένα δάσκαλο δεν έχουν 272 σχολεία σε όλη τη χώρα

Τα Χριστούγεννα και αν, θα καλυφθούν ορισμένα από τα χιλιάδες κενά!

Πρωτοφανές αρνητικό ρεκόρ στην Παιδεία: 272 σχολεία δεν άνοιξαν στον αγιασμό. Παραμένουν κλειστά γιατί δεν έχουν ούτε καν ένα δάσκαλο να τα ανοίξει...

[adsense]

Εκατοντάδες μαθητές σε όλη την Ελλάδα δεν έκαναν αγιασμό. Κλειστά είναι 37 σχολεία στον νομό Ηρακλείου, 52 σχολεία των Κυκλάδων, 35 της Εύβοιας και ο κατάλογος της κατάντιας της εκπαίδευσης συνεχίζεται...

Οι μεγαλύτερες ελλείψεις παρουσιάζονται σε Κυκλάδες, Εύβοια και Δωδεκάνησα. Στο ακριτικό Καστελλόριζο τα σχολεία δεν έχουν δάσκαλο και ουσιαστικά δεν λειτούργησαν. Ούτε στην Τέλενδο ούτε στη Χάλκη ούτε στο Αγαθονήσι.

Τα Χριστούγεννα θα καλυφθούν τα κενά

«Τα Χριστούγεννα θα περιμένουμε μέχρι να καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος των κενών στα σχολεία», ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΟΕ Θανάσης Κικινής. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΟΕ, σε 92 δημοτικά και 180 νηπιαγωγεία δεν έγινε ούτε αγιασμός...
Τα προβλήματα οφείλονται στους μηδενικούς διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών τα τελευταία χρόνια (την τελευταία πενταετία έχουν συνταξιοδοτηθεί 8.500 εκπαιδευτικοί και έχουν προσληφθεί μόνο 850 και κανείς την τελευταία διετία) και στον εξαιρετικά κακό σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας. Σε νηπιαγωγεία και δημοτικά, η ΔΟΕ κατέγραψε 12.884 κενά. Τα κενά, όμως, στην πραγματικότητα είναι περισσότερα, καθώς στον αριθμό αυτό δεν περιλαμβάνονται οι δομές παράλληλης στήριξης, που τα ανεβάζουν στις 14.000.

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά ανά περιοχή πόσα σχολεία δεν άνοιξαν.

Με βάση τα στοιχεία του Βασίλη Παληγιάννη, αιρετού εκπροσώπου στο Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο υπουργείο Παιδείας, τα κενά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση είναι 14.499. Συγκεκριμένα, υπάρχουν:

  • 10.796 ελλείψεις σε δημοτικά και νηπιαγωγεία
  • 3.640 δάσκαλοι
  • 1.660 νηπιαγωγοί
  • 1.161 αγγλικών και οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων
  • 1.822 σε σχολεία ειδικής αγωγής και
  • 1.881 ελλείψεις στα τμήματα παράλληλης στήριξης.

Ενδεικτικά στον νομό Ηρακλείου λείπουν 305 δάσκαλοι και 202 νηπιαγωγοί, στη Δυτική Αττική 281 δάσκαλοι και 69 νηπιαγωγοί, στην Αιτωλοακαρνανία 280 δάσκαλοι και 131 νηπιαγωγοί.

Και αντί οι τραγικές αυτές ελλείψεις να αντιμετωπιστούν, έστω στο... και πέντε της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, όλα δείχνουν ότι η εικόνα θα παραμείνει ίδια για τουλάχιστον μία εβδομάδα ακόμα. Κι αυτό γιατί μόλις χθες αναρτήθηκαν οι προσωρινοί πίνακες και μέχρι και την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου θα γίνονται οι ενστάσεις. Οι αιτήσεις φέτος ξεπέρασαν τις 100.000. Το υπουργείο αναφέρει ότι από τις 22 Σεπτέμβρη θα ξεκινήσει ο επιμερισμός των καθηγητών στα σχολεία με ανάρτηση των τελικών πινάκων, όμως αυτό το χρονοδιάγραμμα αμφισβητείται από τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες.

thetoc.gr

Send this to a friend