Αθήνα

25 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Σήμερα η κρίσιμη Σύνοδος των ΥΠΕΞ της ΕΕ για την Τουρκία – Συνάντηση Δένδια-Πομπέο στη Βιέννη, διπλωματικός πυρετός στην Αθήνα

ΕΛΛΑΔΑ

Τι προβλέπει ο νόμος για τη μεταφορά σκύλων-οδηγών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Μείζον θέμα δημιουργήθηκε με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό με οδηγό λεωφορείου του ΟΑΣΑ να απαιτεί από τυφλή γυναίκα να κατέβει από το λεωφορείο επειδή είχε μαζί της τον σκύλο-οδηγό της και, όπως ισχυρίστηκε ο οδηγός, ο σκύλος δεν φορούσε το απαιτούμενο φίμωτρο...

Μείζον θέμα δημιουργήθηκε με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό με οδηγό λεωφορείου του ΟΑΣΑ να απαιτεί από  τυφλή γυναίκα να κατέβει από το λεωφορείο επειδή είχε μαζί της τον σκύλο-οδηγό της και, όπως ισχυρίστηκε ο οδηγός, ο σκύλος δεν φορούσε το απαιτούμενο φίμωτρο.

[adsense]

Το εν λόγω περιστατικό ξεσήκωσε «θύελλα» αντιδράσεων με την Ιωάννα-Μαρία Γκέρτσου, που είναι η ιδρύτρια της σχολής σκύλων-οδηγών τυφλών «Λάρα», να τραβάει το θέμα και να φτάνει μέχρι την αγωγή στον οδηγό για να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της. Μάλιστα, όπως αναφέρει η κα Γκέρτσου, οι συνάδελφοι του οδηγού στον ΟΑΣΑ άρχισαν να την παίρνουν τηλέφωνο παρακαλώντας την να ξεχάσει το περιστατικό και να μην ζητήσει επιβολή διοικητικού προστίμου, επειδή ο οδηγός είναι πολύτεκνος.

Είναι χαρακτηριστικό, πως με αφορμή αυτό το περιστατικό από χθες στις επιγραφές, που φαίνεται η ώρα άφιξης των λεωφορείων, περνάει και μια επισήμανση προς τους οδηγούς των λεωφορείων πως οι σκύλοι-οδηγοί τυφλών επιτρέπονται κανονικά στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

[adsense]

Bέβαια, η αντίδραση του οδηγού είχε να κάνει, όπως ισχυρίστηκε ο ίδιος με το γεγονός ότι ο σκύλος της κας Γκέρτσου δε φορούσε φίμωτρο. Τί προβλέπει όμως ο νόμος; Σύμφωνα με το νόμο 4235 / ΦΕΚ Α 32 / 11-2-2014 στο άρθρο 46 αναφέρεται στην τροποποίηση του Ν. 4039/2012 (Α’15) για την δυνατότητα «Οι σκύλοι βοήθειας, εφόσον φέρουν λουρί χειρισμού, μπορούν να μεταφέρονται στα μέσα μεταφοράς, χωρίς κλουβί μεταφοράς και χωρίς φίμωτρο, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους».

Εξάλλου, υπάρχει από τον Αύγουστο του 2010 η Ψήφιση του Νόμου 3868 / ΦΕΚ Α129 / 3-8-2010 όπου στο Κεφάλαιο ΣΤ, Αρθρο 16 αναφέρονται διατάξεις οι οποίες καθορίζουν την ελεύθερη πρόσβαση και την παραμονή του σκύλου οδηγού σε δημόσιους χώρους και χώρους συνάθροισης κοινού.

Κορονοϊός: Και τρίτο άτομο κατέληξε από το γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι – Στους 223 οι νεκροί
Βάσεις 2020: Οι τελευταίες εκτιμήσεις για τις βάσεις- Οι πτώσεις και οι «ευκαιρίες»
Τούρκοι χάκερς «κατέβασαν» την ιστοσελίδα του υπ. Εργασίας με μήνυμα για το Oruc Reis
Ιός Δυτικού Νείλου: 14 κρούσματα και 3 νεκροί μέχρι σήμερα στις Σέρρες
Μητροπολίτης Μεσσηνίας: Ας μην ψάχνουμε τη διασπορά του κορονοϊού στην Εκκλησία
Αναλυτικά τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Χαρδαλιάς – Από πότε τίθενται σε εφαρμογή