Αθήνα

23 oC

αίθριος καιρός

Όλα δείχνουν σχέδιο εμπρησμού στην Ζάκυνθο: Ξεφυτρώνουν συνέχεια πυρκαγιές -Που δίνουν τη μάχη οι δυνάμεις της πυροσβεστικής (ΕΙΚΟΝΕΣ)

«Πρόκειται για μια μη φυσιολογική κατάσταση και εξέλιξη», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης και συνέχισε:

«Την ώρα που οι πυροσβέστες δίνουν μάχη με δύο μεγάλες πυρκαγιές και προσπαθούν να σώσουν κατοικημένες περιοχές, ξεφυτρώνουν σε άλλα σημεία πολλές πυρκαγιές σχεδόν ταυτόχρονα και μάλιστα σε σημεία και ώρες που δεν δικαιολογούνται από τυχαία αιτία. Όλο αυτό εξαντλεί απίστευτα ολόκληρο τον κρατικό μηχανισμό, προσωπικό και μέσα, χωρις να υπολογίσει κανείς και το τεράστιο κόστος και τα έξοδα για τις μετακινήσεις από άλλες περιοχές, τις καταπονήσεις του εξοπλισμού και κυρίως των ανθρώπων».

Ο κ. Καπάκης, κάνει έκκληση προς όλους τους ευαισθητοποιημένους κατοίκους του νησιού να συνεργαστούν με τις αρχές για την πρόληψη και τον άμεσο εντοπισμό νέων πυρκαγιών. Όπως είπε, χθες συνεδρίασε εκτάκτως και το Τοπικό Συντονιστικό Όργανο στην Ζάκυνθο, υπό τον δήμαρχο του νησιού, ο οποίος δεσμεύτηκε να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσει να λάβει τέλος αυτή η κατάσταση.

Ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Βασίλης Καπέλιος, τόνισε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ότι δεν μπορεί να είναι τυχαίο το γεγονός ότι με διαφορά λιγότερη από μιάμισι ώρα εκδηλώθηκαν τη νύχτα που πέρασε πεντε πυρκαγιές, ενώ οι δυνάμεις πυρόσβεσης αγωνίζονταν με τις φλόγες στις δύο μεγάλες πυρκαγιές, στο Καταστάρι και στο Κοιλιωμένο, και προσπαθούσαν να σώσουν τα σπίτια του Αγαλά, που κινδύνευσαν σοβαρά.

Ο κ. Καπέλιος τόνισε οτι η Πυροσβεστική είναι σε πλήρη επιφυλακή, ενώ έχουν ενισχυθεί οι περιπολίες από την Αστυνομία και ταυτόχρονα συνεχίζεται επί 24ώρου βάσεως η επιτήρηση από το μη στελεχωμένο αεροσκάφος του Σώματος, που εστάλη από χτες το απόγευμα στην Ζάκυνθο.

Σε ότι αφορά την κατάσταστση στην Ζάκυνθο, όπως ανέφερε η εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος, Σταυρούλα Μαλλίρη, σύμφωνα με τα στοιχεία, από τις 11 Αυγούστου, που οι καιρικές συνθήκες ήταν εξαιρετικά επικίνδυνες, (δείκτης κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς 4), λόγω υψηλών θερμοκρασιών και ισχυρών ανέμων, μέχρι αυτήν την ώρα, εκδηλώθηκαν στην Ζάκυνθο 11 πυρκαγιές, από τις οποίες οι εννέα ειναι σε εξέλιξη.

Νεα φωτιά ξέσπασε πριν από λίγο στην περιοχή Ντερέτες στο Βασιλικό.

Η φωτιά είναι ορατή και από την παραλία Δάφνη του Βασιλικού.

Γλύτωσε ο Αγαλάς

 

Από θαύμα οι διευθύνσεις των ανέμως απέτρεψαν την πορεία της φωτιάς προς το χωριό Αγαλάς χθες βράδυ.
Οι κάτοικοι του χωριού, δυνάμεις της πυροσβεστικής και ιδιώτες με υδροφόρες ξενύχτισαν με αγωνία. Η φωτιά μαίνεται και το μέτωπό της είναι μεγάλο και ανεξέλεγκτο.

Παρά τον δυνατό άνεμο, αυτή την ώρα (13.10) δύο ελικόπτερα παλεύουν με το μέτωπο της φωτιάς στην περιοχή του Αγαλά.

Στο σημείο βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής από τη Ζάκυνθου την Αχαϊα και την Ηλεία.

Οι κάτοικοι του χωριού για δεύτερη ημέρα είναι επί ποδός και προσπαθούν να περισώσουν ότι μπορούν από το φυσικό περιβάλλον, τα ελαιόδεντρα τους και τις περιουσίες τους.

Στον Αγιο Νικόλαο Βολιμών

Δυο εστίες, στον Ασκό και πάνω σπό το Μικρό νησί έχουν πάρει σοβαρές διαστάσεις και καίνε δασικές εκτάσεις, ενώ μαίνεται από τη νύχτα μεγάλο μέτωπο φωτιάς στην περιοχή Αστέρι Βολιμών. Το συγκεκριμένο σημείο είναι δύσβατο.

Η φωτιά αυτή τη στιγμή (ώρα 12.18) δεν απειλεί οικίες ή οικισμούς

Στο Γύρι

Η φωτιά που ξέσπασε από την Παρασκευή στο Καταστάρι, ανέβηκε στο Βραχίωνα και συνεχώς αναζωπυρώνεται λόγω των ανέμων.

Αυτή τη στιγμή στα μέτωπα του Αγαλά και των Βολιμών πέρα από τις επίγειες δυνάμεις επιχειρούν και δυο ελικόπτερα της πυροσβεστικής.

Λόγω των ισχυρών ανέμων είναι αδύνατο να πετάξουν αεροπλάνα.

(πηγή: ΑΠΕ –imerazante.gr)