Αθήνα

12 oC

αραιές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Ζώδια: Ο Κώστας Λεφάκης κάνει τις μηνιαίες προβλέψεις Μαρτίου 2021

ΕΛΛΑΔΑ

«Όσοι περισσότεροι εμβολιαζόμαστε τόσο μεταλλάσσεται ο ιός» προειδοποιεί ο Παρασκευής

«Η κόπωση στους επαγγελματίες υγείας είναι πολύ μεγάλη».

Δείτε επίσης

Κορονοϊός: Όλα τα μέτρα που ισχύουν από Δευτέρα – Δείτε το ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε το Σάββατο
Κοσμοπλημμύρα έξω από τα μαγαζιά σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη που… δεν θυμίζει lockdown (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Ανοιχτό το ενδεχόμενο εμφάνισης τρίτου κύματος του κορονοϊού στην Ελλάδα, αν ο κόσμος χαλαρώσει και δεν τηρεί ευλαβικά τα μέτρα, αφήνει ο αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Δημήτρης Παρασκευής, σε συνέντευξη του στο Πρακτορείο Fm.

Το μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας τονίζει ωστόσο, ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις και η χώρα μας βρίσκεται στο τέλος του δεύτερου κύματος. Το σύστημα υγείας δεν έχει ακόμη αποσυμφορηθεί λέει ο κ. Παρασκευής.

“Έχουμε κοντά στους 300 διασωληνωμένους συνανθρώπους μας και πολύ μεγάλη κόπωση στους επαγγελματίες υγείας, που είναι απόλυτα λογική και δικαιολογημένη. Αν υπάρξει τρίτο κύμα οι δυνατότητες αντιμετώπισης του τόσο από τους επαγγελματίες υγείας, από την κοινωνία, ή ακόμα και από την οικονομία μας, είναι πολύ περιορισμένες, και οι συνέπειες θα είναι πιο δραματικές σε σχέση με το δεύτερο κύμα”.

Όσον αφορά τις μεταλλάξεις του ιού που έχουν κινητοποιήσει την επιστημονική κοινότητα ο κ. Παρασκευής εμφανίζεται επιφυλακτικός. Εξηγεί αναλυτικά ότι όσο περισσότεροι εμβολιαζόμαστε, τόσο θα αυξάνεται η πιθανότητα εμφάνισης νέων στελεχών, και εκφράζει την εκτίμηση ότι σε σχέση με το εμβόλιο της γρίπης, που τροποποιείται κάθε χρόνο, το “πρόβλημα” με το εμβόλιο έναντι του Sars-Cov-2 θα είναι σε μικρότερη κλίμακα, γιατί όπως λέει αυτός ο ιός μεταλλάσσεται πιο αργά.

“Όσοι περισσότεροι εμβολιαζόμαστε τόσο μεταλλάσσεται ο ιός”
Ακολουθεί αναλυτικά η συνέντευξη του αναπληρωτή Καθηγητή Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Δημήτρη Παρασκευή στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου “104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ”.

Ερ: Σε συνέντευξή μας το Σεπτέμβριο είχατε πει ότι είναι πιθανό να υπάρξει τρίτο, τέταρτο και πέμπτο κύμα αν οι συνθήκες το επιτρέψουν. Σε ποιο κύμα είμαστε αυτή τη στιγμή;

Απ: Στην Ελλάδα βρισκόμαστε στο τέλος του δεύτερου κύματος, παρότι δεν έχουν μηδενιστεί τα κρούσματα, κάτι που δεν είναι εφικτό να γίνει εν μέσω χειμερινής περιόδου και δεδομένου ότι ο ιός αυτός είναι πολύ μολυσματικός. Θα θεωρήσουμε ότι θα υπάρξει ένα νέο κύμα, αν δούμε μία νέα αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων, όπως για παράδειγμα συμβαίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο, ή στην Ισπανία. Άρα λοιπόν αυτό που είχαμε πει το Σεπτέμβρη και βλέπουμε να επιβεβαιώνεται, θα το πούμε για άλλη μία φορά. Δηλαδή μπορεί ανά πάσα στιγμή να δούμε μία αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων, όταν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για τη διασπορά του ιού. Που σημαίνει συγχρωτισμός και ιδίως σε κλειστούς χώρους, που δεν αερίζονται επαρκώς, μη τήρηση των μέτρων κλπ.

Ερ: Άρα προς το παρόν δεν βλέπετε τρίτο κύμα στην Ελλάδα, εφόσον η επιδημιολογική καμπύλη πάει προς το κάτω αυτή τη στιγμή, αν σωστά το αντιλαμβάνομαι;

Απ: Πολύ σωστά το αντιλαμβάνεστε. Προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις για τρίτο κύμα, αλλά η εμπειρία μάς έχει δείξει πως αυτό δεν σημαίνει ότι αν εμείς καταστήσουμε τις συνθήκες ευνοϊκές, δεν θα έχουμε εμφάνιση τρίτου κύματος, και μάλιστα σχετικά εύκολα λόγω της χειμερινής περιόδου, που ο κίνδυνος είναι πάρα πολύ υψηλός. Και υπάρχει και μία άλλη παράμετρος που είναι η φυσιολογική κόπωση του πληθυσμού από την συνεχή εφαρμογή των μέτρων, τα οποία έχουν αλλάξει τη ζωή μας όλο αυτό το διάστημα.

Ερ: Τι προβλέπουν τα μοντέλα που επεξεργάζεστε για τις επόμενες εβδομάδες, μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου και με κάθε άνοιγμα που συζητάτε στην επιτροπή.

Απ: Για να κάνουμε προβλέψεις θέτουμε υπόψιν κάποιες παραδοχές. Από τα δεδομένα που έχουμε από το πρώτο κύμα, προέκυψε ότι κάθε δραστηριότητα σχετίζεται με ένα ποσοστό κινδύνου. Βέβαια στο πρώτο κύμα η ευαισθητοποίηση μας, τουλάχιστον πριν την εφαρμογή του lockdown, ήταν μικρότερου βαθμού σε σχέση με τώρα. Και δεν κάναμε χρήση κάποιων μέτρων, όπως η υποχρεωτική χρήση της μάσκας. Άρα η επιβάρυνση του 15% που τότε είχε εκτιμηθεί από τα σχολεία, η οποία και ήταν μικρή, τώρα αναμένεται να είναι μικρότερη, δεδομένων των αυξημένων μέτρων και της χρήσης της μάσκας στα σχολεία. Έτσι λοιπόν δεν μπορούμε να κάνουμε μία ακριβή εκτίμηση του πόσο θα επιβαρυνθεί η κατάσταση ανά δραστηριότητα, γιατί δεν γνωρίζουμε ακριβώς τη βασική παράμετρο, δηλαδή πόσο θα αυξηθούν οι επαφές και σε τι ποσοστό θα τηρούνται τα μέτρα ανάλογα με την κάθε περίσταση. Αυτό όμως που γνωρίζουμε και μας έχει δείξει η εμπειρία μέχρι τώρα είναι ότι κάποιες δραστηριότητες είναι σχετικά πιο επικίνδυνες από κάποιες άλλες, όπως πχ η εστίαση, και κατά κανόνα η νυχτερινή διασκέδαση που προάγει το συγχρωτισμό.

Ερ: Μήπως υπάρχουν ωστόσο εκτιμήσεις για το πόσο αυξάνει η μεταδοτικότητα από το άνοιγμα των σχολείων, το άνοιγμα του λιανεμπορίου ή της εστίασης;

Απ: Υπάρχουν εκτιμήσεις από το πρώτο κύμα και είναι τάξης μεγέθους 10-15% ανά δραστηριότητα. Αλλά όπως ήδη σας ανέφερα οι συνθήκες ήταν διαφορετικές στο πρώτο κύμα. Οι ομοιότητες και οι διαφορές από το πρώτο κύμα καθιστούν την κατάσταση όχι προβλέψιμη και για αυτό περιμένουμε 15 μέρες από το άνοιγμα κάθε δραστηριότητας, για να έχουμε μία αξιόπιστη εκτίμηση του πόσο έχει επιδράσει κάποια από αυτές.

Ερ: Αρκετοί συνάδελφοι σας λένε ότι αν είναι όλα ανοιχτά, δηλαδή σχολεία λιανεμπόριο και εστίαση το τρίτο κύμα είναι πιθανό να μας επισκεφθεί από Φεβρουάριο και μετά.

Απ: Το άνοιγμα όλων των δραστηριοτήτων προφανώς και έχει μεγαλύτερο κίνδυνο και ο λόγος που αίρονται σταδιακά τα μέτρα είναι για να έχουμε μία πραγματική εκτίμηση και όχι να βασίζεται σε μοντέλα του πως επιβαρύνει κάθε δραστηριότητα και αν αυτή η επιβάρυνση μας επιτρέπει να προχωρήσουμε σε περαιτέρω άνοιγμα μία άλλης δραστηριότητας.

Ερ: Αυτό πάντως που δεν καταλαβαίνω, από πλευράς διασποράς, και δεν καταλαβαίνει και πολύς κόσμος είναι το πώς επιτρέπονται οι αγορές με κόσμο και μέσα σε κλειστούς χώρους, αλλά απαγορεύονται το κυνήγι και ο ψάρεμα που γίνονται σε ανοιχτούς χώρους.

Απ: Η λογική είναι ότι ανοίγουμε σταδιακά τις δραστηριότητες. Το λιανεμπόριο έχει ανοίξει, γιατί είναι μία απαραίτητη οικονομική δραστηριότητα, που σχετίζεται με την επιβίωση πολλών συνανθρώπων μας και όλων ημών. Και βεβαίως έχουν μπει πολύ αυστηροί κανόνες. Το κυνήγι και το ψάρεμα είναι ασφαλή όταν γίνονται υπό τις συνθήκες που έχουν γίνει οι συστάσεις για αυτές οι δραστηριότητες. Πολύ συχνά γίνονται με συγχρωτισμό σε μεγάλες παρέες και δεν είναι εύκολο να επιτηρηθούν. Ωστόσο έχετε δίκιο είναι δραστηριότητες που συμβαίνουν σε εξωτερικό χώρο και είναι κάτι το οποίο θα ληφθεί υπόψιν για να συζητηθεί κι ενδεχομένως να αρθεί ο περιορισμός αυτός στο προσεχές μέλλον.

Κούγιας για το «επαγγελματίες ομοφυλόφιλοι» και το «μέτριος Μπιμπίλας» του Λιγνάδη
Κούγιας: «O Λιγνάδης περίμενε πως θα προφυλακιστεί»- Σε θάλαμο 25 κρατουμένων θα οδηγηθεί μετά την καραντίνα
Νίκος Μαστοράκης: Με τον Λιγνάδη στην φυλακή, τα παιδιά μας δεν κινδυνεύουν πια και ο όμορφος κόσμος μας θα συνεχίσει να είναι αγγελικά πλασμένος
Κορονοϊός – Αθηνά Λινού: Το τρέχον lockdown στην Αττική δεν αποδίδει! Δε σηκώνει η αγορά περισσότερο κλείσιμο
Μπακογιάννης για Κουφοντίνα: Η ζωή του είναι στα χέρια του – Δεν μπορεί η δημοκρατία να υποκύπτει σε εκβιασμούς κατά συρροή δολοφόνων
Σοβαρή επιδείνωση παρουσίασε η υγεία του Δημήτρη Κουφοντίνα – Το νέο ιατρικό ανακοινωθέν