Αθήνα

22 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Ιωάννα Μαλέσκου: Άσχημα νέα για την παρουσιάστρια του «Love it»

ΕΛΛΑΔΑ

Πανελλαδικές 2019: Το … plan B για όσους δεν περνούν σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Στον δρόµο της αναζήτησης «εναλλακτικών σπουδών» βρίσκονται αυτές τις µέρες χιλιάδες νέα παιδιά τα οποία δεν µπόρεσαν να κατακτήσουν στις Πανελλαδικές 2019

Παρά το γεγονός ότι τα οριστικά αποτελέσµατα για την εισαγωγή στα ΑΕΙ θα ανακοινωθούν στο τέλος του Αυγούστου, χιλιάδες απόφοιτοι του λυκείου ξέρουν ήδη ότι πρέπει να στρέψουν το ενδιαφέρον τους αλλού όσον αφορά τις σπουδές και τη µελλοντική επαγγελµατική αποκατάστασή τους.

Το διάστηµα που θα ακολουθήσει γι’ αυτή την κατηγορία των παιδιών είναι δύσκολο, όµως όλοι πρέπει να ξέρουν ότι το πανεπιστήµιο δεν αποτελεί µονόδροµο. Το ethnos.gr, δημοσιεύει έναν οδηγό για τους νέους και τις οικογένειές τους να προσανατολιστούν σε άλλες λύσεις.

Οι λύσεις

-Σπουδές στα ΙΕΚ: Τα τελευταία χρόνια ένας µεγάλος αριθµός παιδιών επιλέγει τις σπουδές στα ΙΕΚ (Ινστιτούτα Επαγγελµατικής Εκπαίδευσης). Στη χώρα µας υπάρχουν δηµόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ. Στα δηµόσια οι σπουδές είναι δωρεάν, τα ιδιωτικά έχουν δίδακτρα. Ο λόγος που οι νέοι τα προτιµούν είναι γιατί αποκτούν επαγγελµατική κατάρτιση, η οποία τους οδηγεί σε σύντοµο διάστηµα στην αγορά εργασίας.

Σπουδές στα ιδιωτικά κολέγια τα οποία συνεργάζονται µε ξένα ΑΕΙ. ∆ιαθέτουν ειδικότητες προσαρµοσµένες στις ανάγκες της αγοράς εργασίας και τα παιδιά δεν χρειάζεται να φύγουν στο εξωτερικό.

-Διετή προγράµµατα σπουδών στα πανεπιστήµια. Είναι ένας θεσµός που θα ξεκινήσει από φέτος σε πάρα πολλά πανεπιστήµια της χώρας. Απευθύνεται αποκλειστικά στους αποφοίτους των Επαγγελµατικών Λυκείων. Παρά το γεγονός ότι δεν έχει δοκιµαστεί, τα πανεπιστήµια τον έχουν «αγκαλιάσει», όπως επίσης οι τοπικοί και επαγγελµατικοί φορείς.

-Ανοικτό Πανεπιστήµιο: Είναι µια λύση για λίγους, διότι το ΕΑΠ δεν διαθέτει πολλές ειδικότητες. Οµως τα πτυχία είναι ισότιµα των υπολοίπων ΑΕΙ. Απαιτεί δίδακτρα.

-Πανεπιστήµια της Κύπρου: Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι Ελληνες επιλέγουν την Κύπρο για τις σπουδές τους, καθώς υπάρχουν τα «ατού» της γλώσσας και της κοντινής απόστασης.

-Πανεπιστήµια του εξωτερικού: ∆ύσκολη επιλογή λόγω της οικονοµικής δυσπραγίας των Ελλήνων, αλλά σίγουρα εξαιρετική λύση . Χρειάζεται χρόνος ώστε κάποιος να εντοπίσει αυτό που θέλει.

-Ξανά Πανελλαδικές. Αν και είναι µια δύσκολη επιλογή, καθώς ήδη υπάρχει η κούραση από το φετινό εξαντλητικό διάβασµα, αξίζει να επαναλάβει κάποιος την προσπάθεια. Επίσης υπάρχει και ο δρόµος της συµµετοχής στη διαδικασία εισαγωγής στα ΑΕΙ χωρίς εξετάσεις µε το 10%, συµπληρώνοντας δηλαδή µόνο το µηχανογραφικό.

Δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ

ΤΑ ΙΕΚ λειτουργούν πολλά χρόνια στη χώρα µας και αποτελούν πραγµατικά µια εξαιρετική λύση για τα παιδιά τα οποία επιθυµούν να βρεθούν σε σύντοµο χρονικό διάστηµα στην αγορά εργασίας. Γι’ αυτό σκεφτείτε πάρα πολύ σοβαρά αυτή την επιλογή και το πιθανότερο είναι ότι θα βρείτε µια ειδικότητα που θα σας ικανοποιήσει. Η επιλογή µεταξύ δηµόσιου ή ιδιωτικού ΙΕΚ αφορά τον κάθε ενδιαφερόµενο και φυσικά την οικονοµική του κατάσταση. Και στις δύο περιπτώσεις το επίπεδο είναι υψηλό και οι υποψήφιοι καλό θα ήταν να κάνουν µια έρευνα αγοράς, προκειµένου να εντοπίσουν αυτό που τους ενδιαφέρει όσο αφορά την ειδικότητα.

Η εξειδίκευση που προσφέρουν οι σπουδές στα ΙΕΚ δίνει τη δυνατότητα στους αποφοίτους να έχουν µεγαλύτερες προοπτικές επαγγελµατικής αποκατάστασης, καθώς η αγορά θέλει άτοµα που έχουν αποκτήσει εξειδίκευση σε κάποιον τοµέα. Μεταξύ των ειδικοτήτων υπάρχουν οκτώ που ξεχωρίζουν και θεωρούνται οι πιο δηµοφιλείς, καθώς επιλέγονται από τους περισσότερους υποψηφίους. Οι ειδικότητες µε τη µεγαλύτερη ζήτηση είναι οι εξής: βοηθός φυσικοθεραπείας, βοηθός βρεφονηπιοκόµων, τεχνικός κοµµωτικής τέχνης, βοηθός φαρµακείου, τεχνικός µαγειρικής τέχνης, τεχνικός αισθητικής τέχνης και µακιγιάζ, τεχνικός ηλεκτρονικών υπολογιστών, τεχνικός εφαρµογών πληροφορικής. Σε κάθε περίπτωση οι ενδιαφερόµενοι θα πρέπει να ξέρουν ότι σε όλες τις περιφέρειες της χώρας υπάρχουν δηµόσια ΙΕΚ και σε σχεδόν όλες τις µεγάλες πόλεις υπάρχουν και ιδιωτικά ΙΕΚ. Για τα δηµόσια ΙΕΚ οι ειδικότητες για τη φετινή χρονιά δεν έχουν ακόµη ανακοινωθεί, άλλα όποιος ενδιαφέρεται να έχει µια εικόνα από τώρα, µπορεί να ρίξει µια µατιά στις ειδικότητες του 2018-19, καθώς δεν θα υπάρχουν µεγάλες διαφοροποιήσεις.

Οι αιτήσεις εγγραφής στα ΙΕΚ συνήθως ξεκινούν λίγες µέρες µετά την έκδοση των αποτελεσµάτων για την εισαγωγή στα ΑΕΙ (τέλος Αυγούστου). Στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραµµατείας ∆ιά Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς υπάρχουν όλες οι πληροφορίες για τους ενδιαφερόµενους, καθώς και λεπτοµέρειες για τις ειδικότητες.

Κολέγια – Οι φοιτητές γλιτώνουν τα έξοδα διαµονής σε µία ξένη χώρα

Η επιλογή αυτή απαιτεί σοβαρή έρευνα αγοράς, ώστε να εντοπίσετε ένα κολέγιο µε καλή φήµη και σοβαρή συνεργασία µε πανεπιστήµιο του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόµενοι σπουδαστές έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάµεσα σε πλήθος ειδικοτήτων οι οποίες έχουν καλή απορρόφηση στην αγορά εργασίας. Πρόκειται για µία επιλογή η οποία ναι µεν προϋποθέτει την καταβολή διδάκτρων, ωστόσο οι φοιτητές γλιτώνουν τα έξοδα διαµονής σε µια ξένη χώρα σε περίπτωση που θα διάλεγαν να σπουδάσουν απευθείας σε ιδρύµατα του εξωτερικού. Τα δίδακτρα βρίσκονται στα ίδια επίπεδα µε πέρυσι.

Τα προπτυχιακά προγράµµατα κοστίζουν από 5.500 ευρώ έως 8.500 ευρώ τον χρόνο. Τα µεταπτυχιακά προγράµµατα κοστίζουν από 7.000 ευρώ έως 12.000 ευρώ και αφορούν µονοετή ή διετή προγράµµατα σπουδών. Η επαγγελµατική αναγνώριση των πτυχίων που παρέχουν τα Κολέγια, µέλη του Συνδέσµου Ελληνικών Κολλεγίων σε συνεργασία µε πανεπιστήµια του εξωτερικού, γίνεται από το Συµβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελµατικών Προσόντων (ΣΑΕΠ). Οι αποφάσεις που χορηγούνται από το ΣΑΕΠ αναγνωρίζονται πλήρως τόσο για την πρόσληψη στον δηµόσιο τοµέα όσο και για την εξέλιξη (βαθµολογική και µισθολογική) των υπαλλήλων σύµφωνα µε την οµόφωνη γνωµοδότηση του Νοµικού Συµβουλίου 276/2015.

Ροή Ειδήσεων

18/06/2021 | 00:02

Γλυκά Νερά: Τελικά η «ψυχολόγος» της Κάρολαϊν βοήθησε στην εξιχνίαση – Τι είπε στην Αστυνομία

17/06/2021 | 23:53

«Βράζει» από τον κορονοϊό η Αφρική

17/06/2021 | 23:42

Η σπαρακτική αγκαλιά της μάνας της Κάρολαϊν στον δολοφόνο της κόρης της λίγο πριν ομολογήσει το έγκλημα

17/06/2021 | 23:26

Σπουδές και Εργασία!

17/06/2021 | 23:10

Γλυκά Νερά: O 32χρονος πιλότος «σκηνοθέτησε» εμπνευσμένος από τη ληστεία στον εκπαιδευτή του, στο Αλεποχώρι (vid)

17/06/2021 | 22:57

Συζυγοκτονίες που συγκλόνισαν την Ελλάδα – Το διαμελισμένο σώμα της συζύγου του Π. Φραντζή, το αιματοβαμμένο 2008 και η παπαδιά

17/06/2021 | 22:41

Κοινωνικό συμβόλαιο, το νέο αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

17/06/2021 | 22:38

Μιχάλης Μανιάτης: Εγκατέλειψε την Αθήνα και ζει… σε μια σπηλιά!

17/06/2021 | 22:25

Γλυκά Νερά: «Θα σε χωρίσω και θα φύγω με το παιδί», τού είπε η Κάρολαϊν και εκείνος την έπνιξε!

17/06/2021 | 22:11

Δανάη Μίχου στο TheCaller: «Γυναίκες και άνδρες πρέπει να προπονούνται με τον ίδιο τρόπο»

17/06/2021 | 22:06

Τζόκερ: Διπλό τζακ ποτ και τουλάχιστον 2,3 εκατ. ευρώ την Κυριακή-Οι αριθμοί που κληρώθηκαν

17/06/2021 | 22:05

Παπαστράτος: Νέα μεγάλη επένδυση 125 εκατ. ευρώ

17/06/2021 | 21:54

Γλυκά Νερά: «Θόλωσα και την έπνιξα μετά από καβγά– Δεν είπα τίποτα γιατί θα έμενε ορφανό το παιδί», είπε ο 32χρονος

17/06/2021 | 21:39

Γλυκά Νερά: Έκτακτο «Φως στο Τούνελ» μετά την ομολογία του 32χρονου πιλότου

17/06/2021 | 21:27

Πανελλήνιο σοκ! Ομολόγησε ο 32χρονος πιλότος ότι σκότωσε την 20χρονη Κάρολαϊν στα Γλυκά Νερά
Γλυκά Νερά: Ολική ανατροπή! – Τα τρία νέα στοιχεία «φωτιά» στη δολοφονία της Καρολάιν
Γλυκά Νερά: Ραγδαίες εξελίξεις – Νέα ευρήματα από την ΕΛ.ΑΣ τα οποία θα τα παρουσιάσουν και στον 32χρονο σύζυγο της Καρολάιν
Γλυκά Νερά: Τι είπαν οι αστυνομικοί στον πιλότο πριν τον μεταφέρουν στη ΓΑΔΑ – Τα στοιχεία που άλλαξαν την πορεία της έρευνας
Γλυκά Νερά: Συγκλονιστικές εξελίξεις – Κλιμάκιο της ΕΛ.ΑΣ στην Αλόννησο για να παραλάβει τον 32χρονο πιλότο
Πέθανε ξαφνικά ο νεαρός ηθοποιός Γιώργος Μαυραειδής
Γλυκά Νερά: Κλήθηκε από την ΕΛ.ΑΣ για περαιτέρω εξηγήσεις ο 32χρονος πιλότος σύζυγος της Καρολάιν