Πανελλαδικές: Τέσσερα δεδομένα και ανατροπές στις φετινές εξετάσεις | TheCaller Πανελλαδικές: Τέσσερα δεδομένα και ανατροπές στις φετινές εξετάσεις - TheCaller

Αθήνα

29 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Αναγνωστόπουλος-Σοκάρει η ψυχραιμία του: «Άντε να τελειώνουμε να μπούμε φυλακή να ασχοληθώ με το παιδί και την ανατροφή του»

ΕΛΛΑΔΑ

Πανελλαδικές: Τέσσερα δεδομένα και ανατροπές στις φετινές εξετάσεις

«3+1» δεδομένα και ανατροπές στη φετινή εξεταστική διαδικασία επισημαίνει ο σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού Χρήστος Ταουσάνης, που εξηγεί κατά περίπτωση.

  1. Είμαστε προφανώς μπροστά στο πρώτο βήμα της αναδιάρθρωσης της ανώτατης εκπαίδευσης. Οι εισακτέοι του 2020 ήταν 77.970. Φέτος, οι εισακτέοι ανέρχονται σε 77.415. Ωστόσο, υπάρχει εδώ μια σημαντική διαφορά: Φέτος, κατόπιν εισήγησης του ίδιου του ΑΕΙ, δεν συμπεριλαμβάνονται τέσσερα τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών τα οποία πέρυσι πρόσφεραν αρκετές θέσεις (907). Να περιμένουμε, λοιπόν, περαιτέρω περιορισμό των τμημάτων της ανώτατης εκπαίδευσης το επόμενο χρονικό διάστημα;
  2. Ενα από τα κριτήρια της κατανομής του αριθμού των θέσεων ήταν η σύνδεση της ανώτατης εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας καθώς, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση: «…αύξηση εισακτέων σε Τμήματα με αναμενόμενη αύξηση της απορρόφησης των αποφοίτων τους, όπως π.χ. στα Τμήματα Επιστημών Αγωγής στην Πρώιμη και Παιδική Ηλικία, στα Τμήματα Νηπιαγωγών, στα Τμήματα Πληροφορικής, στην Κτηνιατρική». Σίγουρα, η ενίσχυση του αριθμού εισακτέων σε τμήματα Πληροφορικής, Κτηνιατρικής πράγματι μπορεί να έχει μια ερευνητική και εκτιμώμενη βάση για αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης. Ωστόσο, για την ελληνική αγορά εργασίας, και συνυπολογίζοντας τη γήρανση του ελληνικού πληθυσμού, τη σημαντική μείωση των γεννήσεων, την πληθώρα σχετικών πτυχιούχων αλλά και τον αριθμό σχολείων που έκλεισαν-συγχωνεύθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, η αύξηση στα Τμήματα Πρώιμης Ηλικίας και Νηπιαγωγών τελικά φαίνεται περιττή.
  3. Η «νέα τάξη» πραγμάτων μεταξύ τμημάτων υψηλής ζήτησης και τμημάτων χαμηλού ενδιαφέροντος φαίνεται από τους συντελεστές που επέλεξαν τα πανεπιστήμια. Τμήματα με ίδιο γνωστικό αντικείμενο, σε διαφορετικό ΑΕΙ, επέλεξαν διαφορετικό συντελεστή για την ΕΒΕ του τμήματος ακόμη και για την ΕΒΕ του ειδικού μαθήματος. Για παράδειγμα: Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας (Αθήνα): Συντελεστής ΕΒΕ 0,90, συντελεστής Ελάχιστης Βάσης ειδικού μαθήματος 0,90. Στο αντίστοιχο τμήμα του ΑΠΘ ο συντελεστής ΕΒΕ είναι 1,10 και ο συντελεστής Ελάχιστης Βάσης ειδικού μαθήματος είναι 1,10. Βέβαια, εκεί που ο συντελεστής εν τέλει θα κάνει την ειδοποιό διαφορά θα είναι σε ομοειδή τμήματα που κινούνται σε κοντινές βαθμολογίες στα χαμηλά στρώματα των βαθμολογιών και, ενδεχομένως, η τιμή του συντελεστή θα εμποδίσει την είσοδο σημαντικού αριθμού υποψηφίων.
  4. Μείωση των εισακτέων (γεγονός που ενδεχομένως θα αποτελέσει και παράγοντα για άνοδο των βάσεων στα συγκεκριμένα τμήματα) έχουμε σε ορισμένα κεντρικά και γνωστά τμήματα. Τμήματα όπως το Γεωπονίας ΑΠΘ, Κοινωνιολογίας Παντείου, Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Παντείου, Μαθηματικών Αθήνας και Θεσσαλονίκης, Νομικής Αθήνας, Οργάνωσης και Διοίκησης Πανεπιστημίου Μακεδονίας και Πανεπιστημίου Πειραιώς, Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης Αριστοτέλειου Θεσσαλονίκης, Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης Πειραιά κ.ά. Βέβαια, καταλυτικός παράγοντας για την εξέλιξη της πορείας των βάσεων στα προαναφερθέντα τμήματα θα είναι οι βαθμολογίες και οι προτιμήσεις των υποψηφίων.

Στο μεταξύ, γραφεία υποστήριξης των υποψηφίων στις φετινές πανελλαδικές θα λειτουργήσουν σε όλη τη χώρα από τις αρχές της εβδομάδας.

Και καθώς έχουμε μπει στην «αντίστροφη μέτρηση» για τη φετινή εξεταστική διαδικασία, το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε μετά την ανακοίνωση του προγράμματος των Πανελλαδικών, του αριθμού εισακτέων και των συντελεστών της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, να προχωρήσει σε ένα ακόμη βήμα: Τη λειτουργία ειδικών γραφείων σε όλες τις περιφέρειες της χώρας τα οποία τον επόμενο μήνα και μέχρι την έναρξη των Πανελλαδικών στις 14 Ιουνίου θα προσφέρουν απαντήσεις σε ερωτήματα τεχνικής φύσης ή θα προσφέρουν ψυχολογική υποστήριξη. Τα γραφεία αυτά θα στεγαστούν κυρίως στα ΚΕΣΥ (Κέντρα Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης) όλων των περιφερειών και πρακτικά θα λειτουργήσουν τηλεφωνικά ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, λόγω πανδημίας.

Στις γραμμές θα απαντούν ειδικοί σύμβουλοι επαγγελματικού προσανατολισμού και ψυχολόγοι.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Ροή Ειδήσεων

23/06/2021 | 21:45

Γλυκά Νερά: Κατερινόπουλος -«Υπήρχε συνεργός έξω από το σπίτι- Φώναζα από την αρχή ότι αυτός είναι» (ΒΙΝΤΕΟ)

23/06/2021 | 21:22

Euro 2020: Οι Ισπανοί… ξανάρχονται και με 5άρες! (ΒΙΝΤΕΟ)

23/06/2021 | 21:18

«Πόλεμος» κατά των crypto από την Κίνα – «Βυθίζεται» το bitcoin

23/06/2021 | 21:10

Ο Τσίπρας και οι αποστάσεις από τον Πολάκη για τα εμβόλια

23/06/2021 | 21:07

Euro 2020: Η Σουηδία πήρε την ματσάρα (3-2) με την Πολωνία και προκρίθηκε (ΒΙΝΤΕΟ)

23/06/2021 | 20:49

Μονή Πετράκη: Καθαιρέθηκε για ναρκωτικά ο ιερέας-δράστης της επίθεσης – Μαινόμενος πέταξε βιτριόλι σε 10 άτομα

23/06/2021 | 20:31

Μονή Πετράκη: Ιερέας ο δράστης της επίθεσης με βιτριόλι – Γιατί επιτέθηκε στους Μητροπολίτες

23/06/2021 | 20:29

Παπαχρήστος: Κουίζ για πολιτικό που ξεπλένει μαύρο χρήμα

23/06/2021 | 20:18

Βιασμός Πετράλωνα: Δύο κακουργήματα βαρύνουν τον 35χρονο

23/06/2021 | 19:58

Αδιανόητο αυτογκόλ στο Euro 2020! Ο τερματοφύλακας της Σλοβακίας «κάρφωσε» τη μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του (vid)

23/06/2021 | 19:53

Επίθεση με βιτριόλι κατά Μητροπολιτών μέσα στη Μονή Πετράκη

23/06/2021 | 19:43

Ο Βελόπουλος με άσχετες φωτογραφίες από το ίντερνετ προσπαθεί να πείσει πως η αλοιφή του «Απορροφητικόν» αδυνατίζει!

23/06/2021 | 19:33

Λάκης Λαζόπουλος: Με θρόμβωση λίγες μέρες μετά τον εμβολιασμό του με την δεύτερη δόση της Pfizer

23/06/2021 | 19:23

Καστοριά: «Γλυκατζού» αρκούδα σκαρφαλώνει φράχτη μαζί με το μωρό της και «κλέβει» κεράσια (ΕΙΚΟΝΕΣ)

23/06/2021 | 19:20

Michelle Pfeiffer: H σπάνια φωτογραφία με την 28χρονη κόρη της
Αναγνωστόπουλος-Σοκάρει η ψυχραιμία του: «Άντε να τελειώνουμε να μπούμε φυλακή να ασχοληθώ με το παιδί και την ανατροφή του»
Γλυκά Νερά: «Θα περάσουμε το υπόλοιπο της ζωής μας διασφαλίζοντας ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη» – Ο πατέρας της Κάρολαϊν «σπάει» τη σιωπή του
Ταβέρνα «Κρητικός» του Δογιάκη: Εκεί έγινε η δολοφονία Παπασπύρου που είχε συνταράξει το πανελλήνιο το 2018
Εξαφάνιση-«θρίλερ» του Σταύρου Δογιάκη: Άφησε σημείωμα στον αδελφό του το οποίο καθιστά κληρονόμο του
Γλυκά Νερά: «Αποκλείεται να πάλεψαν πριν τη δολοφονία και να επικράτησε ο Μπάμπης – Θα τον είχε πλακώσει στο ξύλο» λέει φίλος της Καρολάιν
Σταύρος Δογιάκης: Ποιος ήταν ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας «Κρητικός» που βρέθηκε νεκρός – Οι διάσημοι φίλοι του (ΕΙΚΟΝΕΣ)