Αθήνα

19 oC

ελαφρές νεφώσεις

Κι όμως! 15 μέρες μετά την πυρκαγιά στο Πανεπιστήμιο Κρήτης οι φοιτητές δεν έχουν λάβει το οικονομικό βοήθημα των 2.000 ευρώ

Χωρίς καμία οικονομική βοήθεια, παρά τις υποσχέσεις του υπουργείου Παιδείας έχουν βρεθεί οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης, που έμειναν άστεγοι και χωρίς τα πράγματά τους μετά την πυρκαγιά που έπληξε το κτήριο του ιδρύματος στην Κνωσσό πριν από δύο εβδομάδες. 

Οι φοιτητές έχασαν όλα τα υπάρχοντα τους, χρήματα, ρούχα, βιβλία, κινητά τηλέφωνα κλπ, και τώρα παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις παρατηρούνται στην καταβολή αποζημιώσεων και βοηθημάτων από το κράτος.

Σήμερα, μετά από καταγγελίες φοιτητών στον ΣΚΑΪ ότι δεν έχουν λάβει οικονομική στήριξη, ο πρύτανης Οδυσσέας Ζώρας παρενέβη και ξεκαθάρισε πως τα 184.000 ευρώ –2.000 ευρώ ανά πληγέντα- που έχει διαθέσει το υπουργείο Παιδείας, δεν έχουν καταβληθεί ακόμα, διότι η υπουργική απόφαση δεν έχει δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Σημείωσε δε, πως εντός των επόμενων ωρών θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των νεαρών τα πρώτα χρήματα που συγκεντρώθηκαν χάρη στην αλληλεγγύη της τοπικής κοινωνίας και των εργαζόμενων στο ΑΕΙ.

Πρόκειται για 26.000 ευρώ που θα καταβληθούν ισόποσα στους περίπου 50 φοιτητές που βρίσκονταν μέσα στην εστία όταν ξέσπασε η φωτιά, όπως είπε ο κ. Ζώρας στον ΣΚΑΪ.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Αρχικά, υπήρχαν σχέδια για καταβολή των πρώτων 16.000 ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα, όπως ο πρύτανης είπε ότι υπέγραψε την εντολή εμβάσματος την περασμένη Παρασκευή επειδή περίμενε να συγκεντρωθούν περισσότερα χρήματα.

Συνολικά στην εστία διέμεναν 92 άτομα, που σημαίνει ότι περισσότεροι από 40 δεν θα λάβουν βοήθεια έως ότου ολοκληρωθεί η καταβολή των πόρων από το υπουργείο.

Η πυρκαγιά έχει προκαλέσει προβλήματα στην καθημερινότητα των πληγέντων φοιτητών. Πολλοί μοιράζονται δωμάτια σε ξενοδοχείο της περιοχής έχοντας χάσει ρούχα και προσωπικά τους αντικείμενα.

Send this to a friend