Αθήνα

22 oC

σποραδικές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Χρυσή Αυγή: Ο Στέφανος Χίος πήρε συνέντευξη στον Χρήστο Παππά την ώρα που τον αναζητά η Αστυνομία

ΕΛΛΑΔΑ

Ο εισαγγελέας ζητά την ενοχή Μαντούβαλου, Γιοσάκη και Ευσταθίου στην υπόθεση του «παραδικαστικού κυκλώματος»

Ο εισαγγελέας πρότεινε την αθώωση του Γιάννη Μπολέτση, επισημαίνοντας ότι δεν έπρεπε να βρίσκεται στο εδώλιο

Δείτε επίσης

Στα play off του Euro 2019 της Ιταλίας η Εθνική Ελπίδων- Κέρδισε με καταπληκτικό Μπουζούκη την Λευκορωσία
«Δολοφονική επίθεση» στο ΑΤ Ομονοίας: Τέσσερις αστυνομικοί τραυματίες και καμένα περιπολικά

Έπειτα από δεκαοκτώ μήνες από την έναρξη της δίκης για το «παραδικαστικό», ο εισαγγελικός λειτουργός ζήτησε την ενοχή για τους τρεις θεωρούμενους ως βασικούς κατηγορούμενους σε σκέλος της υπόθεσης του αποκαλούμενου «παραδικαστικού κυκλώματος», τον άλλοτε συνάδελφό τους Γιώργο Ευσταθίου, τον δικηγόρο και πρώην βουλευτή, Πέτρο Μαντούβαλο και τον αρχιμανδρίτη Ιάκωβο Γιοσάκη.

Από τη μια ο επιχειρηματίας Γιάννης Μπολέτσης είχε καταγγείλει πως ο Γιοσάκης τον εκβίασε να πληρώσει με 60 χιλιάδες ευρώ τους εφέτες Γιώργο Ευσταθίου και Αθανάσιο Μουστάκα, προκειμένου να τον αθωώσουν
Ενώ οι δύο εφέτες φέρονται να έχουν λάβει από τον Πέτρο Μαντούβαλο, το ποσόν των 600 χιλιάδων ευρώ κατά το διάστημα 2009-2010

Την πρόταση ενοχής για τους τρεις θεωρούμενους ως βασικούς κατηγορούμενους σε σκέλος της υπόθεσης του αποκαλούμενου «παραδικαστικού κυκλώματος», υπέβαλε στο τριμελές εφετείο κακουργημάτων, ο εισαγγελέας έδρας, Νίκος Δεγαΐτης.

Η υπόθεση για την οποία κάθονται στο εδώλιο συνολικά εννέα κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων οι δύο εφέτες, δικηγόροι και άλλοι, αφορά καταγγελίες του επιχειρηματία Γιάννη Μπολέτση, επίσης κατηγορούμενου στην παρούσα δίκη, ο οποίος μέχρι πρότινος φυγοδικούσε. Ο επιχειρηματίας κατήγγειλε το 2010, πως ο Γιοσάκης τον εκβίασε να πληρώσει με 60 χιλιάδες ευρώ τους εφέτες Γιώργο Ευσταθίου και Αθανάσιο Μουστάκα, προκειμένου να τον αθωώσουν σε δίκη για το «παραδικαστικό 1».

Σύμφωνα με την κατηγορία, οι δύο κατηγορούμενοι εφέτες φέρονται να έχουν λάβει από τον – συγκατηγορούμενό τους πλέον – δικηγόρο Πέτρο Μαντούβαλο, το ποσόν των 600 χιλιάδων ευρώ κατά το διάστημα 2009-2010, μέσω Γιοσάκη, προκειμένου να αθωωθεί ο ίδιος αλλά και συνεργάτες του δικηγορικού του γραφείου από την υπόθεση του «παραδικαστικού 1».

Ο κ. Δεγαΐτης, δέχθηκε πως η κακουργηματική δωροδοκία των 600 χιλιάδων ευρώ όντως υφίσταται, και αφορά τον κ. Μαντούβαλο και τον Γιάννη Ευσταθίου, των οποίων ζήτησε την ενοχή.

Κατά τον εισαγγελικό λειτουργό, ο αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Γιοσάκης είναι ένοχος εκβίασης του επιχειρηματία Μπολέτση. Ωστόσο, όπως είπε ο εισαγγελέας, η διαμεσολάβηση του ιερωμένου για την δωροδοκία των 60 χιλιάδων ευρώ είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα (σ.σ. λόγω του ποσού που είναι μικρότερο των 120 χιλιάδων ευρώ) και έχει παραγραφεί το αδίκημα λόγω παρέλευσης 5ετίας.

Ενοχή ζήτησε και για έναν ακόμη κατηγορούμενο, πολιτικό μηχανικό, που φέρεται εμπλεκόμενος στην κακουργηματική ενεργητική δωροδοκία δικαστή.

Η εισαγγελική πρόταση για τον δεύτερο κατηγορούμενο εφέτη, Αθανάσιο Μουστάκα, ήταν απαλλακτική, όπως επίσης και για δύο ακόμη κατηγορούμενους, έναν ακόμη ιερέα και έναν δικηγόρο. Επίσης ζήτησε αθώωση λόγω αμφιβολιών για έναν ακόμη δικηγόρο, που φέρεται εμπλεκόμενος σε παραδόσεις χρημάτων.

Ο εισαγγελέας πρότεινε την αθώωση του Γιάννη Μπολέτση, επισημαίνοντας ότι δεν έπρεπε να βρίσκεται στο εδώλιο αφού «τα στοιχεία θεμελιώνουν πως εξαναγκάστηκε, καθώς βρέθηκε προ καταστάσεως ανάγκης. Η επίμαχη πράξη της δωροδοκίας ήταν απότοκος έντονου φόβου που ένιωσε από τον αδίστακτο δικαστικό λειτουργό. Το μόνο που θα μπορούσε να δεχθεί, ήταν διαπραγματεύσεις ως προς τη μείωση αρχικού ποσού».

Τέλος, ο εισαγγελέας έκανε απαλλακτική πρόταση για όσους κατηγορούμενους βαρύνονται με την κατηγορία της άμεσης συνέργειας σε νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Χρυσή Αυγή: Ο Στέφανος Χίος πήρε συνέντευξη στον Χρήστο Παππά την ώρα που τον αναζητά η Αστυνομία
Πέραμα: Αυτός είναι ο 25χρονος αστυνομικός που σκοτώθηκε από τον αδελφό του (ΦΩΤΟ)
Κορονοϊός: «Μαύρη Δευτέρα» – 715 κρούσματα, 7 νεκροί και 95 διασωληνωμένοι
Κορονοϊός: Μάσκα στο αυτοκίνητο και στις μοτοσυκλέτες – Τι ισχύει τελικά
Φούρνοι Βενέτη: Σοκ από το «λουκέτο» σε καταστήματα
Τραγωδία στο Λουτράκι: Αυτοκτόνησε γνωστός επιχειρηματίας