Αθήνα

12 oC

αραιές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Κωνσταντίνος Τζούμας: «Είμαι πατέρας πέντε παρ’ ολίγον παιδιών, εκείνη την εποχή ήταν της μόδας οι εκτρώσεις»

ΕΛΛΑΔΑ

Πατρινό Καρναβάλι: Η ματαίωσή του θα «στοιχίσει» στον εμπορικό κόσμο 50 εκατομμύρια ευρώ

Η ματαίωση του Πατρινού Καρναβαλιού θα στερήσει όφελος τουλάχιστον 50 εκατομμύρια ευρώ στους εμπόρους της Αχαΐας.

Δείτε επίσης

Έγκλημα στην Κρήτη: Ταυτοποιήθηκε ο βασικός ύποπτος για την άγρια δολοφονία του 23χρονου
Διάρρηξη στην Πολυτεχνειούπολη: Άγνωστοι έκλεψαν εργαστηριακό εξοπλισμό 100.000 ευρώ- Διακόπτονται τα μεταπτυχιακά

Σαν «βόμβα» έσκασε η είδηση ματαίωσης των καρναβαλικών εκδηλώσεων στη χώρα για προληπτικούς λόγους, λόγω του κοροναϊού και οι έμποροι μετρούν ήδη τις πληγές τους.

Ξενοδοχεία, εστιατόρια, μαγαζιά λιανικής, ακόμη και τα περίπτερα ετοιμάζονται να επιστρέψουν εμπορεύματα, που εκτάκτως είχαν προμηθευτεί, για να ανταποκριθούν στη ζήτηση του τριημέρου. Η Περιφέρεια και το Επιμελητήριο Αχαΐας θα ζητήσουν αποζημίωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι οικονομικές επιπτώσεις που προκαλείται στην ευρύτερη περιοχή της Πάτρας, από τη ματαίωση του παραδοσιακού καρναβαλιού, αποτέλεσε θέμα έκτακτης συνάντησης του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος Νεκτάριου Φαρμάκη και του προέδρου του Επιμελητηρίου Αχαΐας, Πλάτωνα Μαρλαφέκα.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να απευθυνθούν στην Κυβέρνηση, ζητώντας τη συμβολή της για την αντιμετώπιση της οικονομικής ζημιάς που προκάλεσε στους εμπόρους, η ματαίωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων.  Παράλληλα, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και το Επιμελητήριο Αχαΐας, αποφάσισαν από κοινού, να «αξιοποιήσουν» τη συνθήκη της Λισαβόνας για να διεκδικήσουν αποζημίωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, εξετάζουν ακόμα το θέμα, καθώς η συνθήκη αναφέρει ότι η αποζημίωση δίνεται για ζημιές από φυσικές καταστροφές.

Το Πατρινό καρναβάλι αποτελεί τη μεγαλύτερη, αλλά και παλαιότερη αποκριάτικη εκδήλωση στην Ελλάδα και μία από τις μεγαλύτερες στο κόσμο, όσον αφορά τη συμμετοχή των καρναβαλιστών και την ιστορία του. Είναι ένας θεσμός που μετρά 190 χρόνια ιστορίας και κάθε χρόνο ξοδεύονται πολλά εκατομμύρια ευρώ, για να πραγματοποιηθεί.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που δημοσίευσε το Παρατηρητήριο Πατρινού Καρναβαλιού, ο συνολικός οικονομικός αντίκτυπος, συμπεριλαμβανομένων και των οικονομικών επιδράσεων του πολλαπλασιαστή εκτιμήθηκαν σε 49,6 εκατ. ευρώ, το 2011. Το εισόδημα αυτό διαχέεται σταδιακά στο ευρύτερο φάσμα της οικονομίας, συμβάλλοντας στη γενικότερη οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.  Στην ίδια μελέτη αναφέρεται, ότι η τρέχουσα ανάπτυξη του Πατρινού Καρναβαλιού ενισχύει τα νοικοκυριά της ευρύτερης περιοχής με εισόδημα, ύψους 771,21 ευρώ.

Άλλα ενδιαφέρονται στοιχεία, που καταγράφονται στο Παρατηρητήριο, είναι, ότι η μέση ατομική ημερήσια δαπάνη του επισκέπτη, κατά το εξεταζόμενο διάστημα, κυμαινόταν από 121, 56 ευρώ για τους διαμένοντες σε ξενοδοχείο και σε 54,12 ευρώ για τους φιλοξενούμενους σε νοικοκυριά της πόλης και της ευρύτερης περιοχής. Οι άμεσες δαπάνες των Αρχηγών πληρωμάτων συνολικά ανέρχονται στα 916.764 ευρώ, ενώ οι συγκεκριμένες δαπάνες ωφελούν κατά μεγάλο ποσοστό τον τομέα κοπτικής-ραπτικής και εμπορίας υφασμάτων και ακολουθεί ο τομέας εκμετάλλευσης ακινήτων και εμπορίας υλικών.

Επίσης, από τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, το 2011, η Δημοτική Αρχή δαπάνησε 1.266.703 ευρώ αποκλειστικά για την διοργάνωση του Πατρινού Καρναβαλιού.  Το ποσό αφορά δαπάνες ανθρώπινου δυναμικού, προώθηση, καλλιτεχνικές υπηρεσίες, υλικά, φιλοξενία κλπ.

Αυτές είναι οι 4 γυναίκες που τούς διέρρηξαν τις τραπεζικές θυρίδες στο Ψυχικό
Συνελήφθη ο Νότης Σφακιανάκης για όπλα και ναρκωτικά σε μπλόκο για τον κορονοϊό
Νότης Σφακιανάκης: «Οπλοφορώ γιατί κινδυνεύει η ζωή μου» – Τι είπε στους αστυνομικούς για την κοκαΐνη
«Βόμβα» ΕΟΔΥ στην κυβέρνηση: Για «παράλληλο σύστημα» καταγραφής κρουσμάτων, κάνουν λόγο δημοσιεύματα
Κούγιας για Σφακιανάκη: «Δεν ήταν δική του η κοκαΐνη» (ΒΙΝΤΕΟ)
Έφτασαν τα 7 πρώτα «ψυγεία» για το εμβόλιο της Pfizer κατά του κορονοϊού – Χωράνε 100.000 εμβόλια σε θερμοκρασία -80 βαθμών