Αθήνα

32 oC

ελαφρές νεφώσεις

Πέθανε ο Βασίλης Κόκκινος – Ο πρόεδρος Αρείου Πάγου και Ειδικού δικαστηρίου που είχε ψηφίσει υπέρ της ενοχής Παπανδρέου

Ο Βασίλης Κόκκινος «έφυγε»  από τη ζωή σε ηλικία 90 ετών, ήταν πρόεδρος του Αρείου Πάγου από το 1990 έως το 1996 και πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου που δίκασε τον πρώην πρωθυπουργό και ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου.

Ο Βασίλης Κόκκινος «έφυγε»  από τη ζωή σε ηλικία 90 ετών, ήταν πρόεδρος του Αρείου Πάγου από το 1990 έως το 1996 και πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου που δίκασε τον πρώην πρωθυπουργό και ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου.

Ο Βασίλης Κόκκινος «έφυγε»  από τη ζωή σε ηλικία 90 ετών, ήταν πρόεδρος του Αρείου Πάγου από το 1990 έως το 1996 και πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου που δίκασε τον πρώην πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου.

Η κηδεία του θα γίνει την Πέμπτη στον Άγιο Διονύσιο.

Ο Βασίλης Κόκκινος γεννήθηκε το 1929 στην Αταλάντη και σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας. Μπήκε στο δικαστικό σώμα το 1956, μετά από διαγωνισμό. Το 1969 έγινε πρόεδρος Πρωτοδικών και το 1973 προήχθη στο βαθμό του Εφέτη. Έγινε Αρεοπαγίτης το 1979.

Παράλληλα με την πορεία του στο δικαστικό σώμα, ο Βασίλης Κόκκινος, από τον Ιούλιο του 1974 έως τον Μάιο του 1975 διετέλεσε δήμαρχος Ναυπλίου, όταν τον διόρισε η κυβέρνηση εθνικής ενότητας μετά την πτώση της χούντας. Έμεινε σε θέση μέχρι τις εκλογές τον Απρίλιο του 1975.

Ήταν Ιούνιος του 1990 όταν η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, αποφάσιζε να τοποθετήσει τον Βασίλη Κόκκινο πρόεδρο του Αρείου Πάγου, παρακάμπτοντας όλους τους αντιπροέδρους και πολλούς αρεοπαγίτες της επετηρίδας. Η κίνηση αυτή είχε προκαλέσει σάλο, καθώς χαρακτηρίστηκε αντιδεοντολογική και ατυχής.

Μετά την επιλογή του αυτή, ο Βασίλης Κόκκινος έμεινε στην ιστορία ως ο πρόεδρος του ειδικού δικαστηρίου που δίκασε τον Ανδρέα Παπανδρέου για την υπόθεση της Τράπεζας Κρήτης.

Στο Ειδικό Δικαστήριο ο τότε πρόεδρος του Αρείου Πάγου ψήφισε υπέρ της ενοχής του Ανδρέα Παπανδρέου και για τις τρεις κατηγορίες που αντιμετώπιζε. Ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ τελικά αθωώθηκε και για τις τρεις (για την μία με ψήφους 7-6). Ο Βασίλης Κόκκινος μάλιστα ήταν εκείνος που συνέταξε το σκεπτικό της μειοψηφίας, που ζητούσε καταδίκη του τέως πρωθυπουργού. Το σκεπτικό της πλειοψηφίας, με το οποίο ο Ανδρέας Παπανδρέου αθωώθηκε, συνέταξαν οι αρεοπαγίτες Πρόδρομος Ασημιάδης και Βασίλειος Λαμπρίδης.

Η μεγαλύτερη ήταν αυτή με τον Βαγγέλη Γιαννόπουλο, από την εποχή που ο Βασίλης Κόκκινος ήταν προϊστάμενος του Πρωτοδικείου Αθηνών (1977-1979) και ο μετ’ έπειτα υπουργός Δικαιοσύνης ήταν πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Η κόντρα τους κορυφώθηκε την περίοδο του Ειδικού Δικαστηρίου και συνεχίστηκε την τετραετία 1996-2000, όταν ο Γιαννόπουλος ήταν υπουργός Δικαιοσύνης και ο Βασίλης Κόκκινος ασκούσε κριτική στην πολιτική του μέσω άρθρων του στον Τύπο. Ο Βαγγέλης Γιαννόπουλος… απαντούσε με άρθρα του στον Τύπου για τα έργα και τις ημέρας του συνταξιούχου, πια, δικαστικού.

Ως εν ενεργεία πρόεδρος του Αρείου Πάγου, ο Βασίλης Κόκκινος, κατέφυγε στα δικαστήρια κατά του δημοσιογράφου Σπύρου Καρατζαφέρη, που την εποχή εκείνη ήταν συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου σε θέματα Τύπου. Τότε, ο γνωστός δημοσιογράφος είχε υποστηρίξει σε άρθρα του στις εφημερίδες «Επικαιρότητα» και «48 Ώρες» ότι ο Βασίλης Κόκκινος ήταν παθητικός ομοφυλόφιλος και πως όταν υπηρετούσε στα Δωδεκάνησαως εφέτης, έβγαζε δικαστικές αποφάσεις, ευνοϊκές για πρόσωπα τα οποία τον δωροδοκούσαν με μεγάλα χρηματικά ποσά. Ο Σπ. Καρατζαφέρης είχε δημοσιεύσει και έγγραφα των αξιωματικών της χουντικής ΚΥΠ Γιαννακάκου, Μανιατάκου και Κιρκιλή.

Στις 31 Ιουλίου 1991 ο Σπύρος Καρατζαφέρης καταδικάστηκε σε φυλάκιση 4 ετών και 10 μηνών με αναστολή για περιύβριση δικαστικής αρχής, συκοφαντική δυσφήμηση και πλαστογραφία μετά χρήσεως. Στο Εφετείο, η ποινή δεν είχε ανασταλτικό χαρακτήρα και έτσι ο Καρατζαφέρης κινδύνευσε με φυλάκιση, αλλά διέφυγε στην Κύπρο. Από εκεί, παρουσίαζε καθημερινή ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο «Καλημέρα κύριε Κόκκινε», η οποία στην Ελλάδα μεταδιδόταν από τον ραδιοσταθμό «Ωχ FM». Επέστρεψε στην Ελλάδα όταν απαλλάχθηκε από τον Άρειο Πάγο.

Ο Βασίλης Κόκκινος στην κηδεία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη – Φωτογραφία αρχείου ΑΠΕ – ΜΠΕ
Ο Βασίλης Κόκκινος συγκρούστηκε δημόσια και με τον διάδοχό του στην ηγεσία του Αρείου Πάγου, Στέφανο Ματθία, ο οποίος αντιτάχθηκε στη συμμετοχή ιερέων σε εκδηλώσεις του δικαστικού σώματος και στο να γίνεται αγιασμός κατά την έναρξη του δικαστικού έτους. Ο Κόκκινος, σύμφωνα με τον τύπο της εποχής, είχε υποστηρίξει πως ο Ματθιάς ήταν επίορκος.

Send this to a friend