Αθήνα

16 oC

αραιές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Τζωρτζέλα Κόσιαβα: Έλεγαν ότι έχω κάνει λιποαναρροφήσεις και εγώ είχα οξεία εκκολπωματίτιδα! (vid)

ΕΛΛΑΔΑ

Πιο κοντά το σκληρό lockdown

Εκτίναξη ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής, αποφάσεις μέσα την εβδομάδα.

Δείτε επίσης

Κορονοϊός – Θωμαΐδης: Πάνω από 100.000 φορείς δείχνουν τα λύματα (ΒΙΝΤΕΟ)
Προσπάθεια εντατικοποίησης των εμβολιασμών με δύο παράλληλες “γραμμές”

Επαναξιολόγηση των μέτρων σε καθημερινή βάση και ανοιχτό το ενδεχόμενο αιφνιδιαστικής απόφασης για καθολικό lockdown ανά πάσα στιγμή μέσα στην εβδομάδα επιβάλουν οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.

«Κάθε 24ωρο είναι κρίσιμο και ανά πάσα στιγμή μπορεί να υπάρξει αναπροσαρμογή των δεδομένων» αναφέρεται από κυβερνητικές πηγές, γράφει η «Καθημερινή».

Τα στοιχεία από την ανάλυση των λυμάτων κάνουν τους επιστήμονες να εκτιμούν ότι βρισκόμαστε μπροστά στο τρίτο κύμα της πανδημίας. Ειδικότερα την τελευταία εβδομάδα καταγράφεται εκτίναξη του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα του λεκανοπεδίου και παρατηρήθηκε αύξηση 205%  σε σύγκριση με την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου, ημέρα κατά την οποία καταγράφηκε αύξηση 80% σε σύγκριση με την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου. Παρατηρήθηκε δηλαδή μια σταδιακή αύξηση του ιικού φορτίου από την εβδομάδα των Χριστουγέννων και για τις επόμενες έξι εβδομάδες και στη συνέχεια μια απότομη κλιμάκωση. Το ίδιο φαινόμενο είχε καταγραφεί και το φθινόπωρο. Και τότε είχε σημειωθεί μια σταδιακή αύξηση και στη συνέχεια μια απότομη κορύφωση του ιικού φορτίου στις 20 Οκτωβρίου. Είναι ξεκάθαρο. Βρισκόμαστε μπροστά στο τρίτο κύμα», σημειώνει ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νίκος Θωμαΐδης.

Με μια σειρά από μετρήσεις των αντιγράφων του ιού, εξισώσεις, μαθηματικά μοντέλα, στατιστικές μεθόδους, οι επιστήμονες υπολογίζουν το ιικό φορτίο στα λύματα, «το οποίο σε απόλυτες τιμές είναι σήμερα πολύ υψηλότερο από εκείνο του Οκτωβρίου. Συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή ο εβδομαδιαίος μέσος όρος των αντιγράφων του ιού SARS-CoV-2 ανά 100.000 κατοίκους έχει ανέλθει σε 400, όταν την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου ήταν 131 και στις 20 Οκτωβρίου 2020 ήταν 190 αντίγραφα», εξηγεί ο κ. Θωμαΐδης.

«Το ιικό αυτό φορτίο προέρχεται τόσο από ασυμπτωματικούς όσο και από συμπτωματικούς φορείς του ιού. Σύμφωνα με τα βιβλιογραφικά δεδομένα, το 55% και άνω των φορέων του κορωνοϊού είναι ασυμπτωματικοί. Δηλαδή, αναμένουμε να εμφανίσει συμπτώματα περίπου το 40% των θετικών στον ιό πολιτών, από τους οποίους μόνο ένα 10% θα πάει στο νοσοκομείο. Οι υπόλοιποι θα είναι ολιγοσυμπτωματικοί και ενδεχομένως δεν θα καταγραφούν. Η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα θα αποτυπωθεί σε κρούσματα από τη στιγμή που θα αυξηθούν τα τεστ στο πεδίο και ένα ποσοστό των φορέων θα παρουσιάσει συμπτώματα».

Σύμφωνα με μαρτυρίες, τελευταία παρατηρείται το φαινόμενο, άτομα με 38 πυρετό και χαμηλές τιμές οξυγόνου στο αίμα να μην δηλώνουν τα συμπτώματα αυτά στον ΕΟΔΥ προκειμένου να υποβληθούν σε τεστ, υπό τον φόβο του στιγματισμού.

Τα μέχρι στιγμής βιβλιογραφικά δεδομένα δείχνουν «ότι οι μεταλλάξεις του ιού είναι περισσότερο μεταδοτικές –άρα αναμένουμε μεγαλύτερη διασπορά–, αλλά με χαμηλότερη νοσηρότητα», καταλήγει ο καθηγητής.

πηγή:kathimerini.gr

Ανείπωτη τραγωδία στο Αγρίνιο: 7χρονο κοριτσάκι έχασε μάνα και πατέρα μέσα σε λίγες ημέρες
Εύοσμος: Μητέρα έκανε μήνυση σε λυκειάρχη επειδή δεν άφησε το παιδί της να μπει στο σχολείο χωρίς self test (vid)
Γλυφάδα: Γυναίκες – πελάτισσες καταστήματος πιάστηκαν στα χέρια! «Φύγε από’ δω μωρή π@@» (vid)
Εύοσμος: Συνελήφθη η μητέρα του μαθητή που αρνείται το self test για τον γιο της
Πέθανε ο δημοσιογράφος Νίκος Ζαχαριάδης
Κορονοϊός – Self test: Ποιοι εργαζόμενοι πρέπει να το κάνουν υποχρεωτικά από Δευτέρα – Πρόστιμα μέχρι 1.500 ευρώ για τον εργοδότη