Αθήνα

5 oC

ελαφρές νεφώσεις

Ποιος είναι ο Νίκος Σακελλαρίου που παραιτήθηκε από πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας

Παραίτηση- «κεραυνός», γεγονός ασυνήθιστο αν όχι πρωτόγνωρο για πρόεδρο Συμβουλίου της Επικρατείας ήταν η σημερινή του Νίκου Σακελλαρίου από την ηγεσία του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Ο κ. Σακελλαρίου αναφέροντας το λόγο παραίτησής του, αναφέρθηκε στις διαρροές για την απόφαση του ΣτΕ για το νόμο Κατρούγκαλου, ενώ εμφανίστηκε ιδιαίτερα συγκινημένος.

Ποιος είναι ο Νίκος Σακελλαρίου

Ο Νικόλαος Σακελλαρίου είναι Έλληνας δικαστής που από τις 28 Οκτωβρίου 2015 που διετέλεσε Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας την περίοδο 2015-2018.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το έτος 1951 και κατάγεται από το Ξυλόκαστρο. Περάτωσε στις εγκύκλιες σπουδές του στη Λεόντειο Σχολή, σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι.

Το 1977 εισήλθε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το 2009 ανέλαβε πρόεδρος του ΣΤ' τμήματος του ΣτΕ και τον επόμενο χρόνο, το 2010, ανέλαβε πρόεδρος του Α' Τμήματος. Στις 30 Ιουνίου κλήθηκε, ως ο αρχαιότερος των αντιπροέδρων, να καλύψει προσωρινά την θέση του προέδρου του ΣτΕ λόγω συνταξιοδότησης του τότε προέδρου Σωτηρίου Ρίζου.

Στις 22 Οκτωβρίου 2015 επελέγη για την προεδρία του ΣτΕ. Ως δικαστής έχει υποστηρίξει την αντισυνταγματικότητα του χαρατσιού της ΔΕΗ και του PSI.

Στις 30 Σεπτεμβρίου 2016 ως πρόεδρος του ΣτΕ ματαίωσε την συνεδρίαση της Ολομέλειας του Δικαστηρίου λόγω του κλίματος που είχε διαμορφωθεί από δημόσιες τοποθετήσεις. Η απόφαση αυτή προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης αλλά και κορυφαίων δικαστών και νομικών.

Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του έχει διατελέσει πρόεδρος της Εταιρείας Διοικητικών Μελετών ενώ είναι συγγραφέας ποικίλων νομικών μελετών. Το 2001 τιμήθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο με τον τίτλο του «Άρχοντος του Μεγάλου Νομοφύλακος της Αγίας του Χριστού Εκκλησίας».

Κατοικεί στο Κολωνάκι, ενώ είναι νυμφευμένος και έχει μια κόρη.

Send this to a friend