• Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου
  • 01:29

Αθήνα

10 oC

ελαφρές νεφώσεις

Οι πλειστηριασμοί στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ- Τι δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

To Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ συνεδρίασε στη Βουλή υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα με κεντρικό θέμα τους πλειστηριασμούς. 

Μετά το τέλος της συνεδρίασης ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε: «Αυτή η κυβέρνηση είναι ευαισθητοποιημένη και έτσι αντιμετωπίζει το θέμα των πλειστηριασμών».

Στη συνέχεια διαβεβαίωσε ότι «η πρώτη κατοικία θα προστατευθεί με βάση τους νόμους Κατσέλη-Σταθάκη»και υποστήριξε ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει φέρει πολλά μέτρα που έπρεπε να έχουν φέρει προηγούμενες κυβερνήσεις για να προστατευθούν οι τράπεζες από τα κόκκινα δάνεια» .

Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σημείωσε πως «η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα προστατεύσει την πρώτη κατοικία για τις λαϊκές τάξεις».

Για τα εμπορικά δάνεια δήλωσε ότι έχει θεσπιστεί ο εξωδικαστικός συμβιβασμός και περιέγραψε τη διπλή ανάγκη, αφενός για βέλτιστη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, αφετέρου για την πολύ μεγάλη προσπάθεια για προστασία της λαϊκής κατοικίας.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής δήλωσε ότι «οι πλειστηριασμοί αφορούσαν ακίνητα «στρατηγικών κακοπληρωτών» περιγράφοντας ότι «αυτοί που διαμαρτύρονταν, διαμαρτύρονταν μπροστά σε ακίνητο ενός κακοπληρωτή που εμπλέκεται και στα σκάνδαλα του χρηματιστηρίου».

Όπως ανέφερε, τα «απαράδεκτα επεισόδια δεν αφορούσαν πρώτες κατοικίες», και τόνισε ότι οι πλειστηριασμοί αφορούσαν όσους χρωστούν πολλά εκατομμύρια ή χρέη ιδιωτών, του ενός προς τον άλλον.

Στη συνέχεια κάλεσε όσους διαμαρτύρονται να πάψουν να λειτουργούν ως «πολιορκητικός κριός» των μεγάλων οφειλετών.

Όταν ρωτήθηκε εάν κρύβονται από πίσω πολιτικές δυνάμεις, ο κ. Κοντονής δήλωσε: «Οι πολιτικές δυνάμεις δεν κρύβονται. Είναι μπροστά».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ: «Δεν υπάρχει περίπτωση να βγει σε αναγκαστικό πλειστηριασμό καμία πρώτη κατοικία λαϊκής οικογένειας»

Επίσης υποστήριξε πως όσα ακίνητα πλειστηριάζονται είναι υψηλότατης αξίας και αφορούν σε εξίσου «υψηλότατα» ποσά χρέους. «Θα πρέπει όσοι αντιδρούν να καταλάβουν για ποια χρέη και κοινωνικές κατηγορίες μιλάμε», πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας «κατανοητή» την ένταση για αυτό το «εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα».

Και το τραπεζικό σύστημα και η λαϊκή κατοικία μπορούν να προστατευτούν (...) Δεν πρέπει οι λαϊκές κατοικίες να καταλήξουν στα χέρια τραπεζών».

Όταν ρωτήθηκε για τις εντάσεις που σημειώνονται μεταξύ της αστυνομίας και ωδιαδηλωτών απάντησε  πως ο ρόλος των δυνάμεων της αστυνομίας είναι να προστατεύσει τόσο τους συμβολαιογράφους και την διαδικασία των πλειστηριασμών όσο και να μην οξύνει τις εντάσεις.

Send this to a friend