Αθήνα

28 oC

ελαφρές νεφώσεις

«Πνίγηκε» στη σκόνη η Κρήτη - Αποπνικτική η ατμόσφαιρα (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Ένα παχύ πέπλο σκόνης καλύπτει τα πάντα σχεδόν σε ολόκληρη την Κρήτη, κάνοντας την ατμόσφαιρα αποπνικτική, δημιουργώντας προβλήματα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.  Συγκεκριμένα σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας,  η  συγκέντρωση  αιωρούμενων σωματιδίων  PM10,  αναμένεται να  ξεπεράσει το  όριο  της μέσης  ημερήσιας  τιμής 50 μg/m3  και  το φαινόμενο, το οποίο θα παρουσιάσει διακυμάνσεις,  θα διαρκέσει μέχρι και τη  Δευτέρα   05 -03-2018  με βάση την παρούσα πρόγνωση, οπότε και θα υποχωρήσει σταδιακά.

Συγκεκριμένα, σε περιπτώσεις έντονης παρουσίας της σκόνης, εντοπίζονται σε κάθε γραμμάριο:

173μgr μολύβδου
60 μgr ψευδαργύρου
10 μgr χρωμίου
6 μgr βαναδίου

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι έχουν καταγραφεί διαφορές στην περιεκτικότητα των βαρέων μετάλλων της σκόνης ανά περιοχή, οι οποίες οφείλονται στη φορά των ανέμων.

Η αφρικανική σκόνη έχει συσχετισθεί με τα προβλήματα υγείας του ελληνικού πληθυσμού.  Αυτό συμβαίνει γιατί τα σωματίδια με τις επικίνδυνες ουσίες μπορούν να εισέλθουν πολύ εύκολα στο αναπνευστικό σύστημα ενός ανθρώπου.

Το υπουργείο Υγείας δίνει συστάσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας από συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων. Ιδιαίτερα όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί:

Ακολουθούν φωτογραφίες της Ειρήνης Καλαιτζάκη: Κόλπος Σούδας-Ακρωτήρι Χανίων-Νησίδα Σούδας-Δραπανοκεφάλα, Ανατολικός Αποκόρωνας

 

 

Πηγή: zarpanews.gr

Send this to a friend