Αθήνα

11 oC

βροχοπτώσεις μέτριας έντασης

Πολιτικές και τοπικές αντιδράσεις για την ΠΝΠ της επίταξης χώρων για τη δημιουργία κλειστών δομών

Οξύτατες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προκειμένου να επιταχθούν χώροι στα νησιά για τη δημιουργία κλειστών κέντρων φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

Οξύτατες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προκειμένου να επιταχθούν χώροι στα νησιά για τη δημιουργία κλειστών κέντρων φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προβλέπει ότι θα γίνει επίταξη χώρων σε Λέσβο, Σάμο, Χίο, Κω και Λέρο, για τη δημιουργία κλειστών δομών παραμονής αιτούντων άσυλο.

Ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, χαρακτήρισε έκπληξη αυτή την απόφαση, ενώ σχολίασε ότι αυτό πιθανόν έγινε «για να προλάβει μερικά πράγματα η κυβέρνηση» ενόψει της συνάντησης που θα γίνει την Πέμπτη (13/2), στο υπουργείο Εσωτερικών, με τη συμμετοχή της Περιφερειακής αρχής και των πέντε Δήμων των μεγάλων νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

«Οι αποφάσεις που έχουμε λάβει μιλάνε για καμία νέα δομή και κλείσιμο των υφιστάμενων. Τούτο έρχεται σε αντίθεση με τις αποφάσεις που έχουμε πάρει. Η κοινωνία θα αντιδράσει. Εμείς σεβόμαστε την βούληση της τοπικής κοινωνίας και ως μηχανικός έχω διδαχθεί ότι όταν η τοπική κοινωνία δεν θέλει ένα έργο αυτό δεν γίνεται. Με σωφροσύνη, χωρίς να εξάπτουμε τα πάθη, στο πλαίσιο της νομιμότητας θα κάνουμε αυτό που πρέπει», τόνισε ο κ. Μουτζούρης.

Μετά την απόφαση της κυβέρνησης, γίνονται σήμερα έκτακτες συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίου του δήμου Μυτιλήνης και του δήμου Δυτικής Λέσβου. «Η απόφαση αυτή είναι αιφνιδιαστική, την κρίνουν ήδη οι πολίτες και είναι φυσικά απαράδεκτη. Πρότεινα ήδη στον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Μουτζούρη σαν πρώτη αντίδραση να μην παραστούμε στη συνάντηση που είχε προγραμματιστεί με κυβερνητικά στελέχη την ερχόμενη Πέμπτη», δήλωσε ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος.

Την αντίθεσή τους στην κατασκευή νέας δομής όχι μόνο στην ευρύτερη περιοχή «Καράβας», που ανακοινώθηκε σήμερα, αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο μέρος στη Λέσβο, εκφράζουν με κοινή δήλωσή τους ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Βέρρος Ταξιάρχης, οι πρόεδροι Κοινοτήτων και από τους δύο δήμους Δυτικής Λέσβου και Μυτιλήνης (Μανταμάδου, Κάπης, Κλειούς, Πελόπης, Αγίας Παρασκευής, Νάπης, Νέων Κυδωνιών, Πηγής, Κώμης, Μυστεγνών, Λουτροπόλεως Θερμής, Πύργων Θερμής, Στύψης, Συκαμινέας, και Λεπετύμνου), κοινοτικοί σύμβουλοι και κάτοικοι.

Δριμεία κριτική στην απόφαση της κυβέρνησης άσκησε και ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία υποστηρίζοντας ότι «η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα για την αποσυμφόρηση των νησιών».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Send this to a friend