Αθήνα

28 oC

αίθριος καιρός

Πόσο κοστολογείται η ζωή στη φυλακή; Αποζημίωση μόλις 20 ευρώ τη μέρα για τον άδικο 5ετή εγκλεισμό του Τάσου Θεοφίλου

Aίτηση αποζημίωσης είχε υποβάλει ο 35χρονος αναρχικός Τάσος Θεοφίλου, πριν λίγο καιρό μέσω του συνηγόρου Κώστα Παπαδάκη, ζητώντας να του καταβληθεί το ποσό των 51.738 ευρώ για τεκμαρτή περιουσιακή ζημία και ηθική βλάβη.

Aίτηση αποζημίωσης είχε υποβάλει ο 35χρονος αναρχικός Τάσος Θεοφίλου, πριν λίγο καιρό μέσω του συνηγόρου Κώστα Παπαδάκη, ζητώντας να του καταβληθεί το ποσό των 51.738 ευρώ για τεκμαρτή περιουσιακή ζημία και ηθική βλάβη.

Ο Τάσος Θεοφίλου έχει αθωωθεί αμετάκλητα για τη ληστεία στην Πάρο και για ένταξη στην οργάνωση «Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς».

Και τελικά το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας του επιδίκασε αποζημίωση, ύψους 36.000 ευρώ, για τον άδικο πενταετή εγκλεισμό του, κάνοντας δεκτή την προσφυγή που κατέθεσε μόλις κατέστη αμετάκλητη η απαλλακτική απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Το δικαστήριο αποφάσισε την καταβολή αποζημίωσης 20 ευρώ για κάθε μέρα των συνολικά 59 μηνών που έμεινε κρατούμενος στη φυλακή.

Τα χρήματα αυτά προκύπτουν από τις 1.784 ημέρες συνολικής κράτησής του επί του ποσού των 29 ευρώ, το οποίο αποτελεί και το ανώτατο που προβλέπεται από τη νομοθεσία. «Τόσο η προφυλάκιση όσο και η μετέπειτα φυλάκιση την οποία υπέστην είχε σοβαρότατο αρνητικό αντίκτυπο στην ζωή μου και την εργασία μου, την οποίαν αναγκάστηκα να διακόψω καθ’ όλη εκείνη τη χρονική περίοδο, πράγμα που δημιούργησε τεράστιο οικονομικό πρόβλημα σε μένα αλλά και ανυπολόγιστη στενοχώρια, ταλαιπωρία, αίσθηση αδικίας, διασυρμό και ταπείνωση και μου στέρησε την ελευθερία μου για πέντε από τα καλύτερα χρόνια της ζωής μου, δεδομένου ότι κατά τη σύλληψή μου ήμουν 30 ετών και σήμερα είμαι 35 ετών» αναφέρει στην αίτηση ο Τ. Θεοφίλου και συνεχίζει: «Καθ’ όλη τη διάρκεια της προφυλάκισης και της φυλάκισής μου από μόνο το ότι στερήθηκα τη δυνατότητα να εργάζομαι ήταν το αποτέλεσμα να χάνω εισόδημα τουλάχιστον 29 ευρώ ημερησίως».

Ο  Τ. Θεοφίλου συνελήφθη το 2012 και στη συνέχεια κρατήθηκε προσωρινά στις φυλακές Κορυδαλλού. Μετά από διαδοχικές παρατάσεις της προσωρινής του κράτησης μέχρι τις 7-2-2014, καταδικάσθηκε πρωτοδίκως σε ποινή κάθειρξης 23 ετών, 6 μηνών και 12 ημερών. Παρέμεινε έκτοτε έγκλειστος στις φυλακές Δομοκού και στη συνέχεια στις φυλακές Κορυδαλλού έως και την 7-7-2017, οπότε και αποφυλακίστηκε με την κατά πλειοψηφία απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Send this to a friend