Αθήνα

28 oC

σποραδικές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Μαργαρίτα Παπανδρέου: Χώρισε η κόρη του πρώην πρωθυπουργού

ΕΛΛΑΔΑ

Πόθεν έσχες βουλευτών: Περισσότερα τα δάνεια από τα έσοδα, ανεξαρτήτως κομματικής απόχρωσης

Βουλευτές από όλα τα κόμματα αν και ως γνωστόν κάθε μήνα λαμβάνουν πολύ υψηλές αποζημιώσεις δυσκολεύονται να αποπληρώσουν στις τράπεζες δάνεια εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής

Δείτε επίσης

«Άγριες Μέλισσες»: Τι θα γίνει με το ειδύλλιο Τόλια – Ουρανίας;
Ιστορία της χειραψίας: Από την αρχαία Ελλάδα έως και τον …κορονοϊό- Τι προβλέπουν οι επιστήμονες

Σύμφωνα με τη δημοσιοποίηση των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης υπουργών (Πόθεν έσχες), βουλευτών και ευρωβουλευτών του 2019 (οικονομικού έτους 2018), οι οποίες αναρτήθηκαν αρχές της εβδομάδας στον ιστότοπο της Βουλής των Ελλήνων, προκύπτει ότι μια σειρά από εκπροσώπους του έθνους έχει λάβει τραπεζικό δανεισμό ακόμη και εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, τα οποία αποπληρώνουν σε μηνιαίες δόσεις.

Σε αυτό βοήθησε βέβαια το γεγονός, για το ότι έχουν λάβει τόσο μεγάλα ποσά, και η ιδιότητά τους, αφού ο εκάστοτε βουλευτής λαμβάνει περίπου 5.100 ευρώ τον μήνα (συν άλλα 900 ευρώ ταχυδρομικά τέλη, 650-820 ευρώ επίδομα οργάνωσης γραφείου και 290-390 ευρώ έξοδα μετακίνησης). Με άλλα λόγια, έχει την οικονομική δυνατότητα να καταβάλλει τις προβλεπόμενες δόσεις στην τράπεζα. Κάποιοι μάλιστα πληρώνουν δόσεις εδώ και πολύ καιρό, όπως προκύπτει από τα πόθεν έσχες τους.

Ειδικότερα:

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, εμφανίζεται να έχει λάβει από την Alpha Bank τον Αύγουστο του 2007 δάνειο ύψους 530.000 ευρώ και μέχρι τη στιγμή της δήλωσης πόθεν έσχες είχε αποπληρώσει 54.163 ευρώ. Επίσης έχει λάβει άλλες 100.000 ευρώ από την Εθνική Τράπεζα που επίσης οφείλει, και δη έντοκα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, δηλώνει ότι έχει πάρει από την 1η Ιουλίου του 2008 ένα δάνειο της τάξης των 300.000 ευρώ «από ημεδαπά και αλλοδαπά πιστωτικά και τραπεζικά ιδρύματα», όπως αναφέρει ο σχετικός κωδικός, και μέχρι στιγμής έχει αποπληρώσει μόλις 46.191,44 ευρώ. Ητοι, χρωστάει ακόμη 253.808,56 ευρώ στον πιστωτή, που δεν είναι άλλος από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Από την πλευρά του ο τέως βουλευτής και πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, εμφανίζεται να έχει λάβει δάνειο ύψους 250.000 ευρώ, όχι όμως από κάποιο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, αλλά από τη μητέρα του, Πολυτίμη, στις 27 Σεπτεμβρίου 2017. Η αρχή καταβολής της πρώτης δόσης ήταν την 1η Ιανουαρίου 2019. Στο επόμενο πόθεν έσχες θα διαπιστώσουμε πόσα χρήματα της έχει καταβάλει. Παράλληλα, ο πολιτικός αρχηγός έχει λάβει και μια σειρά από τραπεζικά δάνεια, τα οποία αποπληρώνει.

Μεγάλα οικονομικά ανοίγματα έχει κάνει, όμως, και ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Λοβέρδος. Ειδικότερα, είχε μεταξύ άλλων λάβει δάνειο 230.000 ευρώ από την Εθνική Τράπεζα τον Ιούλιο του 2003 και έχει ως οφειλόμενο υπόλοιπο 108.931 ευρώ, έχει επίσης ένα ακόμη μεγάλο δάνειο 200.000 ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών την ίδια περίοδο στο οποίο χρωστάει ακόμη 128.858 ευρώ, συν ένα ακόμη δάνειο 100.000 ευρώ από την Εθνική Τράπεζα που έλαβε τον Απρίλιο του 2005 και έχει ξεχρεώσει περίπου το μισό.

Μια τεράστια λίστα με δανειακές υποχρεώσεις έχει και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Λοβέρδος. Συνολικά μετρήσαμε 20 υποχρεώσεις, εκ των οποίων οι 14 είναι δικές του και οι υπόλοιπες της συζύγου του. Μεταξύ άλλων διαβάζουμε ότι έχει λάβει στα τέλη του 2013 το ποσό των 235.454 ευρώ από την Αlpha Bank, που πρέπει να αποπληρωθεί μέχρι το 2035, ωστόσο βάσει της δήλωσής του χρωστάει ακόμη περισσότερα (241.041 ευρώ), προφανώς λόγω τόκων. Σε πολλές περιπτώσεις αναφέρει ότι η ημερομηνία δημιουργίας της υποχρέωσης που δηλώνει είναι ενδεικτική και ενίοτε… δεν θυμάται το αρχικό ποσό.

Πνιγμένος στα χρέη εμφανίζεται, επίσης, ο βουλευτής Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας Περικλής Μαντάς. Στη δήλωσή του διαβάζουμε ότι έχει λάβει ένα δάνειο από την Εθνική Τράπεζα ύψους 357.000 ευρώ τον Απρίλιο του 2010, αλλά τώρα χρωστά 358.077 ευρώ, προφανώς εξαιτίας του γεγονότος ότι το ποσό τοκίστηκε. Παράλληλα, έχει και μια σειρά από άλλα σαφώς μικρότερα δάνεια, ωστόσο οφείλει άλλες 39.000 ευρώ στον ΕΦΚΑ και άλλα 52.000 ευρώ στη ΔΟΥ της Καλαμάτας.

Ο μέχρι πρότινος υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, είναι σε αρκετά καλύτερη μοίρα από πολλούς άλλους συναδέλφους του που έχουν πάρει δάνειο και ας μην το αποπληρώνει τακτικά. Και αυτό γιατί μιλάμε για μικροποσό σε σχέση με των υπολοίπων. Ειδικότερα, παραμονή Πρωτοχρονιάς του 2018 δημιουργήθηκε η υποχρέωσή του προς τη Eurobank δανεισμού 14.900 ευρώ. Οπως αναφέρει στη δήλωση περιουσιακής του κατάστασης, το οφειλόμενο υπόλοιπο είναι της τάξης των 15.213 ευρώ. Περισσότερα δηλαδή απ’ αυτά που πήρε, προφανώς επειδή το ποσό τοκίστηκε.

Ο τέως βουλευτής και πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας Γρηγόρης Ψαριανός έκανε το λάθος να πάρει τον Μάρτιο του 2008 εικοσαετές δάνειο από την Εθνική Τράπεζα, ύψους 271.955 ευρώ, με ρήτρα ελβετικού φράγκου. Δέκα χρόνια αργότερα το υπόλοιπο ανερχόταν σε… 380.388 ευρώ, δηλαδή είχε αυξηθεί περίπου 117.000 ευρώ. Ο ίδιος αναφέρει στο πόθεν έσχες ότι έχει επιδώσει στην τράπεζα εξώδικο και στη συνέχεια έχει καταθέσει και αγωγή για αθέμιτη εμπορική πρακτική από την οποία υπέστη ζημιά, η οποία όμως δεν έχει ακόμη εκδικαστεί.

Ανάλογη είναι και η περίπτωση της νυν βουλευτού Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Δώρας Αυγέρη. Μαζί με τον σύζυγό της σύναψαν δάνειο ύψους 100.000 ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2007, αλλά το υπόλοιπο λίγα χρόνια μετά διαμορφώθηκε στα… 129.958 ευρώ.

Η βουλευτής Α’ Αθηνών και δημοσιογράφος Φωτεινή Πιπιλή αποπληρώνει τέσσερα δάνεια, εκ των οποίων το μεγαλύτερο εξ αυτών ανέρχεται στο ποσό των 146.730 ευρώ. Το έλαβε από την Alpha Bank τον Αύγουστο του 2002 και όπως φαίνεται το πληρώνει τακτικά και κανονικά στην ώρα της, αφού πλέον η οφειλή είναι της τάξης των 44.373 ευρώ και κατά πάσα πιθανότητα στις μέρες μας έχει μειωθεί και άλλο.

Ο τέως υφυπουργός Εργασίας επί του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Πετρόπουλος, οφείλει από υπόλοιπα δανείων ένα ιλιγγιώδες ποσό. Εχει λάβει δάνειο από την Εθνική Τράπεζα ύψους 530.000 ευρώ τον Ιούλιο του 2008, το οποίο αποπληρώνει κανονικά, και του μένει ακόμη ως οφειλόμενο το ποσό των 386.402 ευρώ. Από την ίδια τράπεζα έχει πάρει όμως και ακόμη ένα δάνειο ύψους 340.000 ευρώ την ίδια περίοδο, από το οποίο χρωστά τα 247.075 ευρώ. Σημειωτέον ότι και η σύζυγός του έχει ένα υπόλοιπο δανείου της τάξης των 89.195 ευρώ.

Ειδήσεις σήμερα:

Εστίαση: Έτσι θα ανοίξουν εστιατόρια και καφέ – Τι προβλέπει η τροπολογία και τα πρόστιμα

Μετακινήσεις εκτός Νομού: Ποια μέτρα πρέπει να τηρούνται σε ΚΤΕΛ, τρένα και αεροπλάνα

Άνοιξαν οι εκκλησίες: Αποστάσεις, αντισηπτικά, ελεγχόμενη είσοδος και θέσεις στο προαύλιο

 

Μαργαρίτα Παπανδρέου: Χώρισε η κόρη του πρώην πρωθυπουργού
Ηράκλειο: 21χρονη κατέληξε μέσα σε λίγες ώρες από πνευμονική εμβολή
Γλυκά Νερά-Ραγδαίες εξελίξεις: Νέες πληροφορίες για το αυτοκίνητο διαφυγής των δραστών – Βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας
Πέθανε στα 58 της η θεατρική συγγραφέας και δημοσιογράφος Σοφία Αδαμίδου
Τατιάνα Σαββίδου σε Ναταλία Γερμανού: «Είναι χυδαίο, με αποκαλούν συνοδό πολυτελείας στα social media, έχουν σκοπό να με βλάψουν»
Τροχαίο – σοκ στην Πατρών Πύργου: Μετά τη σύγκρουση βρέθηκαν στο χωράφι