
ΕΛΛΑΔΑ
Ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης έκανε λόγο για αποτυχία αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού από τις κυβερνήσεις παγκοσμίως και ισχυρίστηκε ότι οι πολιτικοί στάθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων.
Μιλώντας στο Zarpa Radio, ο κ. Δερμιτζάκης υποστήριξε ότι “συνολικά οι κυβερνήσεις της ΕΕ και παγκοσμίως έχουν αποτύχει. Ακολούθησαν ένα μοντέλο που νόμιζαν πως, κρατώντας την οικονομία ανοικτή με ελαφριά μέτρα θα μπορούσαν να είχαν κρατήσει και τον ιό σε χαμηλά επίπεδα. Αυτό δεν λειτούργησε. Στην Ελλάδα, νομίζω ότι έκαναν το ίδιο, αλλά το καλό ήταν ότι, μάλλον λόγω καιρού, είχαμε την αύξηση κρουσμάτων με καθυστέρηση 2-3 εβδομάδων και είδαμε τι έγινε στις άλλες χώρες. Προς τιμήν της κυβέρνησης, έκανε το lockdown, γιατί μόνο έτσι μπορούσε πια να σταματήσει η διάδοση και νωρίτερα στην καμπύλη των αυξήσεων σε σχέση με τις άλλες χώρες. Το θεωρώ πολύ σωστή απόφαση. Αν είχαν ληφθεί πιο αυστηρά μέτρα νωρίτερα σε όλη την Ευρώπη, πιθανόν να μην χρειαζόταν lockdown τώρα.”
Ο καθηγητής Γενετικής υποστήριξε ότι τα κρούσματα στην Ελλάδα θα αρχίσουν να πέφτουν σύντομα και ότι στα μέσα Δεκεμβρίου μπορεί να φτάσουμε τα 300 την ημέρα:
“Εγώ είμαι αισιόδοξος ότι σε τρεις εβδομάδες, μπορούμε να πάμε από τα 3.000 κρούσματα που έχουμε τώρα, στα 300 με 500. Αυτόν τον αριθμό όμως δεν θα τον δούμε στο τέλος Νοεμβρίου, αλλά θα τον δούμε δύο εβδομάδες αργότερα, δηλαδή μέσα Δεκεμβρίου. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα ανοίξουμε. Όποτε όμως αποφασίσουμε να ανοίξουμε, θα πρέπει να γίνει συντεταγμένα με μέτρα ώστε να μας κρατήσει ως τον Μάρτιο. Και πρέπει να υπάρχει και ένα σύστημα υγείας που να μπορεί να υποστηρίξει τους ανθρώπους που θα το χρειαστούν.”
Τα μέτρα που θεωρεί απαραίτητα ο κ. Δερμιτζάκης είναι μάσκα παντού, μέσα και έξω – απαγόρευση κυκλοφορίας από κάποια ώρα και μετά το βράδυ – πολύ αυστηρή λειτουργία της εστίασης και τηλεργασία. Ειδικά για την τηλεργασία θα έπρεπε να υπάρχουν οικονομικά κίνητρα, τόνισε ο Κρητικός επιστήμονας, ενώ δεν άφησε περιθώριο και για την τηλεκπαίδευση, για την οποία είπε ότι δεν υπάρχει χρόνος για φιλοσοφίες, προέχει να σταματήσει η εξάπλωση του ιού. Εντέλει, η οριστική λύση θα δοθεί από το εμβόλιο, για το οποίο ο κ. Δερμιτζάκης δήλωσε αισιόδοξος ότι θα ξεκινήσει σύντομα:
“Πιστεύω ότι τον Ιανουάριο θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί με δύο τουλάχιστον εμβόλια στην Ελλάδα. Τα 25.000.000 δόσεις δεν είναι για 25.000.000 ανθρώπους, κάποια εμβόλια θέλουν δύο δόσεις, συν το ότι σε αυτά μπορεί να είναι κάποια που να μην είναι αποτελεσματικά. Αλλά τα 25 εκατομμύρια θα πρέπει να επαρκή για να καλυφθεί όλος ο πληθυσμός, αν το θέλει. Και τα εμβόλια έχουν διπλό όφελος, ένα το προσωπικό, ότι δεν θα κολλήσω εγώ την ασθένεια, και δεύτερο το κοινωνικό, ότι δεν θα μεταδοθεί η ασθένεια σε άλλους ανθρώπους.”
Ακολουθήστε το TheCaller στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις
Στο πλευρό μας ο Σεμπάστιαν Κουρτς: Τάχθηκε υπέρ της επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας
Κορονοϊός – Εμβόλιο: Τι προβλέπουν οι συμφωνίες προαγοράς
Κορονοϊός: Μετά από 20 ημέρες βγήκε από την εντατική η 17χρονη! Το συγκλονιστικό μήνυμά της
Ροή Ειδήσεων
18/06/2025 | 23:16
Κ. Μητσοτάκης στο ΕΒΕΑ: Να τολμήσουμε τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις υπέρ της ενίσχυσης της ανάπτυξης, που θα μας φέρει πιο κοντά στην Ευρώπη
18/06/2025 | 23:15
O Νετανιάχου «ευχαρίστησε τον φίλο του Ισραήλ» Ντόναλντ Τραμπ για την «υποστήριξη» στον πόλεμο με το Ιράν

18/06/2025 | 23:15
Γ. Καραμέρος: Επικίνδυνες οι δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη για είσοδο της χώρας στην αποκαλούμενη «πυρηνική συμμαχία»
18/06/2025 | 23:13
Ιράν: Ο Γερμανός πρέσβης κλήθηκε στο ΥΠΕΞ λόγω των δηλώσεων του καγκελάριου Μερτς υπέρ του Ισραήλ
18/06/2025 | 23:00
Στα 3,9 δισ. τα «φέσια» του Δημοσίου προς τους ιδιώτες τον Απρίλιο με «πρωταθλητές τα νοσοκομεία» – Τι είπε ο Κ. Πιερρακάκης
18/06/2025 | 22:20
Το τουρκικό ΥΠΕΞ απαντάει στο Ισραήλ: «Αβάσιμες συκοφαντίες και κατάπτυστα ψέματα κατά της χώρας και του προέδρου μας»

18/06/2025 | 22:10
Στα «ύψη» πετρέλαιο και ασφάλιστρα – «Φωτιά» και στους ναύλους βάζει ο πόλεμος Ιράν – Ισραήλ
18/06/2025 | 22:06
Μέση Ανατολή: Νέες εκατέρωθεν επιθέσεις ανάμεσα σε Ισραήλ και Ιράν – «Γρίφος» η εμπλοκή των ΗΠΑ

17/06/2025 | 08:00
Έγκυος η Παρασκευή Κερασιώτη – Η φωτογραφία με τον σύντροφο, τον υπέρηχο και το τεστ εγκυμοσύνης
17/06/2025 | 07:30
Θοδωρής Αθερίδης: «Πίστευα ότι θα εξαφανιστούμε όπως οι δεινόσαυροι, πήρα αντικαταθλιπτικά για να συνέλθω»
17/06/2025 | 09:00
Αίθρα Λυκουρέζου: «Ένας άνθρωπος σαν εμένα πίνει αλκοόλ γιατί του λείπει η αγάπη, ο πατέρας μου ήταν απών»

17/06/2025 | 07:15
Ενημέρωση ΕΛΑΣ για την καταγγελία Μ. Καρυστιανού – Τι κατέθεσε στη Δίωξη Οργανωμένου Εγκλήματος
17/06/2025 | 07:45
Νετανιάχου: Το Ισραήλ είναι έτοιμο να αλλάζει «την όψη της Μέσης Ανατολής» με τα πλήγματά της στο Ιράν
17/06/2025 | 09:30
Γρηγόρης Αρναούτογλου σε Άρτεμις Μοναχογιού: «Έπαθα την πλάκα μου μαζί σου, θα αγόραζα τις σερβιέτες μόνο για χάρη σου»

18/06/2025 | 07:30
Τάσος Τρύφωνος για τις τελευταίες στιγμές της μητέρας του: «Της κρατούσα το χέρι, θεωρώ ότι άκουσε, ότι κατάλαβε ότι ήρθα»
18/06/2025 | 07:28
Νέα ισραηλινά πλήγματα στην Τεχεράνη – Ο Τραμπ απαιτεί «άνευ όρων παράδοση» από το Ιράν
18/06/2025 | 08:30
Οι Χούθι διαμηνύουν ότι θα παρέμβουν για να υποστηρίξουν το Ιράν στη σύγκρουση με το Ισραήλ
17/06/2025 | 08:30