Αθήνα

15 oC

σποραδικές νεφώσεις

Πτώση ελικοπτέρου στον Πόρο: Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία από τις έρευνες για τα αίτια της τραγωδίας

Τα πρώτα στοιχεία από την επιτροπή που ερευνά τα αίτια της τραγωδίας με τη συντριβή του ελικοπτέρου στον Πόρο, το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης, έρχονται στο φως.

Τα πρώτα στοιχεία από την επιτροπή που ερευνά τα αίτια της τραγωδίας με τη συντριβή του ελικοπτέρου στον Πόρο, το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης, έρχονται στο φως.

Σύμφωνα με όσα παρουσίασε σε ρεπορτάζ του στον ΣΚΑΙ, η επιτροπή δεν κάνει λόγο για μηχανική βλάβη, ενώ φαίνεται ότι ο Νίκος Καρυστινός, ο πιλότος του μοιραίου ελικοπτέρου δεν είδε ένα από τα δύο καλώδια της ΔΕΗ κατά την απογείωση.

Τα ευρήματα

- ο κινητήρας του ελικοπτέρου ήταν σε απόλυτη ισχή τη στιγμή της πρόσκρουσης, ένδειξη ότι δεν υπήρχε μηχανική βλάβη

- ο ήλιος την ώρα της απογείωσης του ελικοπτέρου ήταν κάθετος γεγονός που κάνει τους ειδικούς να συμπεραίνουν ότι ο Νίκος Καρυστινός, ο πιλότος του ελικοπτέρου πέρασε το πρώτο από τα δύο καλώδια αλλά δεν είδε το δεύτερο

- η απογείωση του ελικοπτέρου έγινε από τα ανατολικά ενώ ο άγραφος κανόνας για το - χωρίς αδειοδότηση - ελικοδρόμιο του Πόρου ήταν οι απογειώσεις να γίνονται από τα δυτικά

Ακόμα περισσότερες πληροφορίες περιμένουν τα μέλη της επιτροπής ότι θα τους δώσει το ουραίο τμήμα του ελικοπτέρου το οποίο αναζητούν στο βυθό της θάλασσας ανάμεσα στον Πόρο και το Γαλατά οι βατραχάνθρωποι του Λιμενικού χωρίς μέχρι στιγμής αυτό να έχει καταστεί εφικτό.

ΥΠΕΝ: Να παραιτηθεί το ΔΣ της ΔΕΔΔΗΕ

Την παραίτηση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΕΔΔΗΕ ζήτησε σήμερα το απόγευμα ο υφυπουργός του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς, μετά την τραγωδία με την πτώση του ελικοπτέρου στον Πόρο την περασμένη Τρίτη.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, «μετά το αεροπορικό δυστύχημα που έλαβε χώρα στη θαλάσσια περιοχή του Πόρου και το οποίο κόστισε τη ζωή τριών ανθρώπων, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεράσιμος Θωμάς κάλεσε τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΕΔΔΗΕ κ. Στέφανου Οκταποδά προκειμένου να ενημερωθεί για το συμβάν και στη συνέχεια ζήτησε τις παραιτήσεις των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΕΔΔΗΕ.

Όλα τα στοιχεία που κατέχει ο ΔΕΔΔΗΕ σχετικά με το ατύχημα θα τεθούν στη διάθεση του Εισαγγελέα.

Στην Ιταλία το «μαύρο κουτί» του ελικοπτέρου

Το μαύρο κουτί περιέχει όλα τα στοιχεία που θα δώσουν τις απαντήσεις για την πτώση του. Οι υπεύθυνοι αποφάσισαν να μεταφερθεί στη γειτονική χώρα το μαύρο κουτί, καθώς η Ιταλία είναι η χώρα όπου κατασκευάστηκε το ελικόπτερο και άρα το εξειδικευμένο προσωπικό γνωρίζει όλες τις τεχνικές προδιαγραφές.

«Το συγκεκριμένο ελικόπτερο είναι χωρητικότητας οχτώ ατόμων, συμπεριλαμβανομένου του κυβερνήτη και είχε μόνο δύο άτομα επάνω, δεν ήταν βαρύς δηλαδή για να πω ότι δυσκολευόταν να απογειωθεί. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα», αναφέρει στο OPEN TV ο γενικός διευθυντής Αερομεταφορών ΥΠΑ, Χρήστος Παπαγεωργίου. Στο ελικόπτερο επέβαιναν τρεις άνθρωποι, οι οποίοι δυστυχώς ανασύρθηκαν νεκροί. Πρόκειται για τον Έλληνα χειριστή του και δύο Ρώσους, οι οποίοι είχαν εκμισθώσει το ελικόπτερο από τον Γαλατά για να μεταβούν στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».

Send this to a friend