• Κυριακή, 20 Ιανουαρίου
  • 18:58

Αθήνα

5 oC

ελαφρές νεφώσεις

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό της ατράκτου του Mirage στη Σκύρο- Βρίσκεται σε βάθος 800 μέτρων;

Η χωρά σήμερα αποχαιρετά τον σμηναγό Γιώργο Μπαλταδώρο που έχασε τη ζωή του ανοιχτά της Σκύρου κατά την πτώση του Mirage 2000-5 στη θάλασσα. 

Φίλοι, συγγενείς, αλλά και απλός κόσμος βρίσκονται στην ιδιαίτερη πατρίδα του στρατιωτικού, το Μορφοβούνι Καρδίτσας, όπου σήμερα στις 14:00 θα τελεστεί η κηδεία του. Η σορός του έχει τεθεί από νωρίς το πρωί σε λαϊκό προσκύνημα στην εκκλησία του χωριού, ενώ οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες...

Την ίδια ώρα, οι έρευνες για τον εντοπισμό της ατράκτου του μοιραίου Mirage 2000-5 συνεχίζονται στη θαλάσσια περιοχή της Σκύρου.

Στο σημείο βρίσκονται άνδρες της Κινητής Ομάδας Συντήρησης Υποβρύχιων και Θαλάσσιων Εγκαταστάσεων (ΚΟΣΥΘΕ), και σκοπός είναι να εντοπιστεί το λεγόμενο «flight recorder» (το «μαύρο κουτί»), προκειμένου να πέσει φως στα αίτια της τραγωδίας.

Σύμφωνα με πηγές του Πενταγώνου, αν και η πρώτη εκτίμηση ήταν ότι τα συντρίμμια του αεροσκάφους βρίσκονται σε βάθος 250 μέτρων, και στη συνέχεια 400, η νεώτερη εκτίμηση είναι για βάθος... 800 μέτρων!

Φόβος των αρχών είναι ότι λόγω του βάθους η άτρακτος θα είναι δύσκολο να εντοπιστεί άθικτη με πιο πιθανό σενάριο το αεροσκάφος να έχει γίνει κομμάτια και να βρίσκεται στο βυθό.

Χρησιμοποιώντας υδρόφωνα, οι δύτες της ΚΟΣΥΘΕ εκτιμούν ότι έχουν βρει κάτι, ενώ σήμερα τις έρευνες θα συνδράμουν και Sonar, που θα φτάσουν στη θαλάσσια περιοχή της Σκύρου, με σκάφος του Λιμενικού.

Οι στρατιωτικοί επιτελείς προκρίνουν ως επικρατέστερη εκδοχή ότι προσέκρουσε στην επιφάνεια της θάλασσας με την «ουρά», με το οπίσθιο τμήμα -κάτι που, εφόσον επαληθευτεί, θα σημαίνει ότι ο Γιώργος Μπαλταδώρος έκανε μια απέλπιδα προσπάθεια να παρει ύψος και να αποφύγει την σύγκρουση με την επιφάνεια της θάλασσας.

Στο πλαίσιο αυτό, θα αξιοποιηθεί και το βίντεο από το δεύτερο μαχητικό, ενώ κεντρικό στοιχείο είναι η κατάθεση του δεύτερου πιλότου, που ήταν και ο τελευταίος που είχε οπτική επαφή με το Mirage του σμηναγού Μπαλταδώρου...

Send this to a friend