• Παρασκευή, 18 Ιανουαρίου
  • 09:12

Αθήνα

5 oC

ελαφρές νεφώσεις

Σπάραξε κατά την αθώωσή του άνδρας που πέρασε 27 χρόνια στη φυλακή για φόνο που δε διέπραξε

Δε μπόρεσε να συγκρατήσει τη συγκίνηση και τα δάκρυά του ένας άνδρας από τις ΗΠΑ, που 27 ολόκληρα χρόνια μετά την καταδίκη του για φόνο αποδείχτηκε τελικώς πως ήταν αθώος.

Ο 41χρονος John Bunn καταδικάστηκε όταν ήταν ακόμη έφηβος και σήμερα μία δικαστής της Νέας Υόρκης του χάρισε μία από τις πιο ευτυχισμένες στιγμές στη ζωή του, αφού τον αθώωσε για τον φόνο του δεσμοφύλακα, Rolando Neischer.

Όταν συνελήφθη ήταν μόνο 14 χρονών. Πέρασε 17 ολόκληρα χρόνια στη φυλακή για μία δολοφονία που ποτέ του δεν διέπραξε και, όπως έγινε γνωστό, η καταδίκη του βασίστηκε σε αλλοιωμένα αποδεικτικά στοιχεία.

Ο κ. Brunn αποφυλακίστηκε με αναστολή το 2009, αλλά ποτέ του δεν σταμάτησε να μάχεται για να «καθαρίσει» το όνομά του, πράγμα που κατάφερε όταν αποκαλύφθηκε πως ένας συνταξιούχος ντετέκτιβ είχε παραποιήσει στοιχεία και μαρτυρίες, ενώ είχε δώσει πολλές φορές ψευδείς κατάθεση.

Παρότι η δικαστική του περιπέτεια είχε ξεκινήσει τρια χρόνια νωρίτερα, ο Brunn και ο φίλος του, Rosean Hargrave, καταδικάστηκαν σε ηλικία 17 ετών για τον φόνο του Neischer μετά από κατάθεση του μοναδικού αυτόπτη μάρτυρα και επίσης δεσμοφύλακα, Robert Crosson.

Οι εισαγγελικές αρχές πιστεύουν ότι ο ντετέκτιβ Louis Scarcella δεν ακολούθησε το γράμμα του νόμου και πως χρησιμοποιήθηκαν αλλοιωμένα στοιχεία. Μάλιστα, οι αρχές «ξεσκονίζουν» αρκετές υποθέσεις του ίδιου ντετέκτιβ, που φαίνεται ότι υιοθετούσε τακτικά παράνομες μεθόδους για να πετύχει καταδίκες.

Η δικαστής Shawn’ Dya Simpson διέταξε τη διεξαγωγή νέας δίκης για την υπόθεση του Brunn το 2016. Την Τρίτη, οι κατήγοροι απέσυραν τις κατηγορίες λόγω απουσίας αποδείξεων, σύμφωνα με την Independent.

«Δεν θα παραδεχτούν ούτε θα πουν πως είμαι αθώος. Αλλά είμαι. Πάντα ήμουν» είπε με δάκρυα στα μάτια ο κ. Brunn στην εισαγγελέα λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της απόφασης.

«Σας ευχαριστώ πολύ για όλα όσα κάνατε. Σώσατε τη ζωή μου αλλά και της οικογένειάς μου. Έχουν περάσει 27 χρόνια, από όταν ξεκίνησα να μάχομαι για τη ζωή μου και την αθώωσή μου. Πρέπει να είσαι πολύ θαρραλέος ως εισαγγελέας για να κάνεις αυτό που κάνατε εσείς».

 

Κοιτώντας τους κατήγορούς του είπε: «Όλον αυτόν τον καιρό κρατούσατε τον λάθος άνδρα, ενώ ο σωστός είναι ελεύθερος κάπου εκεί έξω. Δεν είχατε δικαίωμα να το κάνετε αυτό».

Send this to a friend