• Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου
  • 23:10

Αθήνα

6 oC

ψιχάλες

Στο φως τα πρώτα αποτελέσματα για την ποιότητα αέρα και νερού σε Ραφήνα & Μάτι

Η εθελοντική ομάδα RPSOS δημοσίευσε τα πρώτα αποτελέσματα από τις μετρήσεις που έχουν ήδη γίνει για την ποιότητα του αέρα που εισπνέουν όλοι όσοι μένουν και εργάζονται στην περιοχή αλλά και του πόσιμου νερού, έδωσε στη δημοσιότητα 

70 μετρήσεις σε σπίτια εκ των οποίων σε 6 περιπτώσεις βρέθηκαν βλαπτικά στοιχεία για τον οργανισμό, πάνω από τα φυσιολογικά όρια. Σύμφωνα με τις μετρήσεις χαρακτηρίζεται κατάλληλο το 94% των συνολικών δειγμάτων πόσιμου νερού

Αναφορικά με την ποιότητα του αέρα οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν σε 3 διαφορετικά στάδια. Στην περίπτωση άπνοιας, έντονων ανέμων και εν ώρα εργασιών.

Από τις πρώτες κιόλας ημέρες των μετρήσεων διαπιστώθηκε η χαμηλή συγκέντρωση μικροσωματιδίων στην περιοχή του Αστυνομικού Τμήματος, της τάξης των 19,6μgr/m3 (PM 10) και 6,72 μgr/m3 (PM 2,5). Στην περιοχή της Διασταύρωσης Ραφήνας, οι τιμές ήταν κάπως πιο αυξημένες της τάξης των 24,0 μgr/m3 (PM 10) και 9,2μgr/m3 (PM 2,5). Την ερχόμενη Δευτέρα αναμένονται και τα αποτελέσματα των μετρήσεων από τους σταθμούς μέτρησης στο Κόκκινο Λιμανάκι.

Σημαντική αύξηση παρατηρήθηκε όταν επικρατούσαν άνεμοι 5 μποφόρ και πάνω. Πιο συγκεκριμένα οι μετρήσεις που λήφθηκαν εντός των ρεμάτων, αλλά και σε σημεία όπου ο άνεμος ανέπτυσσε υψηλές ταχύτητες έφτασαν τα 55 μgr/m3 (PM 10) και 28 μgr/m3 (PM 2,5). Είναι προφανές ότι η επιβάρυνση αφορά στις οικίες που κατά τη διεύθυνση του ανέμου βρίσκονται μετά τις καμένες εκτάσεις. Είναι επίσης λογικό ότι σε ημέρες και ώρες νηνεμίας, τα μικροσωματίδια κατακρημνίζονται στο έδαφος και η ατμόσφαιρα καθαρίζει. Η ατμόσφαιρα θα καθαρίσει εντελώς όταν σημειωθούν βροχοπτώσεις.

Υπερβολικές οι τιμές μικροσωματιδίων εν ώρα εργασιών

Πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις τις ώρες που εργάτες έκοβαν και κλάδευαν δέντρα, όπως και τις ώρες που φορτηγά μάζευαν από το δρόμο τους όγκους των κλαδιών. Οι τιμές σε αυτές τις περιπτώσεις ήταν έως και 10 φορές υψηλότερες των αποδεκτών ορίων, της τάξεως δηλαδή των 336μgr/m3 (PM 10) και 141 μgr/m3 (PM 2,5). Αυτό σημαίνει ότι όταν γίνονται εργασίες τα παιδιά θα πρέπει οπωσδήποτε να απομακρύνονται, ενώ οι ενήλικες θα πρέπει να φορούν μάσκες.

Η ομάδα εθελοντισμού και υποστήριξης RPSOS.gr ιδρύθηκε από τον καθηγητή Ανδρέα Βασιλόπουλο, δημοτικό σύμβουλο Ραφήνας-Πικερμίου, κάτω από την πίεση των δεκάδων σύνθετων αναγκών που προέκυψαν από τις πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου 2018.

Πηγή: RPSOS

Send this to a friend