Αθήνα

15 oC

σποραδικές νεφώσεις

Στο ΣτΕ καταστηματάρχες για τον αντικαπνιστικό νόμο: Ποιες νομικές διαδικασίες προτείνουν

Σε ομαδική προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας προχωρούν οι καταστηματάρχες αντιδρώντας στον αντικαπνιστικό νόμο, που θέτει νέες απαγορεύσεις.

Σε ομαδική προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας προχωρούν οι καταστηματάρχες αντιδρώντας στον αντικαπνιστικό νόμο, που θέτει νέες απαγορεύσεις.

Οι επιχειρηματίας με μπαρ, καφέ, μεζεδοπωλεία και εστιατόρια, υποστηρίζουν ότι θα υποστούν μεγάλη οικονομική ζημία και ότι η κυβέρνηση έπρεπε να επιλέξει πιο ήπιες-μεταβατικές λύσεις.

Μάλιστα, για το αυστηρό πλαίσιο του νέου αντικαπνιστικού νόμου, το Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων, Καταναλωτών, Εστίασης και Διασκέδασης (ΠΑΣΚΕΔΙ) κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Το βασικό αίτημα των καταστηματαρχών είναι να εξαιρεθούν από τα πρόστιμα του αντικαπνιστικού νόμου όσοι επαγγελματίες της εστίασης τηρούν όλες τις προδιαγραφές έχοντας:

• Απομακρύνει τα τασάκια από τα τραπέζια
• Τοποθετήσει ειδικά αυτοκόλλητα που δηλώνουν ότι απαγορεύεται το κάπνισμα σε επίκαιρα σημεία εντός του καταστήματος
• Τοποθετήσει σταχτοδοχεία δαπέδου στην είσοδο
• Προμηθευτεί και θεωρήσει Βιβλίο Αναφοράς από τον εκάστοτε Δήμο
• Τοποθετήσει σε κάθε τραπέζι ταμπελάκι με την ένδειξη, απαγορεύεται το κάπνισμα

Το ΠΑΣΚΕΔΙ υποστηρίζει ότι αν τηρούνται τα παραπάνω και κάποιος πελάτης προβεί σε χρήση τσιγάρου χωρίς να γίνει αντιληπτός, ο καταστηματάρχης «πρέπει να είναι απόλυτα καλυμμένος σε περίπτωση ελέγχου, χωρίς να του βεβαιωθεί κάποιο πρόστιμο».

Όπως έγινε γνωστό, οι καταστηματάρχες-μέλη του ΠΑΣΚΕΔΙ αποφάσισαν να προσφύγουν στο ΣτΕ κατά του αντικαπνιστικού νόμου. Βασικό αίτημα θα είναι η αναγνώριση της δυνατότητας «όσων καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος του κλάδου της Εστίασης επιθυμούν και ειδικά εάν είναι μικρότερα των 100m2, δεν έχουν εξωτερικούς χώρους και πατάρια, να ενταχθούν στις εξαιρέσεις που προβλέπει το νομοσχέδιο για τους χώρους που θα χαρακτηριστούν ως “καπνιζόντων”».

Συγκεκριμένα, το συμβούλιο του ΠΑΣΚΕΔΙ αποφάσισε να εισηγηθεί και να προτείνει προς όλα τα μέλη του συγκεκριμένες νομικές διαδικασίες σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην συνέχεια:
1. Νομική διαδικασία για μη πλήρη εφαρμογή του Νέου Αντικαπνιστικού Νόμου
2. Νομική διαδικασία για εξαίρεση όσων δεν επιθυμούν να γίνουν άκαπνα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, (με την συναίνεση του πελάτη)
3. Νομική διαδικασία για δημιουργία λέσχης καπνιζόντων

Send this to a friend