• Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου
  • 11:05

Αθήνα

15 oC

ελαφρές νεφώσεις

Τουρκική φρεγάτα πέρασε ανοικτά από το Σούνιο- Τι ισχύει για το πέρασμα στο στενό του Καφηρέα

Η φρεγάτα Σαλίχ Ρέις πέρασε ανοιχτά του Σουνίου, ανεβάζοντας και άλλο την ένταση στο Αιγαίο.

Η φρεγάτα Σαλίχ Ρέις πέρασε ανοιχτά του Σουνίου, ανεβάζοντας και άλλο την ένταση στο Αιγαίο.

Συγκεκριμένα, η φρεγάτα διήλθε ανενόχλητη από το στενό του Καφηρέα, το οποίο αποτελεί πέρασμα διεθνούς ναυσιπλοίας, που δεν εμπίπτει στους κανόνες της αβλαβούς διέλευσης με την στενή έννοια. Σε κάθε περίπτωση παρακολουθείται στενά από μονάδα του ελληνικού πολεμικού ναυτικού.

Σύμφωνα με κύκλους του Πενταγώνου, η τουρκική φρεγάτα, μέχρι ώρας τουλάχιστον δεν επιδεικνύει προκλητική συμπεριφορά πραγματοποιώντας αβλαβή διέλευση, δεδομένου ότι η πορεία της, όπως και η ταχύτητά της είναι σταθερή και τα όπλα της δεσμευμένα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή είναι η τέταρτη ημέρα, κατά την οποία, συνεχίζεται η τουρκική ναυτική άσκηση «Θαλασσόλυκος» σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, με εκτέλεση σεναρίων πολέμου και κρίσεων στη θάλασσα, αλλά και με τη δοκιμή και χρήση όλων των εγχώριων οπλικών συστημάτων.

Ανάμεσα στα σενάρια που θα λάβουν χώρα στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι και άσκηση για την αντιμετώπιση πιθανής επίθεσης σε τουρκική πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου, σύμφωνα με τον επικεφαλής των ναυτικών δυνάμεων του νότου, αντιναύαρχο Χασάν Οζγιούρτ.

Σύμφωνα με τη Sabah την πρώτη μέρα της άσκησης τα πλοία της Τουρκίας ασκήθηκαν σε σενάρια άμυνας σε επίθεση τρομοκρατών, τη δεύτερη ασκήθηκαν σε βολές πυροβόλων στον κόλπο του Ξηρού και την τρίτη μέρα ασκήθηκαν στην άμυνα ενάντια σε επιθέσεις αεροσκαφών.

Το πρωί της Πέμπτης, η Τουρκία εξέδωσε και μια παράνομη NAVTEX και συγκεκριμένα την 0616 με την οποία δέσμευσε περιοχή στα διεθνή ύδατα στην καρδιά του Αιγαίου νοτιοδυτικά της Χίου για άσκηση έρευνας και διάσωσης.

Send this to a friend