Αθήνα

19 oC

ελαφρές νεφώσεις

Σύμβουλος ΟΗΕ: Οι πρόσφυγες στην Μόρια υποσιτίζονται -Τα λεφτά πηγαίνουν στις τσέπες εκείνων που λαμβάνουν αποφάσεις

Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων σήμερα και ο Συμβουλος του ΟΗΕ έστειλε το μήνυμά του κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας και τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν και βρίσκουν το φως της δημοσιότητας.

Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων σήμερα και ο Συμβουλος του ΟΗΕ έστειλε το μήνυμά του κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας και τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν και βρίσκουν το φως της δημοσιότητας.

Συγκεκριμένα, η Deutsche Welle αναδημοσιεύει απόσπασμα της συνέντευξης του Ζαν Τσίγκλερ, συμβούλου του ΟΗΕ σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην γερμανική εφημερίδα Die Welt, στην οποία αναφέρεται στις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στους καταυλισμούς της χώρας μας.

Σημειώνεται, σύμφωνα με την DW, ότι ο Ελβετός κοινωνιολόγος και ακτιβιστής, Ζαν Τσίγκλερ πρόσφατα έκανε τη δικιά του αυτοψία σε προσφυγικούς καταυλισμούς στα νησιά της χώρας μας.

«Η ελληνική κυβέρνηση έλαβε πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ από την ΕΕ για τους προσφυγικούς καταυλισμούς. Το γενικό πρόσταγμα έχει το υπουργείο Άμυνας, το οποίο έχει αναθέσει σε εταιρίες κέτερινγκ την σίτιση των προσφύγων και μεταναστών. Ομως το φαγητό είναι συχνά αηδιαστικό. Πολλές φορές το κρέας μυρίζει τόσο άσχημα που οι πρόσφυγες το πετούν, μιας και δεν μπορούν να το φάνε. Είμαι σίγουρος ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με διαφθορά. Τα χρήματα περνούν στις τσέπες εκείνων που λαμβάνουν τις αποφάσεις. Στην Μόρια κυριαρχεί οργανωμένος υποσιτισμός».

O σύμβουλος του ΟΗΕ αποκαλεί τους καταυλισμούς ντροπή για τη Ευρώπη και ζητά την κατάργησή τους. Μάλιστα, κάνει λόγο και για στρατόπεδο συγκέντρωσης.

«Η Μόρια είναι κόλαση. Οι συνθήκες μοιάζουν με εκείνες σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, μου είπε η επικεφαλής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Καρολίν Βιλμέν, η οποία χρησιμοποιεί συνειδητά τον παραλληλισμό αυτό. Στόχος της ΕΕ είναι να αποτρέψει άλλους εν δυνάμει πρόσφυγες και μετανάστες να έρθουν στην Ελλάδα. Με εντολή των Βρυξελλών οι ελληνικές αρχές αδιαφορούν πλήρως για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Παρά το γεγονός ότι οι πρόσφυγες γνωρίζουν για τις συνθήκες στους καταυλισμού θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους για να φθάσουν εκεί. Όταν στην πατρίδα του σε βομβαρδίζουν καθημερινά και δεν ξέρεις αν η οικογένειά σου επιζήσει τότε αδιαφορείς για όλα τα υπόλοιπα», τονίζει στην συνέντευξή του.

Send this to a friend