Αθήνα

8 oC

ελαφρές νεφώσεις

Μέρα παρά μέρα τα… παιδιά «τα σπάνε» στα Εξάρχεια! Αγαπημένος… προορισμός τα γραφεία ΠΑΣΟΚ

Μέρα παρά μέρα τα… παιδιά «τα σπάνε» στα Εξάρχεια! Αγαπημένος… προορισμός τα γραφεία ΠΑΣΟΚ

Σχεδόν διπλάσιες σε σχέση με πέρυσι είναι οι καταδρομικές επιθέσεις κουκουλοφόρων στα Εξάρχεια με τις στατικές αστυνομικές δυνάμεις να δέχονται μία επίθεση ανά τέσσερις ημέρες, σύμφωνα με τα επιμέρους στοιχεία της ΕΛΑΣ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία, το πρώτο τετράμηνο του 2017 έχουν καταγραφεί 59 επιθέσεις (κατά μέσο όρο 15 το μήνα), ενώ πέρυσι καθ’ όλη τη διάρκεια του 2016 είχαν σημειωθεί 89 (κατά μέσο όρο οχτώ το μήνα).  Αστυνομικές πηγές αποδίδουν την έξαρση των καταδρομικών ενεργειών σε συνδυασμό παραγόντων: Στη χαλάρωση των μέτρων ασφαλείας στα Εξάρχεια, στη στρατολόγηση «πιτσιρικάδων» που συμμετέχουν σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο σε επεισόδια αλλά και στο ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα της εποχής λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης. Από τις 59 φετινές επιθέσεις στα Εξάρχεια οι 22 έγιναν με στόχο τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην οδό Χαριλάου Τρικούπη, ενώ από τις 89 περσινές στο συγκεκριμένο σημείο εκδηλώθηκαν 32. Επισημαίνεται ότι πολλές από τις επιθέσεις εκτυλίσσονται σε 2-3 ή περισσότερες φάσεις, ωστόσο αριθμητικά καταγράφονται ως μία ενέργεια.

Επεισόδια εκδηλώθηκαν και κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Προχθές ομάδα περίπου 40 κουκουλοφόρων βγήκε από τη Νομική Σχολή, έβαλε φωτιές σε κάδους της οδού Ακαδημίας, προκάλεσε φθορές σε εκδοτήρια της ΕΘΕΛ, έσπασε στάσεις λεωφορείων και ερυθρούς σηματοδότες, ενώ κατέστρεψε δύο αυτοκίνητα (ένα εκ των οποίων πυρπολήθηκε). Δύο ώρες αργότερα άλλη ομάδα κουκουλοφόρων κινήθηκε στην οδό Διδότου και επιτέθηκε με πέτρες κατά της διμοιρίας των ΜΑΤ που βρίσκεται έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Ίδιο ήταν το σκηνικό τα ξημερώματα της Κυριακής όταν άγνωστοι άρχισαν να εκτοξεύουν μολότοφ και πέτρες στους αστυνομικούς που βρίσκονταν στην οδό Τοσίτσα, έξω από το Πολυτεχνείο. Ένας αστυνομικός τραυματίστηκε ελαφρά, ενώ έγιναν πέντε προσαγωγές.

«Δυστυχώς δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά να καπηλεύονται το άσυλο που τους έχει δοθεί από την πολιτική ηγεσία του τόπου. Εκμεταλλεύονται το άσυλο που έχουν στην περιοχή του Εξαρχιστάν, που αποτελεί το ορμητήριο και το καταφύγιό τους με την Αστυνομία να παραμένει θεατής και να περιμένει την πολιτική βούληση για να προβεί σε συλλήψεις», λέει στον «ΕΤ» ο Βασίλης Ντούμας, πρόεδρος του Σωματείου Ειδικών Φρουρών Αττικής.

Καλύτερη ήταν η εικόνα στα Εξάρχεια το 2015 και το 2014. Το 2015 είχαν καταγραφεί 46 επιθέσεις (εκ των οποίων οι 26 στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ) και το 2014 συνολικά 40 επιθέσεις (εκ των οποίων οι 21 στην οδό Χαριλάου Τρικούπη). Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. έχουν παρατηρήσει ότι πολλά από τα άτομα που προσαγάγονται από τα Εξάρχεια για επεισόδια είναι νεαρής ηλικίας (συνήθως από 16 έως 25 ετών), ενώ ανάμεσά τους βρίσκονται και αρκετοί αλλοδαποί. Ενδιαφέρον παρουσιάζει, επίσης, το στοιχείο ότι σε παλιότερη έρευνα που είχε γίνει από την ΕΛ.ΑΣ. για την ταυτοποίηση ατόμων που συμμετείχαν σε επεισόδια γύρω από το κτίριο του Πολυτεχνείου, διαπιστώθηκε ότι «πιτσιρικάς» είχε επαφές με έγκλειστο ποινικό, ο οποίος ενδεχομένως να του έδινε εντολές για πράξεις που δεν σχετίζονται με επεισόδια αλλά για πράξεις του κοινού ποινικού δικαίου.

Send this to a friend