Αθήνα

10 oC

αίθριος καιρός

Θα κοκκινίσει ο χάρτης! Οδηγίες για την πρόληψη της θερμοπληξίας από τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας

Ένα πάρα πολύ... θερμό Σαββατοκύριακο περιμένει ολόκληρη τη χώρα, με το θερμόμετρο να αγγίζει έως και τους 39 βαθμούς Κελσίου μέχρι την Κυριακή.

Ειδικότερα, αύριο, Σάββατο, ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος, με τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά -κυρίως ορεινά- τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν στο ανατολικό Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Ο υδράργυρος σε αρκετές περιοχές θα αγγίξει τους 37 βαθμούς Κελσίου.

Την Κυριακή, ο καιρός θα είναι επίσης αίθριος, με λίγες τοπικές νεφώσεις στα βόρεια ηπειρωτικά τις απογευματινές ώρες. Σημειώνεται πως ευνοείται η μεταφορά σκόνης στα δυτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν στα νότια δυτικοί βορειοδυτικοί 4-6 μποφόρ, ενώ στα υπόλοιπα μεταβλητοί 4 και νότιοι μέχρι 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή άνοδο, αφού στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας θα φτάσει κατά τόπους τους 38-39 βαθμούς Κελσίου.

Οδηγίες από την Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας

Την ίδια στιγμή τους βασικούς κανόνες για την πρόληψη της θερμοπληξίας υπερτονίζει η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας (ΓΓΔΥ), εν όψει των υψηλών θερμοκρασιών που προβλέπει η ΕΜΥ για τις επόμενες ημέρες

Τα αρχικά συμπτώματα μπορεί να είναι: δυνατός πονοκέφαλος, ατονία, αίσθημα καταβολής, τάση για λιποθυμία, πτώση της αρτηριακής πίεσης, ναυτία, έμετοι και ταχυπαλμία. Το σύνδρομο της θερμοπληξίας, εκδηλώνεται με: αυξημένη θερμοκρασία του σώματος, σπασμούς, εμέτους, διάρροια, διαταραχή της πηκτικότητας του αίματος, απουσία εφίδρωσης. Μπορεί ακόμη να επέλθει έμφραγμα του μυοκαρδίου. Επακολουθεί κωματώδης κατάσταση και θάνατος.

Οι πρώτες βοήθειες μέχρι τη διακομιδή τους σε νοσηλευτικά ιδρύματα, πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα με  μέτρα ελάττωσης της θερμοκρασίας του σώματος: πλήρης έκδυση από τα ρούχα, τοποθέτηση παγοκύστεων ή κρύων επιθεμάτων στον τράχηλο, τις μασχάλες και τη βουβωνική περιοχή, εμβάπτιση σε μπανιέρα με κρύο νερό κ.λ.π.

Τα μέτρα για την πρόληψη της εμφάνισης συμπτωμάτων κατά τον καύσωνα είναι τα εξής:

  • Αποφυγή έκθεσης στο ηλιακό φως,
  • Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας,,
  • Πρόσληψη άφθονων υγρών,
  • Αποφυγή των οινοπνευματωδών ποτών,
  • Ολιγοθερμιδική δίαιτα,
  • Συχνά λουτρά
  • Προσοχή να δοθεί στις καλούμενες ομάδες υψηλού κινδύνου του καύσωνα, δηλαδή:
  • Όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών
  • Όλα τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, πνευμονοπάθειες, ηπατοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη κ.λ.π
  • Όλα τα άτομα που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους,

Η ΓΓΔΥ επισημαίνει ότι δεν πρέπει να εγκαταλείπουμε ευάλωτους συνανθρώπους μας, μόνους στην τύχη τους, τις ώρες του καύσωνα.

Send this to a friend