• Σάββατο, 7 Δεκεμβρίου
  • 21:23

Αθήνα

12 oC

ελαφρές νεφώσεις

Το ΣτΕ αποφάσισε! Η θητεία των πρυτάνεων λήγει το αργότερο στα 67 έτη

Το ΣτΕ αποφάσισε! Η θητεία των πρυτάνεων λήγει το αργότερο στα 67 έτη

Η θητεία των Πρυτάνεων των Πανεπιστημίων δεν μπορεί να συνεχιστεί μετά την αποχώρηση από την ενεργό υπηρεσία του καθηγητή του Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος που συμπλήρωσε το ανώτατο όριο ηλικίας (67ο έτος) και κατά συνέπεια πρέπει να εγκαταλείψει το ΑΕΙ, έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

[adsense]

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχε προσφύγει τέως Πρύτανης Πανεπιστημίου και ζητούσε να ακυρωθούν οι αποφάσεις του υπουργού Παιδείας με τις οποίες βεβαιώνεται η λήξη της θητείας του λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας με συνέπεια να αποχωρεί υποχρεωτικά, όπως επίσης να ακυρωθεί και ο διορισμός του νέου Πρύτανη.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ, αφού ερμήνευσε τις διατάξεις του άρθρου 16 του Συντάγματος που αφορούν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και τη νομοθεσία (νόμος 4009/2011) απέρριψε την προσφυγή του τέως Πρύτανη.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι «οι διατάξεις του νόμου 4009/2011, ερμηνευόμενες σύμφωνα με το Σύνταγμα, δεν θεσπίζουν δυνατότητα συνεχίσεως και ολοκληρώσεως της θητείας του εν ενεργεία Πρύτανη, όταν αυτός καταλαμβάνεται από το νόμιμο όριο ηλικίας των καθηγητών των ημεδαπών Α.Ε.Ι.».

Send this to a friend