Αθήνα

22 oC

σποραδικές νεφώσεις

«Αιφνιδιάστηκε ο κρατικός μηχανισμός»: Τι αναφέρει το πόρισμα αξιωματικού της Πυροσβεστικής για την τραγωδία στο Μάτι

Στη δημοσιότητα δόθηκε το πόρισμα του αξιωματικού της Πυροσβεστικής, Δημήτρη Λιότσου, κατά το οποίο η τραγωδία στο Μάτι αποδίδεται σε αιφνιδιασμό του κρατικού μηχανισμού, εξαιτίας της γρήγορης εξέλιξης της πυρκαγιάς. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Καθημερινής», διαπιστώνεται πως η φωτιά θα μπορούσε να είχε σβήσει εν τη γενέσει της αν δεν είχαν κληθεί οι δύο υδροφόρες που περιπολούσαν στην περιοχή να συνδράμουν τις πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούσαν στην Κινέτα.

Επίσης, διαπιστώνεται ότι υπήρξε καθυστέρηση στην εντολή εκκένωσης της περιοχής από τους κατοίκους και τους επισκέπτες, γεγονός που τους στέρησε την έγκαιρη απομάκρυνση.

Σύμφωνα με τον κ. Λιότσο, «η πρόγνωση ότι η φωτιά θα απειλήσει σπίτια κρίνεται ιδιαιτέρως σοβαρή όχι μόνο λόγω της επικείμενης έκθεσης σε κίνδυνο να καούν άνθρωποι και σπίτια, αλλά και λόγω της άμεσης και επικείμενης έκθεσης στον κίνδυνο αιτιώδους πρόκλησης ασφυξίας από τον πυκνό καπνό που είχε καλύψει ήδη την περιοχή. Κατά συνέπεια, δίνοντας εντολή εκκένωσης της ανωτέρω περιοχής αμέσως μετά την ειδοποίηση του ανωτέρω ελικοπτέρου για την επαπειλούμενη καταστροφή, είναι πιθανό ότι δεν θα είχαμε θρηνήσει τόσες ανθρώπινες ζωές»

Στο μεταξύ προθεσμίες για το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου έχουν λάβει από την εισαγγελία οι ύποπτοι οι οποίοι έχουν κληθεί να δώσουν ανωμοτί εξηγήσεις για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου έλαβε προθεσμία για τις 8 Νοεμβρίου μέσω του συνηγόρου της, ενώ ο Δήμαρχος Μαραθώνα, Ηλίας Ψινάκης, για τις 7 Νοεμβρίου.

Send this to a friend