Αθήνα

 

27 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

screenshot 1
Eurovision 2025 – Η Μαρίζα Κωχ έκανε την Klavdia να «λυγίσει» στον αέρα της ΕΡΤ
tep scaled e1746177910472

ΕΛΛΑΔΑ

Το 80% των υποθέσεων ιατρικής ευθύνης που φθάνουν στα δικαστήρια αφορούν σε περιστατικά που συμβαίνουν στα ΤΕΠ ή στην εφημερία

Τη σύσταση ανεξάρτητου Σώματος Εμπειρογνωμόνων για να γνωματεύει επί θεμάτων ιατρικής ευθύνης, προτείνει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος. Η πρόταση συζητήθηκε σε ημερίδα που διοργάνωσε ο ΠΙΣ με θέμα: «Αργή Δικαιοσύνη, Γρήγορη Τεχνολογία».

Στην ημερίδα παρέστησαν ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Μιχαήλ Πικραμένος και εκπρόσωποι της ηγεσίας των δικαστηρίων της χώρας.

 

<>

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, στον οποίο ο ΠΙΣ έχει παρουσιάσει την πρόταση για σύσταση ανεξάρτητου Σώματος Εμπειρογνωμόνων, εξέφρασε την πρόθεση δημιουργίας πλέγματος πιο αποτελεσματικής και επιστημονικά τεκμηριωμένης προδικασίας για τις δικαστικές υποθέσεις ιατρικής ευθύνης.

Από τις τοποθετήσεις ανώτατων δικαστικών λειτουργών αναδείχτηκε η προβληματική κατάσταση που επικρατεί στην εκδίκαση υποθέσεων ιατρικής ευθύνης και ταυτόχρονα καταγράφτηκε πως το 80% των σχετικών υποθέσεων αφορούν σε περιστατικά που συμβαίνουν στα ΤΕΠ (Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών) ή κατά τη διάρκεια εφημερίας στα νοσοκομεία.

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/ EUROKINISSI)

Οι ομιλητές, αφού τόνισαν τις προκλήσεις των εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης και τις επιπτώσεις της στην ευθύνη των ιατρών, διατύπωσαν κριτική επί της νέας Υπουργικής Απόφασης για την Τηλεϊατρική, η οποία, όπως τονίστηκε «αντί να θέτει σαφές και αυστηρό πλαίσιο για την εύρυθμη και ασφαλή παροχή υπηρεσιών στον ιδιαίτερα κρίσιμο τομέα της δημόσιας υγείας, φαίνεται να ανοίγει διάπλατα την πόρτα σε μία νέα, ιδιαιτέρως “χαοτική” και απορυθμισμένη αγορά ευκαιριών για κάθε πρόθυμο —ανεξαρτήτως προσόντων».

Ο ΠΙΣ κρίνει «απαράδεκτη την Υπουργική Απόφαση για την Τηλεϊατρική» και όπως τόνισε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος: «Η τηλεϊατρική είναι και αυτή ιατρική και συνεπώς θα πρέπει να ασκείται με τους ίδιους όρους και δεοντολογικές αρχές».

Επίσης ο πρόεδρος του ΠΙΣ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα μέτρα που έχουν ληφθεί κατά της βίας εναντίον γιατρών και νοσηλευτών, όπως επίσης και στις προστατευτικές διατάξεις για την αποτροπή προσφυγών σε βάρος γιατρών που θεσμοθετήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας από τον πρώην υπουργό Υγείας Θ. Πλεύρη.

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, σημείωσε κατά την ομιλία του ότι «η συνεργασία μας με τον υπουργό Δικαιοσύνης είναι από αυτές που έχουν τα καλύτερα αποτελέσματα για τους γιατρούς, οι οποίοι σήμερα είναι από τους πιο προστατευμένους στην Ευρώπη χάρη στις νομοθετικές ρυθμίσεις του κ. Φλωρίδη».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΠΙΣ, Δημήτρης Βαρνάβας, συνοψίζοντας τα συμπεράσματα από τις εργασίες της ημερίδας, υπογράμμισε ότι «έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος σε σχέση με την περσινή αντίστοιχη εκδήλωση όσον αφορά στην ανάγκη καθιέρωσης σαφών κανόνων και την ανάγκη σύστασης γνωμοδοτικών συμβουλίων, τα οποία θα διασφαλίζουν την αποτελεσματική και επιστημονικά τεκμηριωμένη προδικασία για τις δικαστικές υποθέσεις ιατρικής ευθύνης με τη συμμετοχή εκπαιδευμένων εμπειρογνωμόνων και την ύπαρξη ενιαίων κανόνων λειτουργίας». Παράλληλα, επισήμανε ότι κατά τη διάρκεια της ημερίδας διατυπώθηκαν πολλές ενδιαφέρουσες και απολύτως υλοποιήσιμες προτάσεις, ενώ ανακοίνωσε ότι ο Σύλλογος θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη προγραμμάτων εκπαίδευσης και πιστοποίησης πραγματογνωμόνων, συμβάλλοντας έτσι στην ενίσχυση της αξιοπιστίας και ποιότητας των διαδικασιών που αφορούν στην ιατρική ευθύνη.

<>

 

Ροή Ειδήσεων

dikastirio 3 scaled e1743068860495

20/05/2025 | 13:50

Ένοχος ο 37χρονος Ρεθυμνιώτης για σεξουαλικές πράξεις σε βάρος μεθυσμένης τουρίστριας

20/05/2025 | 13:49

Ροντινέι: «Είμαι κουρασμένος» – Φαίη Σκορδά: «Κι εγώ, πώς θα μιλήσουμε;»

20/05/2025 | 13:40

Σ. Παπασταύρου: Το 2026 θα ξεκινήσουν οι σεισμικές έρευνες νότια της Κρήτης
ios island 1920

20/05/2025 | 13:30

Τουρισμός: H Ίος στην κορυφή των δέκα κορυφαίων προορισμών της Ευρώπης

20/05/2025 | 13:28

Νέα τροπή στην υπόθεση κακοποίησης παιδιών στη Λάρισα: Τρεις οι κατηγορούμενοι – Διώκεται και ο πατέρας

20/05/2025 | 13:24

Φινλανδία: Τρεις τραυματίες σε επίθεση με μαχαίρι σε σχολείο – Συνελήφθη ο ύποπτος
tourkia

20/05/2025 | 13:20

Σε συλλήψεις 18 εργαζομένων στο δήμο της Κωνσταντινούπολης προχώρησε η τουρκική αστυνομία

20/05/2025 | 13:10

Β. Καραστάθης για Εύβοια: Βλέπουμε μια ομαλή σχετικά εξέλιξη – Θα μπορούσε το φαινόμενο να λήξει και τώρα

20/05/2025 | 13:00

Νίκος Γαλανός: Η τελευταία συνέντευξη στο «Στούντιο 4» – Η πορεία του, οι συνεργασίες και ο γάμος στα 18 (video)
5719985 2 scaled 1

20/05/2025 | 12:50

Νεκρό 5χρονο αγόρι στο Νοσοκομείο του Βόλου

20/05/2025 | 12:40

Ιορδανία: Άνδρας καταδικάστηκε σε θάνατο για υπόθεση τρομοκρατίας

20/05/2025 | 12:30

Ο Γιάννης Μπέζος σε μια σπάνια εξομολόγηση για τη Ναταλία Τσαλίκη: «Είμαστε συνταξιδιώτες στο χρόνο»
73a2c79a063fc014125ff8b871dd73a7 l

20/05/2025 | 12:20

ΔΥΠΑ: Νέα προγράμματα κατάρτισης ανέργων σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες

20/05/2025 | 12:17

Νέος πονοκέφαλος στην Ισπανία: Προβλήματα από πλακ άουτ στις τηλεπικοινωνίες – Μπλόκαρε το 112

20/05/2025 | 12:15

Απόπειρα δωροδοκίας κατήγγειλε γνωστός αρεοπαγίτης δικαστής – Του έστειλαν επιστολή για να παρέμβει σε υπόθεση
screenshot 11
Δύσκολη η κατάσβεση της φωτιάς στη Ριτσώνα: Στη μάχη 100 πυροσβέστες και 10 εναέρια μέσα
onasio sxolio e1747639079956 1024x606 1
Σήμερα τα αποτελέσματα για την εισαγωγή μαθητών στα Πρότυπα, Ωνάσεια και Πρότυπα Εκκλησιαστικά Σχολεία
sxoleio 4 scaled e1747650353478
Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα για την εισαγωγή στα Πρότυπα, Ωνάσεια και Πρότυπα Εκκλησιαστικά Σχολεία
screenshot 12
Φωτιά στο Μαρκόπουλο: Συνελήφθη ένας 60χρονος – Του επιβλήθηκε πρόστιμο 3.700 ευρώ
screenshot 14
Βίντεο – ντοκουμέντο από την αρπαγή του μωρού στην Ομόνοια: Ο μυστηριώδης άνδρας που το πήρε και η ανεξήγητη συμπεριφορά του
6544372 1 scaled 1
Στον «χορό» των Ρίχτερ η Εύβοια: Πάνω από 50 κτήρια με ρηγματώσεις – Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι