Αθήνα

 

32 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

kerasioti
Έγκυος η Παρασκευή Κερασιώτη – Η φωτογραφία με τον σύντροφο, τον υπέρηχο και το τεστ εγκυμοσύνης
oil fysiko aerio petrel ydrogona

ΕΛΛΑΔΑ

Το ΥΠΕΝ έδωσε το πράσινο φως στην Chevron για έρευνες υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοινώνει μια ακόμα σημαντική εξέλιξη που ενισχύει τις προσπάθειες της χώρας για αξιοποίηση των εθνικών της ενεργειακών πόρων και ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων, προς όφελος όλων των πολιτών.

Η Chevron, η 2η μεγαλύτερη παγκοσμίως ιδιωτική αμερικανική εταιρεία ενέργειας που δραστηριοποιείται στον κλάδο των υδρογονανθράκων, εκδήλωσε το ενδιαφέρον της για έρευνα σε δύο ακόμη θαλάσσια οικόπεδα που εκτείνονται στα Νότια της Κρήτης και βρίσκονται εντός των ορίων των περιοχών, όπως αυτές δημοσιεύτηκαν από την ελληνική Κυβέρνηση με την προκήρυξη του σχετικού διεθνούς διαγωνισμού το 2014.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αποδέχεται την εκδήλωση ενδιαφέροντος της Chevron για τις περιοχές Νότια Κρήτη Ι και Νότια Κρήτη ΙΙ. Η ηγεσία του Υπουργείου θα προχωρήσει άμεσα στην έκδοση σχετικής απόφασης αποδοχής του ενδιαφέροντος, καθώς και αποφάσεων που θα προσδιορίζουν τις ακριβείς συντεταγμένες της περιοχής, τον τύπο της σύμβασης και την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού. Σημειώνεται ότι οι νέες περιοχές ενδιαφέροντος διαθέτουν ήδη εγκεκριμένη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Η εξέλιξη έρχεται σε συνέχεια αντίστοιχου ενδιαφέροντος που εκδήλωσε πρόσφατα -και επανεπιβεβαίωσε σήμερα- η εταιρεία για τη θαλάσσια περιοχή Νότια της Πελοποννήσου, το οποίο και είχε γίνει αποδεκτό από τον τ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρο Σκυλακάκη.

Η εξέλιξη αυτή αλλάζει τα δεδομένα, καθώς πλέον η Ελλάδα θα βγει στις διεθνείς αγορές με τέσσερις νέες περιοχές προς παραχώρηση. Πρόκειται για τις περιοχές «Μπλοκ Α2», «Νότια της Πελοποννήσου», «Νότια της Κρήτης 1» και «Νότια της Κρήτης 2», συνολικής έκτασης 47 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων, που ουσιαστικά διπλασιάζουν την έκταση των ενεργών θαλάσσιων περιοχών προς έρευνα. Η αύξηση των διαθέσιμων προς εξερεύνηση οικοπέδων ενισχύει και πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες εντοπισμού εμπορικά αξιοποιήσιμων κοιτασμάτων. Καθοριστική ήταν η συμβολή της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων και του Διευθύνοντος Συμβούλου της, κ. Αριστοφάνη Στεφάτου.

Επισημαίνεται ότι η Chevron, διεθνής πετρελαϊκός κολοσσός με έδρα τις ΗΠΑ, έχει ευρεία παρουσία στην ανατολική Μεσόγειο, με ερευνητικές δραστηριότητες σε Αίγυπτο, Ισραήλ και Κύπρο. Οι νέες περιοχές στις οποίες ενδιαφέρεται να διενεργήσει έρευνες γειτνιάζουν με τις παραχωρήσεις όπου εργάζεται ήδη με εντατικούς ρυθμούς η ExxonMobil, αναδεικνύοντας το γεγονός ότι οι μεγαλύτερες αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες αναβαθμίζουν το ενδιαφέρον και τη στρατηγική τους -και, συνακόλουθα, τις επενδύσεις τους- στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σταύρος Παπασταύρου, προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Σήμερα έχουμε μια σημαντική και ευχάριστη εξέλιξη. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αποδέχεται το ενδιαφέρον που εκδήλωσε η Chevron για τα θαλάσσια οικόπεδα Νότια της Κρήτης Ι και ΙΙ. Η Chevron, 2η μεγαλύτερη παγκοσμίως ιδιωτική αμερικανική εταιρεία που δραστηριοποιείται στον κλάδο των υδρογονανθράκων, εκδηλώνει συνεχές και εντεινόμενο ενδιαφέρον για έρευνες στην Πατρίδα μας. Το γεγονός αυτό είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα. Αποδεικνύει ότι η χώρα μας συνεχίζει να αποτελεί έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, με αξιόπιστη Κυβέρνηση που εγγυάται τη σταθερότητα. Ταυτόχρονα, αποτελεί ισχυρή ένδειξη για την ύπαρξη σημαντικών φυσικών ενεργειακών πόρων, κρίσιμων για τη χώρα μας, την Ανατολική Μεσόγειο και την Ευρώπη. Πόροι που θα αξιοποιηθούν προς όφελος όλων των Ελλήνων. Θα ακολουθήσουν οι σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις, για τις ακριβείς συντεταγμένες και την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού. Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη υλοποιεί με συνέπεια τις δεσμεύσεις της για μία Ελλάδα ενεργειακά ασφαλή, επενδυτικά ελκυστική και γεωστρατηγικά ισχυρή».

Ροή Ειδήσεων

xrimata ellada

18/06/2025 | 18:50

«Η Ελλάδα επενδύει στην τεχνολογία για την επανεκκίνηση της οικονομίας της» αναφέρει δημοσίευμα του Forbes France

18/06/2025 | 18:40

Γ. Τσίπρας: Εύχομαι να μην επιστρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ στο 3% – Έχει ρόλο να παίξει ο Αλ. Τσίπρας

18/06/2025 | 18:39

Ζ. Κωνσταντοπούλου: Γιατί αφού είστε τόσο αθώοι δεν αφήνετε να αποδειχθεί αυτό από την προκαταρκτική εξέταση;
ap25169514025130

18/06/2025 | 18:38

Τραμπ για επίθεση στο Ιράν: «Μπορεί να το κάνω, μπορεί και όχι»

18/06/2025 | 18:38

Το Ιράν έχει εκτοξεύσει πάνω από 400 πυραύλους από την Παρασκευή – Πάνω από 20 έχουν πλήξει αστικές περιοχές, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό

18/06/2025 | 18:37

Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στη Μαζαρακιά Ηγουμενίτσας – Κάηκαν 500 τ.μ. δάσους
mhtsotakhs 2025 06 18 17 20 44 frame 57302

18/06/2025 | 18:36

Κ. Μητσοτάκης στους FT για τον πόλεμο Ισραήλ – Ιράν: Η διπλωματική οδός μπορεί να εξασφαλίσει την ειρήνη – Σημαντικός ο ρόλος των ΗΠΑ

18/06/2025 | 18:30

Γιάννης Δρακόπουλος για Σόι σου: «Ελπίζουμε να γίνει, αλλά δεν είναι και τόσο πιθανό»

18/06/2025 | 18:20

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα και της ζωής στις πόλεις, σύμφωνα με έρευνες
aris tsapis

18/06/2025 | 18:15

Άρης Τσάπης: Ο Θανάσης από το «Ευτυχισμένοι Μαζί» εξηγεί τον λόγο που δουλεύει ως σερβιτόρος στη Σέριφο

18/06/2025 | 18:10

Τέσσερις συλλήψεις για επτά περιπτώσεις κλοπών με λεία 1.000.000 ευρώ στην Αττική – Εμφανίζονταν ως «τεχνικοί»

18/06/2025 | 18:00

Λένα Παπαληγούρα: «Το 2025 δεν μας μπήκε καλά, είχαμε διάφορα θέματα υγείας»
fotia souli

18/06/2025 | 17:50

Βίντεο ντοκουμέντο του ΕΡΤΝews από τη φωτιά στο Μαραθώνα – Από βραχυκύκλωμα σε κολόνα φωτισμού κάηκαν 350 στρέμματα δάσους

18/06/2025 | 17:43

Μυστηριώδης πτήση για το «αεροπλάνο της Αποκάλυψης» του Τραμπ εν μέσω του πολέμου Ιράν – Ισραήλ

18/06/2025 | 17:40

Πώς δρούσαν οι δύο εγκληματικές ομάδες που έκαναν επιθέσεις με οπαδικά κίνητρα – Ακόμα 11 άτομα στη δικογραφία
karystianou syros
Ενημέρωση ΕΛΑΣ για την καταγγελία Μ. Καρυστιανού – Τι κατέθεσε στη Δίωξη Οργανωμένου Εγκλήματος
oikopeda katharismos s 1 jpg
Πρόστιμα για ακαθάριστα οικόπεδα
proastiakos
Σε 24ωρη απεργία προχωρούν οι μηχανοδηγοί σε σιδηρόδρομο και προαστιακό – Αναστολές και τροποποιήσεις δρομολογίων
peripoliko6 1 3
Πώς δρούσαν οι σκληροί χούλιγκαν – Επιθέσεις, άγριοι ξυλοδαρμοί και ναρκωτικά στα γήπεδα
mwro mpalkoni
Θεσσαλονίκη: Το βρέφος που παράτησαν οι γονείς στο μπαλκόνι εντοπίστηκε μετά από ανώνυμη καταγγελία στο «100»
ellhnes israhl
Στην Ελλάδα επέστρεψαν τα ξημερώματα οι πρώτοι Έλληνες που είχαν εγκλωβιστεί στο Τελ Αβίβ