Αθήνα

 

32 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

679467 zodia2
Τρία ζώδια που καταλαβαίνουν αμέσως ότι κάτι πάει «στραβά»
4a9fdd6d 8faf 4a9b aaa9 414b782c1eb0

ΕΛΛΑΔΑ

Βουκουρέστι: Βράβευση της Γιάννας Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη από τη Συνέλευση των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών

Με το μεγάλο Ολυμπιακό βραβείο, το Βραβείο της Ολυμπιακής Δάφνης για το 2024, τιμήθηκε η κ. Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη. Το βραβείο της απένειμε η EOC, η Γενική Συνέλευση των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών, στο Βουκουρέστι, για «εξαιρετικές υπηρεσίες στην προώθηση του αθλητικού ιδεώδους και των ολυμπιακών αξιών, ως Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 20 χρόνων από τους αγώνες».

«Παραλαμβάνω το βραβείο αυτό», είπε στον χαιρετισμό της η κ Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, στο όνομα όλων όσων συνέβαλαν στην επιτυχία των αγώνων, στο όνομα δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων και εθελοντών, στο όνομα εκατομμυρίων Ελληνίδων και Ελλήνων, που έκαναν την επιτυχία των αγώνων προσωπική τους υπόθεση».

Στον χαιρετισμό της η κ Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη επισήμανε τα τρία βασικά διδάγματα από την επιτυχία των αγώνων της Αθήνας. Πως, πρώτον, «οι ιδέες και τα ιδανικά του ολυμπισμού δεν είναι κούφια λόγια, που επαναλαμβάνουμε μεταξύ μας. Το διαπιστώσαμε οργανώνοντας την πρώτη αληθινά οικουμενική λαμπαδηδρομία, όπου η φλόγα ταξίδεψε σε 5 ηπείρους. Αξίζει να το θυμίσουμε τώρα που οι ολυμπιακοί αγώνες ξεκινούν σε λίγο σε έναν κόσμο που συγκλονίζεται από δύο αιματηρές πολεμικές αναμετρήσεις». Πως, δεύτερον, η βασική προϋπόθεση της επιτυχίας των αγώνων είναι η συμμετοχή των πολιτών. Και οι αγώνες της Αθήνας πέτυχαν «επειδή έγιναν προσωπική υπόθεση, προσωπικό στοίχημα κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα». Και τρίτον, πως «η Αθήνα απέδειξε ότι η διοργάνωση των αγώνων μπορεί να είναι απαιτητική, δύσκολη, περίπλοκη, αλλά η πόλη που την αναλαμβάνει, αν πιστέψει στις δυνάμεις της και οργανωθεί σωστά, έχει πολλά να κερδίσει από το εγχείρημα. Ηθικά, κοινωνικά, πολεοδομικά, ακόμη και οικονομικά. Αυτή ήταν η δική μας η εμπειρία. Οι αγώνες διένειμαν σημαντικό ηθικό μέρισμα στους πολίτες της Ελλάδας, αλλά και στο ολυμπιακό κίνημα».

Ολόκληρη η ομιλία της κυρίας Αγγελοπούλου

Κύριε Πρόεδρε,Αξιότιμα μέλη των ευρωπαϊκών ολυμπιακών επιτροπών,Φίλες και φίλοι,

Σας ευχαριστώ από την καρδιά μου για την τιμή που μου κάνετε σημερα. Σας ευχαριστώ, προπάντων, που μου δίνετε την ευκαιρία να βρεθώ ανάμεσά σας,

ανάμεσα στην ολυμπιακή μας οικογένεια, και πάλι. Κάνω μαζί σας ένα ταξίδι στον χρόνο. Γυρίζω 20 χρόνια πίσω, σε εκείνες τις αξέχαστες ημέρες και νύχτες, γεμάτες σκληρή δουλειά και αγωνία, που μοιραστήκαμε κατά την μακρά και συχνά τρομακτική προετοιμασία των ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας. Ζώντας μαζί τους αγώνες, από την ευφορία της τελετής έναρξης μέχρι τον θρίαμβο της τελετής λήξης.

Εσείς, περισσότερο από κάθε άλλον, ξέρετε πόσο μεγάλο και πόσο δύσκολο ήταν το στοίχημα που έβαλε τότε η Ελλάδα, η πιο μικρή χώρα που ανέλαβε ποτέ να οργανώσει ολυμπιακούς αγώνες. Και ξέρετε πόσα εμπόδια έπρεπε να ξεπεράσουμε. Τα καταφέραμε. Είστε κι εσείς, όλες οι ολυμπιακές επιτροπές, μέτοχοι αυτής της επιτυχίας. Αλλά σήμερα, 20 χρόνια μετά, καθώς ανατρέχω με την απόσταση του χρόνου, σε εκείνη την εμπειρία, ξεχωρίζω τρεις διαστάσεις εκείνης της επιτυχίας που έχουν νομίζω διαχρονική αξία. Για την χώρα μου, αλλά και για το διεθνές ολυμπιακό κίνημα.

Η πρώτη είναι πως οι ιδέες και τα ιδανικά του ολυμπισμού δεν είναι κούφια λόγια, που επαναλαμβάνουμε μεταξύ μας. Το διαπιστώσαμε οργανώνοντας την πρώτη αληθινά οικουμενική λαμπαδηδρομία, όπου η φλόγα ταξίδεψε σε 5 ηπείρους. Η συγκίνηση με την οποία την υποδέχονταν οι άνθρωποι παντού, ανεξάρτητα από εθνικότητα και θρησκεία, όπως θυμάστε, ήταν μεγάλη. Αξίζει να το θυμίσουμε τώρα που οι ολυμπιακοί αγώνες ξεκινούν σε λίγο σε έναν κόσμο που συγκλονίζεται από δύο αιματηρές πολεμικές αναμετρήσεις.

Η δεύτερη είναι πως προϋπόθεση για την επιτυχία των αγώνων είναι, φυσικά, η συστηματική προετοιμασία, η καλή οργάνωση, η ποιότητα των εγκαταστάσεων, οι επιδόσεις των αθλητών. Μα ξέρετε πιο είναι το μυστικό; Είναι, πάνω απ’ όλα, η συμμετοχή των πολιτών. Οι αγώνες της Αθήνας πέτυχαν επειδή έγιναν προσωπική υπόθεση, προσωπικό στοίχημα κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα. Να σας θυμίσω έναν αριθμό: Ζητήσαμε 40.000 εθελοντές. Μέσα σε λίγες μέρες δεχθήκαμε 160.001 αιτήσεις και υποχρεωθήκαμε να διακόψουμε, με λύπη μας, την διαδικασία.

Και, τρίτον, η Αθήνα απέδειξε ότι η διοργάνωση των αγώνων μπορεί να είναι απαιτητική, δύσκολη, περίπλοκη, αλλά η πόλη που την αναλαμβάνει, αν πιστέψει στις δυνάμεις της και οργανωθεί σωστά, έχει πολλά να κερδίσει από το εγχείρημα. Ηθικά, κοινωνικά, πολεοδομικά, ακόμη και οικονομικά. Αυτή ήταν η δική μας η εμπειρία. Οι αγώνες διένειμαν σημαντικό ηθικό μέρισμα στους πολίτες της Ελλάδας, αλλά και στο ολυμπιακό κίνημα.

Σας ευχαριστώ, λοιπόν, για την ευκαιρία που μου δίνετε να ξαναζήσω μαζί σας τις ημέρες του 2004. Σας ευχαριστώ για την τιμή που μου αποδίδετε σήμερα, την οποία και αποδέχομαι στο όνομα όλων όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία εκείνων των αγώνων. Και ήταν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι και εθελοντές. Εκατομμύρια Ελληνίδες και Έλληνες. Εξ ονόματός τους σας ευχαριστώ.

Πηγή: ertnews.gr

<>

Ροή Ειδήσεων

screenshot 2

20/06/2024 | 09:55

Μαίρη Συνατσάκη για Λύτρα – Κουτσελίνη: «Είμαστε με το θύμα, τελεία, δεν μας νοιάζει η καριέρα και το συναίσθημα κανενός θύτη»

20/06/2024 | 09:41

Θεοδωρικάκος: Παράταση μέτρων για τις τιμές και αλλαγές στους ελέγχους

20/06/2024 | 09:29

Βαλέρια Κουρούπη: «Είναι ακραίο, δεν υπάρχει ούτε μισό επίδομα όταν μεγαλώνεις μόνη το παιδί σου»
troxaio egnatia

20/06/2024 | 09:11

Εγνατία Οδός: Σκοτώθηκε 18χρονος και τραυματίστηκε σοβαρά 19χρονος φίλος του σε τροχαίο έξω από τα Γιάννενα

20/06/2024 | 08:50

MVMA 2024 – «Καταπέλτης» η Δέσποινα Βανδή για την βία κατά των γυναικών: «Καμία ανοχή, καμία»

20/06/2024 | 08:30

Πόθεν Έσχες: Παράταση στις δηλώσεις έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2024
screenshot 3

20/06/2024 | 08:23

Θερινό ηλιοστάσιο 2024: Πόσο θα διαρκέσει φέτος η μεγαλύτερη μέρα του χρόνου και πότε είναι η Πανσέληνος της φράουλας

20/06/2024 | 08:15

Κομισιόν: «Σινιάλο» για αυστηρότερη δημοσιονομική πολιτική – Ποια μέτρα προτείνονται για την Ελλάδα

20/06/2024 | 08:00

Ζώδια: Προβλέψεις για σήμερα, Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024
eortologio 3 171 1 1 1 1 3

20/06/2024 | 07:56

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 20 Ιουνίου

20/06/2024 | 07:46

Απόστολος Λύτρας: Έφτασε στην Ευελπίδων – Αναμένεται η προφυλάκισή του

19/06/2024 | 23:43

Νίκος Ανδρουλάκης: «Θα προσπαθήσω η πρόταση στην Κεντρική Επιτροπή να είναι όσο γίνεται πιο ενωτική – Να βάλουμε και την πολιτική και τα πρόσωπα στην κρίση του λαού της παράταξης»
screenshot 27

19/06/2024 | 23:20

Στα κρατητήρια θα περάσει τη νύχτα ο Απόστολος Λύτρας – Τον έβγαλαν από την πίσω πόρτα κατά τη μεταφορά του

19/06/2024 | 23:08

MVMA 2024 – «Έσπασε» η Ελένη Φουρέιρα στη σκηνή: «Δεν θέλω να κλάψω και φέτος»

19/06/2024 | 23:00

Γιώργος Τσίπρας για την απόλυσή του από Κασσελάκη: Πιθανώς να ακολουθήσουν κι άλλοι που δεν συμφωνούν με τη γνώμη του προέδρου
fotia varis kropiou 190624
Φωτιά: Χτύπησε 112 για πυρκαγιά στη Βάρης – Κορωπίου – Εντολή εκκένωσης της περιοχής Λαμπρικά
Εορτολόγιο 19 Ιουνίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα
lytras2 180624
Απόστολος Λύτρας: Ποινική δίωξη στην πρώην σύζυγό του – Ανοιχτό το ενδεχόμενο έκδοσης εντάλματος σύλληψης για τον ποινικολόγο
Παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για τις ομοφοβικές δηλώσεις Κούγια σε Κασσελάκη
skafi1
Πυρκαγιά στη Βάρης-Κορωπίου: Μέσα στο Κίτσι οι φλόγες – Μεγάλες ζημιές σε επιχειρήσεις
ileia fotia2 290823
Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα σε Αττική και σε 7 περιφερειακές ενότητες