• Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου
  • 20:20

Αθήνα

12 oC

σποραδικές νεφώσεις

Χαμός στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ: Εκκρεμούν 460.000 αιτήματα για σύνταξη, εφάπαξ, αναδρομικά, αναγνωρίσεις πλασματικών ετών

Ένας πραγματικός χαμός επικρατεί πλέον στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ όπου τα αιτήματα παντός φύσης ξεπερνούν τις 460.000. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου συνταξιούχοι και ασφαλισμένοι ζουν μια κόλαση περιμένοντας «είτε σύνταξη είτε εφάπαξ είτε αναδρομικά που κέρδισαν στα δικαστήρια είτε αναγνωρίσεις πλασματικών ετών για να συμπληρώσουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης είτε γνωμοδοτήσεις για αναπηρική σύνταξη είτε πιστοποιητικά για έξοδα κηδείας και πλήθος άλλων απαντήσεων ή και αποφάσεων που όμως δεν γνωρίζουν πότε θα τις πάρουν».

Ας δούμε τώρα να δούμε ποιους αφορά αυτός ο τεράστιος όγκος υποθέσεων: οι 300.515 είναι αιτήσεις για πάσης φύσεως συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά θέματα που καταχωρίσθηκαν ως εκκρεμότητες μέχρι τις 30 Αυγούστου του 2018 για το Δημόσιο, σύμφωνα με το έγγραφο που αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος. Οι άλλες 162.000 είναι αιτήσεις σύνταξης και εφάπαξ που εκκρεμούν στο σύνολο των Ταμείων, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται sτο Δημόσιο, όπου στην κύρια σύνταξη, εκκρεμούν οριστικές αποφάσεις και πληρωμές από τα μέσα του 2016. Παρότι οι αιτήσεις συνταξιοδότησης έχουν μειωθεί, εντούτοις οι αποφάσεις καθυστερούν να βγουν, ιδίως στους ένστολους. Η αναμονή για την έκδοση και πληρωμή επικουρικών συντάξεων εκτείνεται ως και 3 χρόνια.

H  αναμονή Gια την πληρωμή των εφάπαξ φτάνει κατά μέσο όρο στα 2 χρόνια στο Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ, ενώ υπάρχουν και ταμεία πρόνοιας όπου η αναμονή (π.χ. ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ) πάει πιο πίσω και φτάνει στον Δεκέμβριο του 2013 (σ.σ.: σύμφωνα με στοιχεία που έχει στην ιστοσελίδα του το ΕΤΕΑΕΠ)!

Τα στοιχεία με τα επίσημα ντοκουμέντα του ΕΦΚΑ και του υπουργείου Εργασίας που αποκαλύπτει ο «Ε.Τ.» σήμερα δείχνουν ότι μέχρι τις 30 Αυγούστου του 2018 στο Δημόσιο καταμετρήθηκαν 300.515 εκκρεμείς υποθέσεις για πάσης φύσεως συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά αιτήματα, εκ των οποίων οι 145.113 αφορούν αμιγώς θέματα συντάξεων και αναγνωρίσεις πλασματικών ετών για υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης.

Από τον πίνακα των 300.515 εκκρεμοτήτων που δημοσιεύει ο «Ε.Τ»:

• Οι 14.396 αφορούν σε καθυστερήσεις ως προς την έκδοση οριστικών συντάξεων γήρατος, αναπηρίας και θανάτου.

• Οι 32.035 αφορούν σε επιστροφές αναδρομικών ποσών σε συνταξιούχους που δικαιώθηκαν στα δικαστήρια.

• Οι 98.682 αφορούν σε αιτήσεις για αναγνώριση πλασματικών ετών προκειμένου να συμπληρώσουν οι ασφαλισμένοι τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης. Χωρίς τις αποφάσεις αναγνώρισης χρόνου ασφάλισης, η έξοδος στη σύνταξη καθυστερεί, ενώ είναι αξιοσημείωτο πως οι 53.633 από τις αιτήσεις αυτές είναι σε εκκρεμότητα πριν από τις 12/5/2016, δηλαδή πριν από το νόμο Κατρούγκαλου!

Από τα υπόλοιπα 155.402 αιτήματα και εκκρεμότητες που περιλαμβάνονται στην ίδια λίστα, τα 82.324 αφορούν σε ελέγχους για την εφαρμογή των μειώσεων από την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ), ενώ σε αναμονή για χορήγηση πιστοποιητικών για έξοδα κηδείας είναι 38.229 αιτήματα ασφαλισμένων ή συνταξιούχων.

Οι καθυστερήσεις πληρωμών δεν περιορίζονται μόνον σε συντάξεις γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου σε επιζώντες συζύγους, αλλά τα χρωστούμενα φτάνουν μέχρι και στους κληρονόμους – συγγενείς θανόντων, καθώς για αυτή την αιτία περιμένουν αναδρομικά 6.366 δικαιούχοι!

Η λίστα αναμονής των 300.515 αιτημάτων περιλαμβάνει τις εκκρεμότητες από τέσσερα τμήματα συντάξεων του Δημοσίου, που είναι το τμήμα κανονισμού πολιτικών συντάξεων, το τμήμα κανονισμού συντάξεων υπαλλήλων ΟΤΑ και ΝΠΔΔ, το τμήμα κανονισμού στρατιωτικών συντάξεων και το τμήμα ελέγχου και μεταβολών.
Αν δοθούν όλα τα στοιχεία για όλες τις εκκρεμότητες που έχουν και τα υπόλοιπα Ταμεία του ΕΦΚΑ, δηλαδή το ΙΚΑ, ο ΟΑΕΕ, το ΝΑΤ, ο ΟΓΑ και το ΕΤΑΑ, τότε το σύνολο όλων των συνταξιοδοτικών και ασφαλιστικών αιτημάτων/εκκρεμοτήτων μπορεί να αγγίζει και το 1 εκατομμύριο υποθέσεις που λιμνάζουν για χρόνια στα συρτάρια των Ταμείων.

 

Πηγή: eleftherostypos.gr

Send this to a friend