Αθήνα

 

18 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

papageorgiou2604 1200x746 1
Ηλιάνα Παπαγεωργίου: “Το νυφικό υπάρχει από τον προηγούμενο γάμο, δεν κόστισε, 20 ευρώ έκανε”
tsoukalas tetraimeri apasxolisi

ΕΡΓΑΣΙΑ

Είναι η τετραήμερη απασχόληση το μέλλον στον εργασιακό τομέα; Ο εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς δίνει χρήσιμες απαντήσεις μέσω του TheCaller

Η τετραήμερη εργασία αποτελεί ένα εργασιακό «φαινόμενο» το οποίο έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια να εφαρμόζεται σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.

Το συγκεκριμένο μέτρο ξεκίνησε από τη Μεγάλη Βρετανία, ενώ σιγά σιγά και μετά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα του, επεκτάθηκε και σε χώρες όπως η Γερμανία, η Ισλανδία, το Βέλγιο, η Ισπανία κ.α..

Το μοντέλο που εφαρμόστηκε σε αυτές τις χώρες, αφορά την τετραήμερη απασχόληση υπό φυσιολογικές συνθήκες ωραρίου, μιλώντας με όρους Ελλάδος, τέσσερις ημέρες δουλειάς από οκτώ ώρες την καθεμία.

Τα αποτελέσματα της τετραήμερης απασχόλησης έχουν δείξει σε γενικές γραμμές, θετικό ισοζύγιο στα δεδομένα ικανοποίησης των εργαζομένων και της αντίστοιχης παραγωγικότητας, ενώ φανέρωσαν και την βελτίωση της υγείας των εργαζομένων με πολλούς τρόπους, καθώς μειώνει το άγχος και το στρες, κάνει ποιοτικότερο τον ύπνο και εξασφαλίζει περισσότερο χρόνο για γυμναστική, σύμφωνα με μία μεγάλη έρευνα στη Βρετανία.

Ειδικότερα, η έρευνα που διεξήχθη από ακαδημαϊκούς του Boston College και του Πανεπιστημίου του Cambridge, έδειξε πως περίπου το 40% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι βίωσαν λιγότερο εργασιακό στρες και το 71% ανέφερε χαμηλότερα επίπεδα επαγγελματικής εξουθένωσης.

Επίσης περισσότερο από το 40% των εργαζομένων δήλωσαν ότι η ψυχική τους υγεία είχε βελτιωθεί, καθώς το άγχος και τα αρνητικά συναισθήματα είχαν μειωθεί. Την ίδια ώρα, με την τετραήμερη εργασία οι εργαζόμενοι έλαβαν τον ίδιο μισθό για τον ίδιο όγκο εργασίας, σαν να εργάζονταν πέντε και όχι τέσσερις ημέρες την εβδομάδα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν, ακόμη, ότι ήταν στις περισσότερες περιπτώσεις εξίσου παραγωγικοί, κάποιες μάλιστα φορές πιο παραγωγικοί, ασθενούσαν λιγότερο και αισθάνονταν συνολικά πιο υγιείς και ευτυχισμένοι.

Μετά την ολοκλήρωση της μελέτης, πάνω από το 90% των επιχειρήσεων διατήρησαν την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας. Μόλις ένα 4% επέστρεψε στο πενθήμερο.

Για την τετραήμερη απασχόληση μίλησε στο TheCaller.gr και τον Κυριάκο Δημητρόπουλο, ο δικηγόρος και εργατολόγος, Κώστας Τσουκαλάς. 

Ο κ.Τσουκαλάς έχει, μάλιστα ειδικευθεί στο εργατικό δίκαιο, στο ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό δίκαιο, όπως και στο Τραπεζικό Δίκαιο με επίκεντρο την ρύθμιση οφειλών (δικαστικά και εξωδικαστικά).

Έδωσε χρήσιμες διευκρινίσεις σε ερωτήματα για την τετραήμερη απασχόληση, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, πως θα μπορούσαν να οργανωθούν πιλοτικά προγράμματα 4ήμερης εργασίας και στην Ελλάδα, όπως σε άλλες χώρες της Ευρώπης, και ανάλογα με τον κλάδο να υπάρξουν διαπραγματεύσεις μεταξύ των εργοδοτικών οργανώσεων και των συνδικάτων.

tsoukalas2 121223
Ο δικηγόρος και εργατολόγος, Κώστας Τσουκαλάς

-Οι συνθήκες εργασίας σε όλο τον κόσμο αλλάζουν συνεχώς, με την τετραήμερη εργασία να καθιερώνεται σιγά σιγά σε αρκετές επιχειρήσεις στην Ευρώπη. Θα αποτελέσει το μέλλον στον εργασιακό τομέα, αλλά και έναν παράγοντα μείωσης του φαινομένου της «μεγάλης παραίτησης» που εντοπίζεται περισσότερο στους νέους ανθρώπους;

«Η πανδημία του κορονοϊού μετέβαλλε ριζικά τους όρους παροχής εργασίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Επιτάχυνε λόγω της ανάγκης τήρησης αποστάσεων και αποφυγής του συνωστισμού την είσοδο των νέων τεχνολογιών στην αγορά εργασίας.

Έθεσε επί τάπητος μεγάλα ζητήματα, όπως τα ωράρια, τον τόπο εργασίας, τις αμοιβές και ανακατεύθυνε τον προσανατολισμό των εργαζομένων, οδηγώντας τους σε απόρριψη κλασικών επαγγελμάτων και την αναζήτηση νέων πιο αβέβαιων, αλλά ενδεχομένως πιο κερδοφόρων επιλογών βιοπορισμού. Πυροδότησε το φαινόμενο της «μεγάλης παραίτησης» που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ, αλλά εξαπλώθηκε σε όλον το κόσμο.

Οι δίδυμες επαναστάσεις της τεχνολογίας, της πληροφορίας και της βιοτεχνολογίας θέτουν κάποιες από τις μεγαλύτερες προκλήσεις, που έχει αντιμετωπίσει τόσο ο άνθρωπος, όσο και οι παραδοσιακές ιδεολογίες.

Ελλοχεύει ο κίνδυνος η ανεξέλεγκτη και χωρίς κανόνες χρήση αυτών των νέων εργαλείων από τις επιχειρήσεις, αφ’ ενός να οδηγήσει εκτός αγοράς εργασίας εκατομμύρια ανθρώπους, αφ’ ετέρου να διευρύνει τις ανισότητες μεταξύ των επιχειρηματικών ελίτ και της κοινωνικής πλειοψηφίας και να αμφισβητήσει μέχρι ολικής διάλυσης το ήδη συρρικνωμένο και υποτυπώδες υπάρχον κράτος πρόνοιας.

Οι σύγχρονες κοινωνίες, οι εργαζόμενοι και οι πολιτικές ηγεσίες έχουν υποχρέωση να οραματιστούν και να σχεδιάσουν μια εναλλακτική και πιο ελπιδοφόρα θέαση του μέλλοντος. Ένα μέλλον, που θα χαρακτηρίζεται από την συνεργασία ανθρώπων και τεχνητής νοημοσύνης και που η κερδοφορία, που θα προκύψει από τη χρήση τεχνολογιών, θα κατευθύνεται όχι μονομερώς στις επιχειρήσεις, αλλά θα φτάνει ως μέρισμα και στον κόσμο της εργασίας.

Στην κατεύθυνση αυτή θα πρέπει επιχειρήσεις, που έχουν κοινωνική ευθύνη, αλλά κυρίως τα κράτη να επενδύσουν σε προγράμματα, που έχουν ως στόχο τη μείωση των ωρών εργασίας με διατήρηση των αποδοχών των εργαζομένων.

Στο πλαίσιο αυτό παρατηρούμε την αύξηση των προγραμμάτων 4ήμερης εργασίας είτε με πρωτοβουλία κρατών (σε επίπεδο πιλοτικών προγραμμάτων) είτε με πρωτοβουλία μεγάλων επιχειρήσεων.

Μπορεί το σχέδιο να φαίνεται φιλόδοξο και ανεδαφικό, αλλά χωρίς προετοιμασία και τολμηρά βήματα προς τα εμπρός, οι κοινωνίες θα αναγκαστούν παθητικά να αποδεχτούν τα ζοφερά σενάρια περί τέλους της εργασίας.

Η πολιτεία θα πρέπει αφ’ ενός να σταθεί αρωγός σε αντίστοιχα προγράμματα επιχειρήσεων, ακόμα και επιδοτώντας μέρος του κόστους, αφ’ ετέρου και η ίδια να επεξεργαστεί αντίστοιχα μοντέλα.

Πρώτα, όμως, οφείλει να διασφαλίσει ότι τουλάχιστον τηρείται η νομιμότητα στους εργασιακούς χώρους και να ελέγξει την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία, που σήμερα κυριαρχεί ως αντιπαράδειγμα. Γιατί δεν μπορούμε να ελπίζουμε στο μέλλον, αν δεν κερδίσουμε ως κοινωνία την μάχη του παρόντος».

-Από διάφορες έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί, διαφαίνεται ότι οι εργαζόμενοι όχι μόνο αποδίδουν καλύτερα λόγω της τετραήμερης απασχόλησης, αλλά οργανώνουν σωστότερα και τη γενικότερη καθημερινότητα τους…

«Προφανώς ο στόχος της ανθρωπότητας είναι να αναζητά καλύτερη ποιότητα ζωής και αύξηση του προσδόκιμου ζωής για τον πληθυσμό. Όταν ένας εργαζόμενος έχει περισσότερο χρόνο για τον εαυτό του και την οικογένεια του, είναι πιο ευτυχισμένος και για τον λόγο αυτόν πιο αποδοτικός.

Σε πολλές περιπτώσεις διεθνώς τα αποτελέσματά της ήταν εντυπωσιακά. Ενώ οι ημερήσιες ώρες δεν μειώθηκαν, οι εργαζόμενοι λόγω της μια παραπάνω ημέρας ανάπαυσης είδαν βελτιώσεις σε σχεδόν όλους τους δείκτες: ευεξίας, στρες, εξουθένωσης, κόπωσης, άγχους, ψυχικής υγείας, ισορροπίας εργασίας-οικογένειας, προβλημάτων ύπνου και συχνότητας άσκησης.

Λόγω αυτής της βελτιωμένης ψυχικής κατάστασης των εργαζομένων παρατηρήθηκε μεγάλη βελτίωση στην παραγωγικότητα χωρίς μεγάλη αύξηση στην ένταση εργασίας.

Οι εργαζόμενοι, όταν έχουν το κίνητρο της μείωσης κατά 20% του εβδομαδιαίου ωραρίου εργασίας, δεσμεύονται με επιτυχία για την παροχή της ίδιας παραγωγής και των ίδιων αποτελεσμάτων.

Για παράδειγμα, στη Νότια Αφρική, που δοκιμάσθηκε ευρέως το σύστημα της 4ήμερης απασχόλησης , αν και πολλές εταιρείες ήταν δύσπιστες αρχικά σχετικά με το εάν η δοκιμή θα αντιμετωπίσει ή όχι τις αυξανόμενες προκλήσεις παραγωγικότητας, το 92% των συμμετεχόντων εργοδοτών αποφάσισε να διατηρήσει μόνιμα τα μειωμένα προγράμματα εργασίας».

-Στην Ελλάδα είναι ως τώρα ελάχιστες οι εταιρείες που εφαρμόζουν το τετραήμερο πιλοτικά. Εκτιμάτε ότι κάποια στιγμή θα μπορούσε να ψηφιστεί μια τέτοια νομοθετική παρέμβαση στη χώρα μας;

«Θα μπορούσαν να οργανωθούν πιλοτικά προγράμματα 4ήμερης εργασίας, όπως σε άλλες χώρες της Ευρώπης, και ανάλογα με τον κλάδο να υπάρξουν διαπραγματεύσεις μεταξύ των εργοδοτικών οργανώσεων και των συνδικάτων.

Προϋπόθεση για να μιλάμε για μείωση των ωρών εργασίας χωρίς μείωση των αποδοχών είναι η επαναφορά της υποχρεωτικότητας των συλλογικών διαπραγματεύσεων».

-Ποια είναι η κύρια διαφορά των πιλοτικών προγραμμάτων 4ήμερης απασχόλησης που εφαρμόζουν ορισμένες εταιρείες στη χώρα μας με τον νόμο Χατζηδάκη;

«Στην Ελλάδα η ελληνική κυβέρνηση την τελευταία 4ετία κινείται ακριβώς στον αντίποδα του διεθνούς παραδείγματος.

Tη στιγμή, που η θεωρία των trickle – down economics εγκαταλείπεται ως παρωχημένη και αναποτελεσματική ακόμα και στις χώρες, που γεννήθηκε και άνθησε, η κυβέρνηση της ΝΔ δείχνει μια ιδεοληπτική έμμονη στις ευέλικτες μορφές εργασίας και με νομοθέτη προσπαθεί συστηματικά να μειώνει το κόστος των παραπάνω ωρών εργασίας για τις επιχειρήσεις με την διαρκή υποτίμηση της υπερωριακής απασχόλησης.

Με τη μείωση του κόστους των υπερωριών , την πρόβλεψη για διευθέτηση ωραρίου με εργασία έως και 10 ώρες την ημέρα χωρίς προσαυξημένο ωρομίσθιο και τ νομιμοποίηση της 6ήμερης εργασίας ακόμα και σε επιχειρήσεις μη συνεχούς λειτουργίας, υπηρετεί μονομερώς την κερδοφορία των επιχειρήσεων μέσω της εντατικοποίησης της εργασίας χωρίς να διαμορφώνει όρους δίκαιης διανομής του παραγόμενου πλούτου.

Η πολιτική αυτή καταδεικνύει μια ξεκάθαρη μεροληψία υπέρ της πλευράς των μεγάλων επιχειρήσεων αιχμής. Δεν είναι τυχαίο ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, την τριετία 2019-2022 η κερδοφορία των επιχειρήσεων στην χώρα αυξήθηκε κατά 17%, ενώ οι ονομαστικοί μισθοί μόνο κατά 2%. Για το 2023 η μεταβολή των πραγματικών μισθών ήταν αρνητική λόγω της ακρίβειας και κινήθηκε στο – 0,2%, ενώ η μεταβολή των πραγματικών κερδών παρά τα αυξημένα κόστη κυμάνθηκε στο + 5,9 % κατατάσσοντας την χώρα μας στους πρωταθλητές της διεύρυνσης των ανισοτήτων.

Αν την πρώτη τετραετία της κυβέρνησης Μητσοτάκη υπήρχε η δικαιολογητική βάση της ανάγκης παροχής κινήτρων στις επιχειρήσεις για προσλήψεις και μείωση της ανεργίας, σήμερα με την ακρίβεια να καταπίνει το ήδη χαμηλό εισόδημα των εργαζομένων, δεν υπάρχει δικαιολογία για την συνέχιση των πολιτικών που διαιωνίζουν και αυξάνουν τις ανισότητες».

Ροή Ειδήσεων

psinakis

27/04/2024 | 23:45

J2US – Ο Ψινάκης “πάγωσε” με το καλησπέρα τον Κοκλώνη: “Ψάχνουμε να δούμε αν είναι από σ…ξ ή γυμναστική”

27/04/2024 | 23:40

Στέφανος Κωνσταντινίδης: “Έκανα σωστά που έφυγα από την Κατερίνα Καινούργιου”

27/04/2024 | 23:30

Σπανούλης: Ευστόχησε σε τρίποντο από τα 8 μέτρα στο Βελιγράδι – Βίντεο
astynomia 768x439 1

27/04/2024 | 23:15

Αλαλούμ και «μπαλάκι» των ευθυνών για τον θάνατο οπλίτη στην Ορεστιάδα

27/04/2024 | 23:10

Δολοφονία Λυγγερίδη: Και έκτη προφυλάκιση – Στη φυλακή αρχηγικά στελέχη – «Κλειδί» οι προστατευόμενοι μάρτυρες

27/04/2024 | 23:00

Super League: Χαμός μεταξύ Βόλου και ΚΕΔ για αντικατάσταση χωρίς ενημέρωση στο VAR
pos karta pliromi 1

27/04/2024 | 22:45

POS: Λήγει η προθεσμία για τη διασύνδεση με τις ταμειακές μηχανές – Τα πρόστιμα

27/04/2024 | 22:32

To νέο Ford Kuga Plug-In Hybrid διαθέσιμο για παραγγελία με μηδενικό φόρο χρήσης

27/04/2024 | 22:30

Απίστευτες εικόνες στη Σαντορίνη από κατολίσθηση στη Θηρασιά (βίντεο)
w22 131549w25204914w22123306avgenakis2

27/04/2024 | 22:15

Απάντηση του Αυγενάκη σε Ανδρουλάκη για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: Ατοπες και εκτός πραγματικότητας δηλώσεις

27/04/2024 | 22:00

Αιμιλία Υψηλάντη: “Ήταν το σκάνδαλο της επαρχίας, δεν καταλάβαινε τίποτα ο πατέρας μου από αυτά”

27/04/2024 | 21:40

Γιώργος Μπένος: “Δέχτηκα bullying στο γυμνάσιο, μπορεί να σε δείξει ο άλλος με το δάχτυλο γιατί κάνεις παρέα με κορίτσια”
katarzyna kos scfkb 7k130 unsplash scaled 1

27/04/2024 | 21:30

Ο καιρός με τον Π. Γιαννόπουλο: Πολύ ισχυροί βοριάδες στο Αιγαίο έως Μ. Τετάρτη

27/04/2024 | 21:30

Θανάσης Πάτρας: “Θα με έβλεπα ακόμα και να έχω ταβέρνα ή και δημόσιος υπάλληλος να ήμουν, πάλι στον γκισέ μου θα έρχονταν”

27/04/2024 | 21:30

Nέο βίντεο με δύο ομήρους από τη Χαμάς – Τι είχε πει πριν από μια βδομάδα ο αδερφός του ενός 
screenshot 17
Ο εφιάλτης θύματος κακοποίησης: Θήλαζα και μου έδινε μπουνιές – Με είχε σπρώξει με το παιδί από τις σκάλες
gsee logotupo 1021x580 1
Η ΓΣΕΕ καλεί σε μαζική συμμετοχή την Πρωτομαγιά
gsee 190424
Συμμετοχή της ΓΣΕΕ σε εργαστήριο για την Πράσινη και Δίκαιη Μετάβαση Friedrich-Ebert-Stiftung και DGB
87
Προκήρυξη δύο νέων θέσεων εργασίας στο Κέντρο Φιλοξενίας Κεφαλληνίας
gsee logotupo 1021x580 1
Το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης επιβεβαίωσε τη νομιμότητα της γενικής απεργίας της ΓΣΕΕ
6190705
ΓΣΕΕ: Απαράδεκτη και προκλητική η προσφυγή του ΟΑΣΘ κατά της απεργίας