Αθήνα

 

27 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Βόλος: Ντυμένη νύφη η 14χρονη που έφυγε από τη ζωή – Πυροβολισμοί και τραγούδια στο Αλιβέρι

ΕΡΓΑΣΙΑ

Έκθεση ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ: Επιτακτική η ανάγκη δομικού μετασχηματισμού, ανασυγκρότησης και ποιοτικής αναβάθμισης του παραγωγικού μοντέλου της χώρας

Το Κέντρο Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΚΑΝΕΠ) της ΓΣΕΕ παρουσίασε την Τρίτη 24/05 στο  Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης –στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης με θέμα: «Εκπαίδευση και απασχόληση: Μεγέθη, τάσεις και εξελίξεις»– την «Ετήσια Έκθεση για την Εκπαίδευση» με τίτλο: «Οι τομείς οικονομικής δραστηριότητας στην ΕΕ-28,  Μέρος Β’, 2019-2020».

Η «Ετήσια Έκθεση για την Εκπαίδευση» αποτελεί μια ερευνητική προσπάθεια του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ που ξεκίνησε το 2004 και συνεχίζεται αδιάλειπτα μέχρι και σήμερα.


Ειδικότερα η φετινή Έκθεση αποτελεί τη συνέχεια του Α΄ μέρους που δημοσιεύτηκε πέρυσι με τίτλο «Τα εκπαιδευτικά συστήματα στην ΕΕ-28».

Στο εν λόγω Μέρος Β΄, της φετινής Ετήσιας Έκθεσης για την Εκπαίδευση 2019-2020, μέσα από μια εξαιρετικά περιεκτική επεξεργασία στατιστικών στοιχείων και σύνθεση έγκριτων ερευνητικών πηγών, αυτό που καταδεικνύεται είναι η διαπίστωση πως η χώρα χρειάζεται άμεσα ανασυγκρότηση και εκσυγχρονισμό του παραγωγικού της μοντέλου με στόχο την επείγουσα διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής για έξοδο από την κατάσταση της «παραγωγικής γήρανσης» στην οποία έχει περιέλθει εδώ και πολλά χρόνια.

Κι αυτό γιατί πέρα των πολλαπλών κρίσεων που ταλανίζουν τόσο τη χώρα όσο και τον κόσμο ευρύτερα, στην περίπτωση της Ελλάδας, ελλοχεύει πλέον ένας ακόμα αναδυόμενος κίνδυνος που σχετίζεται με μια ενδεχόμενη επισιτιστική κρίση.

Είναι προφανές πως, για την αντιμετώπισή της, ιδίως οι δείκτες της πρωτογενούς παραγωγής, υποδηλώνουν ότι εμφανιζόμαστε εξαιρετικά αδύναμοι και προφανώς «ανοχύρωτοι».

Πιο συγκεκριμένα, τα κύρια ευρήματα της έρευνας έχουν ως ακολούθως:

α) Στον πρωτογενή τομέα παραγωγής και ειδικότερα στον κλάδο της γεωργίας, η Ελλάδα βρίσκεται στην 26η θέση στην ΕΕ-28 σε απόδοση παραγωγής, γεγονός που συνδέεται ευθέως και με το χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης-κατάρτισης των απασχολούμενων στον κλάδο αυτό (στην πλειονότητά τους διαθέτουν μόνο πρακτική γεωργική εμπειρία).

Χαμηλές είναι οι αποδόσεις και στους υπόλοιπους τομείς της πρωτογενούς παραγωγής (αλιεία, υδατοκαλλιέργειες), ωστόσο παρατηρείται παράλληλα ότι όπου οι εργαζόμενοι διαθέτουν υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο (μέση ή και ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση) οι αποδόσεις παραγωγής παρουσιάζουν βελτιωμένη εικόνα.

β) Ο δομικός μετασχηματισμός, η ανασυγκρότηση και η ποιοτική αναβάθμιση του παραγωγικού μοντέλου της χώρας κρίνονται απολύτως αναγκαία, αν ληφθεί υπόψη ότι στους 15 πιο δυναμικούς κλάδους οικονομικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα δεν συμπεριλαμβάνεται κάποιος από τους κλάδους της κατηγορίας «Έρευνα και Ανάπτυξη» (Research and Development), καθώς και ότι η πλειονότητα των επιχειρήσεων είναι χαμηλής ψηφιακής έντασης, με τη χώρα να κατατάσσεται και πάλι στις χαμηλότερες θέσεις στην ΕΕ-28 στον σχετικό δείκτη (Δείκτης ψηφιακής έντασης – DII) τόσο ως προς το σύνολο των επιχειρήσεων (27η θέση) όσο και ως προς τη διαβάθμισή τους σε μικρές (28η θέση), μεσαίες (21η θέση) ή μεγάλες (26η θέση).

γ) Σε σύνδεση με το προαναφερθέν, από την Έκθεση προκύπτει επίσης ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην αρνητική 2η θέση στην ΕΕ-28 σε ό, τι αφορά στο «δείκτη επιχειρήσεων χωρίς στρατηγικό σχέδιο και δραστηριότητες συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης (CVT)», εύρημα που καταδεικνύει το διαχρονικό έλλειμμα κουλτούρας –από πλευράς επιχειρήσεων– στο να επενδύουν στην ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού τους μέσω της αναβάθμισης των δεξιοτήτων του.

Επιπρόσθετα, από την Έκθεση προκύπτει ότι η χώρα βρίσκεται στην 3η υψηλότερη θέση στην ΕΕ-28 στην κάθετη αναντιστοιχία δεξιοτήτων, με ένα 32,3% ατόμων ηλικίας 15-34 ετών και με μορφωτικό επίπεδο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ISCED 5-8) να απασχολούνται σε επαγγέλματα που απαιτούν χαμηλότερο επίπεδο γνώσεων-δεξιοτήτων (ISCO08: 4 έως και 9).

Δυστυχώς η εν λόγω παθογένεια, την ίδια στιγμή που απαξιώνει τα προσόντα και τις δεξιότητες του εγχώριου εργατικού δυναμικού –τα οποία επί της ουσίας αναπτύσσονται και διαμορφώνονται στο δικό μας εκπαιδευτικό σύστημα με δημόσιους πόρους και θυσίες των ελληνικών νοικοκυριών– συμβάλλει με τον τρόπο της και στην επίταση του φαινομένου της μετανάστευσης των υπερ-εκπαιδευομένων στο εξωτερικό.

δ) Τέλος, τα 2/3 των επιχειρήσεων στην Ελλάδα (περίπου 67%) είναι έντασης εργασίας, χαμηλών αμοιβών και υψηλών ρίσκων (στον πρωτογενή κυρίως τομέα) και μόνο το 1/3 είναι έντασης γνώσης. Το γεγονός αυτό αποτυπώνεται και στη χαμηλή προστιθέμενη αξία που εμφανίζει σημαντικό τμήμα της επιχειρηματικότητας στη χώρα.

Μετά την παρουσίαση της Έκθεσης από τον ερευνητή και επιστημονικό συνεργάτη του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ κ. Νίκο Παΐζη, η εκδήλωση περιλαμβάνει συζητήσεις στρογγυλής τράπεζας με τη συμμετοχή εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων και προσωπικοτήτων της ακαδημαϊκής κοινότητας και εμπειρογνωμόνων εγνωσμένου κύρους, ενώ σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθεί βήμα για ανταλλαγή απόψεων και διατύπωση προβληματισμών.

Ειδικότερα, στην πρώτη στρογγυλή τράπεζα, υπό το συντονισμό του Γενικού Διευθυντή του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ του κ. Χρήστου Γούλα, συμμετείχαν:

  • Ο Γενικός Γραμματέας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας του ΥΠΑΙΘ κ. Γιώργος Βούτσινος
  • Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και πρ. Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Νάσος Ηλιόπουλος, και
  • Ο Επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και Βουλευτής Ηλείας κ. Μιχάλης Κατρίνης.

Στη δεύτερη στρογγυλή τράπεζα, υπό το συντονισμό του Αν. Καθηγητή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και Επιστημονικού Διευθυντή του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ κ. Νίκου Φωτόπουλου, συμμετείχαν:

  • Ο Καθηγητής του Οικονομικού Τμήματος του ΕΚΠΑ και Επιστημονικός Διευθυντής του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ κ. Γιώργος Αργείτης
  • Η Καθηγήτρια του Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής Προσχολικής Ηλικίας του ΕΚΠΑ κα Νέλλη Ασκούνη
  • Ο Καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και Πρόεδρος-Επιστημονικός Διευθυντής του ΚΕΠΕ και του Εθνικού Συμβουλίου Παραγωγικότητας κ. Παναγιώτης Λιαργκόβας.

Ο πλήρης τόμος της Ετήσιας Έκθεσης για την Εκπαίδευση 2019-2020 (Μέρος Β΄)

Η παρουσίαση της Ετήσιας Έκθεσης για την Εκπαίδευση 2019-2020 (Μέρος Β΄)

Ροή Ειδήσεων

02/07/2022 | 00:53

ΗΠΑ: Διαδηλώσεις στο Οχάιο μετά τον θάνατο Αφροαμερικανού που πυροβολήθηκε από αστυνομικούς

02/07/2022 | 00:42

Τζορτζ Τσούνης: «Οι καλύτερες ημέρες της Ελλάδας είναι μπροστά μας»

02/07/2022 | 00:25

Λάουρα Νάργες – Χρήστος Σαντικάι: Πριν το baby shower, παντρεύτηκαν!

02/07/2022 | 00:19

Ραφήνα – Δολοφονία 42χρονου: Προφυλακιστέοι οι δύο 24χρονοι

02/07/2022 | 00:08

N. Aνδρουλάκης στη Βόρεια Εύβοια: «Αυτός ο τόπος δεν πρέπει να ξεχαστεί»

01/07/2022 | 23:52

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Μήνυμα «εκλογικής ετοιμότητας» από τη Ράνια Σβίγκου

01/07/2022 | 23:35

Super Κική: Τα αλλάζει όλα περιμένοντας το παιδί της

01/07/2022 | 23:27

«Για σένα αδελφέ μου»: H συγκίνηση της αδερφής του Mad Clip, Άσπας

01/07/2022 | 23:11

Ουκρανία: Η Ρωσία έπληξε με βόμβες φωσφόρου το Φιδονήσι

01/07/2022 | 23:07

Σασμός: Αυλαία με ματωμένο γάμο και έναν θάνατο που θα φέρει τα πάνω κάτω

01/07/2022 | 22:56

Πως αντέδρασε ο Πέτρος Φιλιππίδης στην είδηση της αποφυλάκισής του

01/07/2022 | 22:49

Σαρώνει την Ευρώπη ο κορωνοϊός – «Καμπανάκι» από τον ΠΟΥ

01/07/2022 | 22:31

NBA καλεί Παπαγιάννη: Οι Μπακς βλέπουν ζεστά τον σέντερ του Παναθηναϊκού

01/07/2022 | 22:26

Νέα Ευκαρπία: Συνελήφθη και ο δεύτερος δράστης της ληστείας σε βιοτεχνία

01/07/2022 | 22:13

Συναγερμός από πυρκαγιά στον Άγιο Δημήτριο
Υπεγράφη η νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας – ΓΣΕΕ: Σε ισχύ οι κορυφαίες κατακτήσεις των εργαζομένων
Ετήσια άδεια: Υπολογίστε τη με την online εφαρμογή του ΚΕΠΕΑ-ΓΣΕΕ – Πόσες μέρες δικαιούνται οι εργαζόμενοι
Εργασία ανηλίκων: Όροι και προϋποθέσεις απασχόλησης – Όλες οι απαντήσεις από το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ
ΙΝΕ-ΓΣΕΕ: Νέο είδος «πρεκαριάτου» ανάμεσα στη Νέα Γενιά με κύριες συνισταμένες την επισφάλεια, την αβεβαιότητα και την κοινωνική ευαλωτότητα
ΓΣΕΕ: Οδηγίες για αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων λόγω υψηλών θερμοκρασιών
ΙΝΕ-ΓΣΕΕ: Ομαδικό εργαστήριο για ανέργους που υποστηρίζονται από το Πολυδύναμο Κέντρο Προσφύγων Αθήνας του Ερυθρού Σταυρού