
WEB TV
Ολοκληρώνοντας τον πρώτο κύκλο των τριών θεματικών εκπομπών γύρω από την πρόταση της ΓΣΕΕ για αύξηση του κατώτατου μισθού ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ Γιώργος Αργείτης μίλησε στον αρχισυντάκτη του TheCaller Κωστή Μοσχολιό για το μείζον ζήτημα της επαναφοράς του καθορισμού του κατώτατου μισθού στον θεσμό της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Αρχικά ο κ. Αργείτης ανέφερε πως «πριν την κρίση ο καθορισμός του κατώτατου μισθού ήταν αποτέλεσμα διαλόγου και κοινωνικής συμφωνίας, πλέον είναι εισήγηση του εκάστοτε υπουργού και απόφαση της εκάστοτε κυβέρνησης».
«Είναι μια απογοητευτική διαδικασία, είναι ‘’πλήγμα’’ για τη Δημοκρατία, καθώς μειώθηκε η διαβούλευση και ο διάλογος», υποστήριξε ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο θεσμός της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας χτυπήθηκε από τα μνημόνια και αποδομήθηκε».
Για τον επιστημονικό διευθυντή του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, «είναι σημαντικό να επιστρέψει η διαδικασία προσδιορισμού του κατώτατου μισθού πίσω στον θεσμό της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «είναι μια δημοκρατική και αποτελεσματική διαδικασία, είναι θεσμός που ισχυροποιεί τη δημοκρατία στη χώρα μας και δεν μπορεί να είναι αντικείμενο του εκάστοτε υπουργού ή κυβέρνησης και να χρησιμοποιείται για να ελέγχει τον πολιτικό-εκλογικό κύκλο».
Όπως υποστήριξε ο κ. Αργείτης, «πρέπει να ισχυροποιηθούν οι ελεγκτικοί θεσμοί για να ελέγχουν τις εργοδοτικές παραβατικότητες».
Στη συνέχεια τόνισε πως «είναι αναγκαία μια θεσμική διαδικασία και θεσμικές πρωτοβουλίες από την κυβέρνηση που να ελέγχει κατά πόσο αυτή η αύξηση του μισθού θα δοθεί στους εργαζόμενους. Πρέπει να υπάρχει αναγκαίος έλεγχος και συμμόρφωση, για να δουν οι εργαζόμενοι την αύξηση στην αμοιβή τους».
Άλλωστε, ο κ. Αργείτης περιέγραψε το τι ισχύει στις άλλες χώρες με τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ενώ κατέληξε, ελπίζοντας «να υπάρξει πραγματική βελτίωση για το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων».
Ροή Ειδήσεων
23/09/2023 | 23:25
Γρηγόρης Αρναούτογλου: «Ντρέπομαι πραγματικά, με αυτά που βλέπω, να πω ότι δεν έχω χρόνο – Αυτοκοροϊδευόμαστε»
23/09/2023 | 23:14
Ανδρέας Φουστάνος: «Δεν κατασκευάζεται η ομορφιά της Μενεγάκη, είναι το γονίδιο της τέτοιο»
23/09/2023 | 22:52
Μίνως Μάτσας: «Πιθανώς να μην έκανα το επόμενο βήμα αν ήξερα ότι η Όλγα είναι πολιτικός»

23/09/2023 | 22:25
Κώστας Σκαφίδας: «Αυτός είναι ο λόγος που ο Στέλιος Καζαντζίδης δεν έκανε παιδιά – Αυτό το μυστικό το ήξερα μόνο εγώ»
23/09/2023 | 22:07
Τουρνουά «Παύλος Γιαννακόπουλος»: Άρεσε ο «νέος» Παναθηναϊκός, 80-73 την Μπάγερν Μονάχου στο ΟΑΚΑ
23/09/2023 | 21:53
Αυτό είναι το σπίτι κολαστήριο στο Βόλο – Τι λένε οι γείτονες για τα μαρτύρια της 22χρονης στα χέρια του άντρα της
22/09/2023 | 07:24
Φουστάνος για Θεοδωρίδου: «Περάσαμε υπέροχα μαζί, αλλά έρχεται κάποια στιγμή που βαριέσαι, θες την αλλαγή»

22/09/2023 | 07:54
Καινούργιου: Δεν με ενδιαφέρει πια να παντρευτώ το ‘χω εγκαταλείψει τ’ όνειρο, αλλά θέλω άντρα στο σπίτι για να σκοτώνει τις κατσαρίδες
22/09/2023 | 08:03
Οδυσσέας Σταμούλης: Το παιδί πνίγηκε γιατί «μπλέχτηκε το πόδι του στο σκοινί της σημαδούρας»
22/09/2023 | 10:26
Στέφανος Κασσελάκης: Απαντά πρώτη φορά για το αν θέλει να αποκτήσει παιδί μέσω παρένθετης μητέρας με τον σύντροφό του

22/09/2023 | 09:23