Αθήνα

 

25 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου

ΕΡΓΑΣΙΑ

Η ακρίβεια «σαρώνει» τα πάντα και φέρνει φτώχεια – Η ΓΣΕΕ ζητά άμεσα ουσιαστική αύξηση του κατώτατου μισθού

Με την ακρίβεια να «επελαύνει» και να «σαρώνει» τα πάντα στο πέρασμά της, και που- σύμφωνα με όλα τα δεδομένα και τα προγνωστικά-αναμένεται να χειροτερέψει, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και των αλυσιδωτών συνεπειών που φέρνει τόσο στο κόστος της ενέργειας όσο και στο κόστος πρώτων υλών, η φτώχεια απειλεί ολοένα και περισσότερα νοικοκυριά και εργαζομένους ακόμη και στη χώρα μας.

Δείτε επίσης

Τι έδειξε η πρωτοποριακή έρευνα της ΓΣΕΕ για τις ψηφιακές δεξιότητες των εργαζομένων-Η σύγκριση Ελλάδας – Ευρώπης

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η ΓΣΕΕ υπερτονίζει την ανάγκη, που μάλλον γίνεται επιτακτική αυτή τη στιγμή, για ουσιαστική αύξηση του κατώτατου μισθού και οριζόντιας διάχυσης αυτής της αύξησης στους ονομαστικούς μισθούς του συνόλου των μισθωτών μερικής και πλήρους απασχόλησης.

Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι αυτόματα θα λυθούν όλα τα προβλήματα της κοινωνίας και των εργαζομένων, ωστόσο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ινστιτούτου της ΓΣΕΕ, μια ουσιαστική αύξηση του κατώτατου μισθού-ειδικά σε αυτή τη συγκυρία- θα μπορούσε να διασφαλίσει ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης για τον εργαζόμενο και την οικογένειά του.

Γιώργος Αργείτης: Μεγάλος ο κίνδυνος φτώχειας για τους εργαζόμενους στη χώρα μας

Αξιοσημείωτα όλα όσα επισήμανε σχετικά σε πρόσφατο άρθρο του στο peripteron.eu ο Επιστημονικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας (ΙΝΕ) της ΓΣΕΕ Γιώργος Αργείτης.

«Μια ουσιαστική αύξηση του κατώτατου μισθού θα μπορούσε να ωφελήσει ως ένα ιδιαίτερα πολύτιμο εργαλείο αντιμετώπισης των συνθηκών», ανέφερε και συμπλήρωνε: «Ο πρωταρχικός στόχος του κατώτατου μισθού είναι να διασφαλίζει ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης για τον εργαζόμενο και την οικογένειά του».

«Και αυτό μπορεί να συμβεί με την προσαρμογή του κατώτατου μισθού στο ύψος του μισθού αξιοπρεπούς διαβίωσης που, σύμφωνα με τις σχετικές θεωρητικές και εμπειρικές μελέτες, αντιστοιχεί στο 60% του διάμεσου μισθού της πλήρους απασχόλησης», εξηγεί ο κ. Αργείτης.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα μας εν συγκρίσει με τις ευρωπαϊκές χώρες, είναι, σύμφωνα με τον κ. Αργείτη πως «ακόμη και ένα τέτοιο ύψος κατώτατου μισθού, εκφρασμένο σε ευρώ ίδιας αγοραστικής δύναμης, θα έφερνε το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων στην Ελλάδα στην πέμπτη χαμηλότερη θέση στην ΕΕ».

«Τα ευρήματα αυτά αποκαλύπτουν πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος φτώχειας που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην χώρα μας», σχολιάζει επίσης ο Επιστημονικός Διευθυντής του ΙΝΕ ΓΣΕΕ.

Ακρίβεια, αγοραστική δύναμη και μισθοί

Εξίσου διαφωτιστικά όσα παρουσίαζε το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ στο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων του Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου, τον Δεκέμβριο του 2021 ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε κατά 5,1% σε ετήσια βάση, έναντι 4,8% ετήσιας αύξησης τον Νοέμβριο. Το επίπεδο αυτό του πληθωρισμού είναι από τα υψηλότερα που έχουν σημειωθεί μετά την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Μάλιστα, στο παρακάτω διάγραμμα παρουσιάζεται η πληθωριστική εξέλιξη στις τρεις κύριες κατηγορίες δαπανών των νοικοκυριών: Στα είδη διατροφής και τα μη αλκοολούχα ποτά, στη στέγαση, όπου περιλαμβάνονται δαπάνες για ηλεκτρισμό και θέρμανση της κατοικίας, και στις μεταφορές, όπου συμπεριλαμβάνεται το αυξημένο κόστος της αμόλυβδης και του πετρελαίου κίνησης.

Είναι χαρακτηριστικό πως τον Δεκέμβριο, παρά τη σταθεροποίηση της τιμής του υγραερίου, η συνεχιζόμενη αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου και του ηλεκτρισμού (136% και 45% σε ετήσια βάση αντίστοιχα) οδήγησε τον γενικό δείκτη τιμής στέγασης σε επιπλέον αύξηση κατά 18%. Και αυτό χωρίς να συνυπολογίζονται οι καταιγιστικές εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων σε διεθνές επίπεδο, που αναμένεται να επηρεάσουν ακόμα περισσότερο.

Αντίστοιχα, η ετήσια άνοδος της τιμής του πετρελαίου κίνησης κατά 28% και της αμόλυβδης κατά 21,4% αύξησαν τον δείκτη τιμής των μεταφορών κατά 11% έναντι του Δεκεμβρίου του 2020. Τέλος, ηπιότερη είναι η αύξηση της τιμής των ειδών διατροφής και των μη αλκοολούχων ποτών, όμως η τάση είναι σταθερά ανοδική, ειδικά από τους θερινούς μήνες του 2021 και ύστερα.

Κατακόρυφη αύξηση της απώλειας αγοραστικής δύναμης

Λαμβάνοντας υπόψη τις μεταβολές μόνο όσον αφορά στην τιμή της δαπάνης για διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, για στέγαση και για μεταφορές, το παρακάτω διάγραμμα παρουσιάζει την εξέλιξη, στη διάρκεια των τελευταίων μηνών, όπου λαμβάνει χώρα το κύμα της ακρίβειας, της απώλειας αγοραστικής δύναμης του μέσου μισθού των μισθωτών μερικής απασχόλησης, του κατώτατου μισθού και του μέσου μηνιαίου ατομικού διαθέσιμου εισοδήματος.

Η ζοφερή σύγκριση με τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Τα προβλήματα αξιοπρεπούς διαβίωσης, υλικής αποστέρησης και κινδύνου φτώχειας που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στη χώρα μας θα γίνουν καλύτερα αντιληπτά εφόσον συγκρίνουμε τον μισθό αξιοπρεπούς διαβίωσης σε όρους αγοραστικής δύναμης με το αντίστοιχο μέγεθος των χωρών-μελών της ΕΕ.

Δείτε στο παρακάτω διάγραμμα την αγοραστική δύναμη του μισθού αξιοπρεπούς διαβίωσης στα κράτη-μέλη της ΕΕ με βάση στοιχεία του 2020.

Τα μεγέθη που παρουσιάζονται είναι εκφρασμένα σε μονάδες ίδιας αγοραστικής δύναμης.

Εν ολίγοις, το 2020 ο μισθός αξιοπρεπούς διαβίωσης της Ελλάδας είχε την πέμπτη χαμηλότερη αγοραστική δύναμη στην ΕΕ, η οποία ήταν σχεδόν ίση με της Σλοβακίας και της Ουγγαρίας.

Ροή Ειδήσεων

nea selini ston toxoti stis 23.11.2022 aisiodoxia tychi kai eykairies gia 4 zodia pic astrologia 1400x800 1

24/09/2023 | 00:37

Tα ζώδια της Κυριακής 24 Σεπτεμβρίου

24/09/2023 | 00:33

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου

24/09/2023 | 00:21

Τάκης Λουκανίδης: Ισως ο πληρέστερος Έλληνας ποδοσφαίριστης

24/09/2023 | 00:01

24 Σεπτεμβρίου: Ημέρα Ενημέρωσης για την Οικογενή Υπερχοληστερολαιμία

23/09/2023 | 23:25

Γρηγόρης Αρναούτογλου: «Ντρέπομαι πραγματικά, με αυτά που βλέπω, να πω ότι δεν έχω χρόνο – Αυτοκοροϊδευόμαστε»

23/09/2023 | 23:14

Ανδρέας Φουστάνος: «Δεν κατασκευάζεται η ομορφιά της Μενεγάκη, είναι το γονίδιο της τέτοιο»
220919224223 Τζόρτζια Μελόνι

23/09/2023 | 23:02

Μελόνι: «Στο μεταναστευτικό περίμενα καλύτερα αποτελέσματα»

23/09/2023 | 22:52

Μίνως Μάτσας: «Πιθανώς να μην έκανα το επόμενο βήμα αν ήξερα ότι η Όλγα είναι πολιτικός»

23/09/2023 | 22:39

Σταϊκούρας: Στήριξη των πολιτών για την ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης
screenshot 2023 09 23 222510

23/09/2023 | 22:25

Κώστας Σκαφίδας: «Αυτός είναι ο λόγος που ο Στέλιος Καζαντζίδης δεν έκανε παιδιά – Αυτό το μυστικό το ήξερα μόνο εγώ»

23/09/2023 | 22:07

Τουρνουά «Παύλος Γιαννακόπουλος»: Άρεσε ο «νέος» Παναθηναϊκός, 80-73 την Μπάγερν Μονάχου στο ΟΑΚΑ

23/09/2023 | 21:53

Αυτό είναι το σπίτι κολαστήριο στο Βόλο – Τι λένε οι γείτονες για τα μαρτύρια της 22χρονης στα χέρια του άντρα της
screenshot 2023 09 23 213435

23/09/2023 | 21:35

«Καρφάρα» από Μπέττυ Μαγγίρα για Τριαντάφυλλο: «Λένε ότι τώρα μαθαίνει τηλεόραση… μαθαίνει όμως;»

23/09/2023 | 21:12

Στέφανος Κασσελάκης: Ποια στελέχη τον στηρίζουν – Όλα τα ονόματα

23/09/2023 | 21:07

Τρίκαλα – Περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας σε πλημμυροπαθή χωριό: Γυναίκα κατήγγειλε πως έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από τον συζυγό της
screenshot 4
Νέα Ιωνία: Συνελήφθησαν 6 ανήλικοι γιατί λιθοβόλησαν και τραυμάτισαν σε έναν 45χρονο
gsee logo sima 1202
ΙΝΕ – ΓΣΕΕ: Δυσκολεύονται να καλύψουν βασικές ανάγκες ένα στα τρία νοικοκυριά- Σημαντική μείωση παρουσίασε ο μέσος μισθός
adonis georgiadis koronoios
Άδωνις Γεωργιάδης για τον νεκρό στον Πειραιά: «Έχω αρρωστήσει, δεν μπορώ να το πιστέψω»
bluehorizon.jpg
Blue Horizon-Σε σοκ η οικογένεια του 36χρονου Αντώνη – «Ήταν διακοπές, επέστρεφε για δουλειά» λέει ο αδερφός του
screenshot 5
Πειραιάς-Blue Horizon: Συγκλονίζει αυτόπτης μάρτυρας για τον θάνατο του 36χρονου που τον πέταξαν στην θάλασσα
gsee logo sima 1202
ΓΣΕΕ: Στις 9 Σεπτεμβρίου, συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη