Αθήνα

 

32 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Κατέρρευσε η Μοιραράκη στην κηδεία του Κοντούλη- H συγκλονιστική στιγμή που τον φιλά για τελευταία φορά

ΕΡΓΑΣΙΑ

ΙΝΕ-ΓΣΕΕ: Νέο είδος «πρεκαριάτου» ανάμεσα στη Νέα Γενιά με κύριες συνισταμένες την επισφάλεια, την αβεβαιότητα και την κοινωνική ευαλωτότητα

Σε μια ακόμα ενδιαφέρουσα έρευνά του το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ (ΙΝΕ-ΓΣΕΕ) πραγματεύεται το «φλέγον» ζήτημα της επισφαλούς εργασίας στους νέους.

Ειδικότερα, το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ έδωσε στη δημοσιότητα το 3o Ηλεκτρονικό Ενημερωτικό Δελτίο (Newsletter) με τίτλο «Νέα γενιά, Επισφαλής Εργασία και βιοτική τροχιά: Η εξέλιξη του φαινομένου της επισφαλούς εργασίας, οι επιπτώσεις της πανδημίας και οι προκλήσεις για το πλέγμα των δημόσιων πολιτικών» του 3ου Διαδικτυακού Θεματικού Εργαστηρίου στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας «Διά Βίου Μάθηση, Εκπαίδευση και Απασχόληση» με εισηγητή τον Νίκο Παπαδάκη, Καθηγητή και Διευθυντή του Κέντρου Πολιτικής Έρευνας & Τεκμηρίωσης (ΚΕΠΕΤ) του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης.


Το θεματικό εργαστήριο βασίστηκε στην παρουσίαση εισήγησης, την οποία ακολούθησε ανταλλαγή απόψεων και σύνθεση προβληματισμών σε επίπεδο ολομέλειας.

Το Εργαστήριο επικεντρώθηκε στην Επισφαλή Εργασία στη Νέα Γενιά, και επισκόπησε κριτικά κρίσιμες τάσεις, χαρακτηριστικά και παραμέτρους του φαινομένου στην Ελλάδα (αλλά και στην Ευρώπη).

Παρουσίασε τα κύρια ευρήματα πρόσφατης, σχετικής, έρευνας εθνικής κλίμακος, με ιδιαίτερη έμφαση στη σχέση της επισφαλούς εργασίας με την κοινωνική ευαλωτότητα και με τον κίνδυνο της φτώχειας (in-work poverty risk), όσο και με τις επιπτώσεις της εργασιακής επισφάλειας στις συγκροτησιακές συνιστώσες της βιοτικής τροχιάς των νέων.

Εξετάστηκαν επίσης οι επιπτώσεις της πανδημίας στα προαναφερθέντα.

Στα συμπεράσματα, λοιπόν, της έρευνας αναφέρεται πως «η διαφαινομένη, διευρυμένη και (συχνά) εξαναγκαστική, νεόδμητη εργασιακή ‘’κανονικότητα’’ (με τη συχνή παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων των επισφαλώς εργαζόμενων νέων και συνακόλουθα τις σοβαρές επιπτώσεις στις εργασιακές σχέσεις) δείχνει να οδηγεί σε μία ανακατασκευή της ‘’ηθικής της εργασίας’’, με επικυρίαρχες τις (παράτυπες) εργασιακές νόρμες».

Και αναφέρεται επίσης ότι «αυτές πλαισιώνονται συχνά από έναν επιβεβλημένο ‘’νόμο της σιωπής’’, τόσο από την πλευρά των εργοδοτών όσο και από την πλευρά των εργαζομένων, στον οποίο οι τελευταίοι (εξ ανάγκης) συχνά συναινούν για λόγους βιοπορισμού και επιβίωσης και ελλείψει εναλλακτικών».

Και επισημαίνεται επίσης στο Ενημερωτικό Δελτίο:

«Τα προαναφερθέντα θεωρούμε ότι έχουν εκβάλλει στη δημιουργία ενός νέου είδους ‘’πρεκαριάτου’’ ανάμεσα στη Νέα Γενιά στην Ελλάδα, με κύριες συνισταμένες την επισφάλεια, την αβεβαιότητα και την κοινωνική ευαλωτότητα), αλλά και τη σταδιακή αποδυνάμωση του ‘’standard framework of biography’’ των νέων.

Οι συνέπειες αυτών ενδέχεται να αποβούν καθοριστικές και εκτατικές για την κοινωνική συνοχή και η ανάγκη για αλλαγή παραδείγματος (paradigm shift) στην αγορά εργασίας συνιστά μια επίμονη πρόσκληση, τόσο για τις πολιτικές απασχόλησης όσο και για την κοινωνική πολιτική».

«Το βέβαιο είναι ότι η προαναφερθείσα (πολυπόθητη) επανεκκίνηση και ανάκαμψη, το μείζον ‘’στοίχημα’’ δηλαδή της επόμενης μέρας, αποτελεί μια πρόσκληση για όλο το πλέγμα των δημόσιων πολιτικών (pubic policy complex) και προϋποθέτει ένα νέο ολοκληρωμένο παραγωγικό- αναπτυξιακό μοντέλο (με έμφαση στην τόνωση της ενεργού ζήτησης, ειδικά αναφορικά με τη νέα γενιά, που υφίσταται περισσότερο τις συνέπειες των κρίσεων και των μετασχηματισμών- βλ. και Green 2017) και συγχρόνως ένα ισχυρό Κοινωνικό Κράτος, στην κατεύθυνση ενός αναδιανεμητικού πραγματισμού», τονίζεται, παράλληλα,

«Στην όποια νέα κανονικότητα, κανείς δεν πρέπει να αφεθεί να ‘’διαβεί την έρημο’’ μόνος του», καταλήγουν τα συμπεράσματα του Ενημερωτικού Δελτίου.

Αναλυτικά ΕΔΩ ολόκληρο το Ηλεκτρονικό Ενημερωτικό Δελτίο του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ 

Ροή Ειδήσεων

30/06/2022 | 19:07

Αποκάλυψη Μουζουράκη: Έπαθα κρισάρα πανικού στον Χατζηνικολάου- Η καρδιά μου ήταν έτοιμη να ανατιναχτεί

30/06/2022 | 19:02

Άγριες Μέλισσες spoiler: Ο Ντούνιας αιφνιδιάζει τον Ακύλα – Όλοι θα μετρήσουν νεκρούς…

30/06/2022 | 18:51

Ηλίας Νικολακόπουλος: Δεν πρόλαβε να βουτήξει στο νερό και κατέρρευσε-Τι λένε αυτόπτες μάρτυρες

30/06/2022 | 18:49

Ταυτότητα και δίπλωμα αυτοκινήτου στο κινητό- Όφελος 1,3 δισ. στην 5ετία από το gov.gr

30/06/2022 | 18:37

Ο Γεωργούλης αρνήθηκε να πει on air την ηλικία του- Η αντίδραση της Καινούργιου

30/06/2022 | 18:32

Μάνος Δασκαλάκης: «Η Τζωρτζίνα ήταν δικό μου παιδί και η Μαλένα της Ρούλας»-Χώριζαν μέχρι και τα παιδιά τους με τη Ρούλα

30/06/2022 | 18:17

Γιώργος Σαμπάνης – Ιωάννα Σαρρή: Δεν κρύβονται πια! Η πρώτη κοινή ανάρτηση

30/06/2022 | 17:58

Ερντογάν κατά Μητσοτάκη: Δεν μπορεί να στρατιωτικοποιήσει τα νησιά

30/06/2022 | 17:50

Συγκλονίζει ο διασώστης του ΕΚΑΒ που τον «σάπισαν στο ξύλο» στη Σαλαμίνα, όταν πήγε να προσφέρει πρώτες βοήθειες

30/06/2022 | 17:37

Η επόμενη μέρα των αναδρομικών

30/06/2022 | 17:36

Γιαννίτσης: Είμαστε η χώρα με το 3ο υψηλότερο χρέος- Φοροδιαφυγή και παραοικονομία δεν έχουν αντιμετωπιστεί

30/06/2022 | 17:24

Ελένη Μενεγάκη: Την πήραν on air τηλέφωνο για τις γυψοσανίδες στο σπίτι της… και απάντησε

30/06/2022 | 17:16

«Καρφιά» Κωνσταντινόπουλου: Προβλέπουμε σύντομα να μοιράσουν «δίκαια» και τις καρέκλες της συγκυβέρνησης ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ

30/06/2022 | 17:08

Δράμα: Γήπεδο γίνεται… μπουζουξίδικο για τη συναυλία του Γονίδη- Τραπέζια 800 ευρώ

30/06/2022 | 16:56

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Εκτεθειμένη η κυβέρνηση και ο Γεωργιάδης για την ευρωπαϊκή κατοχύρωση του σήματος «Turkaegean»
Υπεγράφη η νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας – ΓΣΕΕ: Σε ισχύ οι κορυφαίες κατακτήσεις των εργαζομένων
Ετήσια άδεια: Υπολογίστε τη με την online εφαρμογή του ΚΕΠΕΑ-ΓΣΕΕ – Πόσες μέρες δικαιούνται οι εργαζόμενοι
Εργασία ανηλίκων: Όροι και προϋποθέσεις απασχόλησης – Όλες οι απαντήσεις από το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ
ΙΝΕ-ΓΣΕΕ: Νέο είδος «πρεκαριάτου» ανάμεσα στη Νέα Γενιά με κύριες συνισταμένες την επισφάλεια, την αβεβαιότητα και την κοινωνική ευαλωτότητα
ΓΣΕΕ: Οδηγίες για αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων λόγω υψηλών θερμοκρασιών
ΙΝΕ-ΓΣΕΕ: Ομαδικό εργαστήριο για ανέργους που υποστηρίζονται από το Πολυδύναμο Κέντρο Προσφύγων Αθήνας του Ερυθρού Σταυρού