
ΕΡΓΑΣΙΑ
Κοντά στα 710 ευρώ φαίνεται πως καταλήγει η κυβέρνηση και πιο συγκεκριμένα το υπουργείο Εργασίας στο να αυξήσει τον κατώτατο μισθό από τα 663 ευρώ που είναι σήμερα.
Αυτό, πρακτικά, «μεταφράζεται» σε αύξηση 7% αρχής γενομένης από 1ης Μαΐου, και- όπως λένε από την κυβέρνηση- αν προστεθεί και η αύξηση 2% που τέθηκε σε ισχύ από τις αρχές του τρέχοντος έτους, υπάρχει μια συνολική αύξηση της τάξεως του 9%.
Σημειώνεται, πως το ύψος της αύξησης των μισθών, το οποίο αναμένεται να ξεπερνά τον πληθωρισμό, σε συνδυασμό με τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων αποτελούν το σκέλος των κυβερνητικών παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.
Βέβαια, ακόμη τίποτα δεν είναι σίγουρο και μιλάμε για εκτιμήσεις, καθώς επισήμως η κυβέρνηση μιλάει για σημαντική αύξηση και όχι για συγκεκριμένα ποσά.
Είναι χαρακτηριστικές οι πιο πρόσφατες δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος τόνισε το Σάββατο 16 Απριλίου πως «θα προσπαθήσουμε να ισορροπήσουμε ανάμεσα στην ανταγωνιστικότητα της αγοράς και τις ανάγκες των εργαζομένων».
Παράλληλα, ο ίδιος πρόσθεσε πως «αν οι αυξήσεις είναι αλόγιστες, τότε τις πληρώνουν αυτοί για τους οποίους γίνονται. Θέλουμε να δώσουμε ένα μέρισμα ανάπτυξης στους εργαζόμενους», ενώ πρόσθεσε ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει και το επίδομα ανεργίας.
Το σκεπτικό της κυβέρνησης είναι η νέα αυτή αύξηση να τονώσει το βιοτικό επίπεδο και την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.
Δυσανάλογη η αύξηση σε σχέση με την ακρίβεια
Το ερώτημα, όμως, που τίθεται, είναι το εξής: Επαρκεί αυτή η αύξηση για να «ανασάνουν» οι μισθωτοί. Το ερώτημα, φυσικά, είναι ρητορικό, καθώς η απάντηση είναι αυτονόητα όχι.
Και αυτό διότι το κύμα ακρίβειας και ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες έχει μετατραπεί σε… τσουνάμι και οι τιμές, ακόμη, και των βασικών προϊόντων έχουν αυξηθεί δυσανάλογα πολύ περισσότερο σε σχέση με την αύξηση που προγραμματίζει να δώσει η κυβέρνηση.
6 στους 10 εργαζόμενους έχουν μειώσει την κατανάλωση βασικών ειδών διατροφής
Ας «ρίξουμε μια ματιά» σε αυτό το σημείο στην πρόσφατη έρευνα, που διενήργησε η εταιρεία Alco για λογαριασμό της ΓΣΕΕ και του Ινστιτούτου Εργασίας αναφορικά με τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, για να καταλάβουμε την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι μισθωτοί το 2022 και ενώ οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για επιδείνωση της κατάστασης και περαιτέρω αποδυνάμωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων στο προσεχές μέλλον, σε συνάρτηση και με τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία…
Στην έρευνα, λοιπόν, καταγράφονται οι επιπτώσεις της ακρίβειας στο βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων και ειδικότερα στη μείωση της κατανάλωσης βασικών ειδών διατροφής, στον περιορισμό των δαπανών τους για θέρμανση, καθώς και στις δαπάνες ψυχαγωγίας.
Οι περισσότεροι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα έχουν περιορίσει τις δαπάνες για διατροφή, θέρμανση και ψυχαγωγία
Χαρακτηριστικά της κατάστασης που επικρατεί στην κατηγορία των ιδιωτικών εργαζομένων είναι τα εξής:
- Σχεδόν 6 στους 10 έχουν μειώσει την κατανάλωση βασικών ειδών διατροφής.
- Πάνω από 7 στους 10 έχουν περιορίσει τις δαπάνες για θέρμανση.
- 8 στους 10 έχουν περιορίσει τις δαπάνες για ψυχαγωγία.
Εν ολίγοις, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, καθώς δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα με την αύξηση των τιμών σε βασικά προϊόντα διατροφής, σε συνδυασμό με την ακριβότερη ενέργεια και όλα αυτά με τους καθηλωμένους μισθούς που λαμβάνουν ή τις πολύ μικρές αυξήσεις, αναγκάζονται να «θυσιάσουν» απαραίτητα έξοδα για την καθημερινότητά τους.
Όλα τα παραπάνω, φυσικά έχουν συνέπειες στην ποιότητα ζωής και τη ψυχική υγεία των εν λόγω εργαζομένων.
Η πρόταση της ΓΣΕΕ για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ
Από την πλευρά της η ΓΣΕΕ, με την πρόταση του Ινστιτούτου Εργασίας της για τον κατώτατο μισθό το 2022, που είχε δοθεί στη δημοσιότητα πριν από ένα μήνα περίπου, ζητάει την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ το μήνα, κάτι που αποτέλεσε και κεντρικό αίτημα για τη διεξαγωγή απεργίας από την ΓΣΕΕ, στις 6 Απριλίου.
Το ΙΝΕ ΓΣΕΕ λαμβάνοντας υπόψη ότι:
- το κύμα ακρίβειας έχει οδηγήσει και συνεχίζει να οδηγεί σε μια σωρευτική μείωση της αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού, και, συνεπώς, του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων και των οικογενειών τους,
- η Ελλάδα είναι το μόνο κράτος-μέλος της ΕΕ που έχει κατώτατο μισθό χαμηλότερο από το επίπεδο του 2009 και δεν έγινε καμία αύξηση την περίοδο 2020-2021,
- ο κατώτατος μισθός βρίσκεται χαμηλότερα από το κατώφλι της σχετικής φτώχειας,
- σχεδόν οι μισοί εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό ζουν σε συνθήκες υλικής στέρησης,
- το ποσοστό κάλυψης συλλογικών διαπραγματεύσεων είναι χαμηλότερο κατά 56 ποσοστιαίες μονάδες από την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και
- οι θεσμοί προστασίας της ελληνικής αγοράς εργασίας αποκλίνουν σημαντικά από τα ισχύοντα στα αναπτυγμένα κράτη-μέλη της ΕΕ,
Κάνει τις εξής προτάσεις:
- Επαναφορά του καθορισμού του κατώτατου μισθού στον θεσμό της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, καθώς ο ρόλος και η λειτουργία της ως ελάχιστου γενικού ορίου προστασίας με καθολική εφαρμογή σε όλους τους εργαζομένους στο πλαίσιο διαβούλευσης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων είναι κρίσιμης σημασίας για την αποδοχή του τελικού προσδιορισμού του ύψους του, την ενίσχυση της κοινωνικής και εργασιακής ειρήνης, και τελικά τη συμμόρφωση, που θα επιτρέψει την αύξηση της αποτελεσματικότητας των θετικών του επιδράσεων στην οικονομία, την κοινωνία και τη δημοκρατία.
- Άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ ανά μήνα.
- Στη συνέχεια αύξηση του κατώτατου μισθού έως ότου καταστεί ίσος με το 60% του διάμεσου μισθού πλήρους απασχόλησης. Η προσαρμογή του κατώτατου μισθού στο επίπεδο της αξιοπρεπούς διαβίωσης θα μπορούσε να γίνει και βάσει μιας συνδυαστικής μεταβολής με το 50% του μέσου μισθού πλήρους απασχόλησης, ως αποτέλεσμα ενός συμφωνημένου μεταξύ των κοινωνικών εταίρων χρονοδιαγράμματος.
- Άμεση λήψη θεσμικών μέτρων που θα αποθαρρύνουν τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης.
- Σημαντική αύξηση του ποσοστού κάλυψης των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας με στόχο το 70% των μισθωτών και θωράκισή τους με παράταση της ισχύος όλων των όρων των συλλογικών συμβάσεων εργασίας μέχρι την ολοκλήρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την υπογραφή νέων.
- Στόχευση και εντατικοποίηση των ελέγχων της Επιθεώρησης Εργασίας ώστε να περιοριστούν φαινόμενα παράνομων πρακτικών, μη συμμόρφωσης των εργοδοτών και εργοδοτικής παραβατικότητας.
Ροή Ειδήσεων
05/06/2023 | 23:29
Η γη της ελιάς: Ο Στράτος κάνει φιλική προσέγγιση στην Ειρήνη, αλλά εκείνη του επιτίθεται

05/06/2023 | 22:56
Ευρωκοινοβούλιο: Έρχεται έκθεση «κόλαφος» για την Τουρκία – «Η διαδικασία ένταξής της στην ΕΕ έχει χάσει τον σκοπό της»
05/06/2023 | 22:38
Εύα Καϊλή: Η πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη μετά την αποφυλάκιση- «Ήμουν σοκαρισμένη, δεν μπορούσα να δω το μωρό»
05/06/2023 | 22:21
Το νέο βίντεο Μητσοτάκη στο Tik Tok με ρακές και την… «οργή» της Μαρέβας: «Μου φέρνει τις ανθοδέσμες στο κεφάλι»

05/06/2023 | 22:07
Μύκονος: Σε κλιματιστικά και συσκευασίες Depon βρέθηκαν ναρκωτικά στη βίλα με το πάρτι 300 ατόμων
05/06/2023 | 21:54
ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: «Δίκαιη Κοινωνία – Ευημερία για όλους» – Το υλικό της προεκλογική καμπάνιας
04/06/2023 | 10:33
Κούρκουλου: Είπα στη μητέρα μου «χρειάζομαι βοήθεια, πρέπει να μου βρεις κάποιον ειδικό»- Πήγα στο Ωνάσειο γιατί νόμιζα ότι παθαίνω έμφραγμα
04/06/2023 | 12:06
Άννα Φόνσου: Να παντρεύονται οι ομοφυλόφιλοι, αλλά έχω πρόβλημα να υιοθετούν παιδιά

04/06/2023 | 14:46
Ράνια Τζίμα: Σε ποιο νησί βρίσκεται για το τριήμερο μαζί με την οικογένειά της- Η φωτογραφία από την παραλία
04/06/2023 | 10:52
J2US: Ενθουσιασμός για την «επιστροφή» της Καλομοίρας στη σκηνή – Φασουλής: «Σε θαυμάζω όσο τίποτα, με συγκινείς»
04/06/2023 | 08:03
Η απάντηση της Γερμανού για τον σάλο που προκλήθηκε με το μπλουζάκι του Κορδώνη- Ζήτησε συγγνώμη ο ίδιος

04/06/2023 | 08:19
Καλομοίρα: «Έχω μάτια μόνο για τον σύζυγό μου αλλά δεν είναι κακό να ανταλλάσσεις ματιές με κάποιον άλλο»
04/06/2023 | 07:41
Κωνσταντίνα: «Θα είναι λύτρωση να βρεθεί ο μπαμπάς μου- Έχουμε δώσει και εμείς εδώ και χρόνια DNA και περιμένουμε»
04/06/2023 | 14:08