
ΕΡΓΑΣΙΑ
Η απόφαση για την αύξηση του βασικού κατώτατου μισθού από 1η Απριλίου από την κυβέρνηση είναι ειλημμένη και μένει να φανεί τι τάξεως αύξηση θα είναι αυτή.
Εξάλλου, η πρόταση του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ για την αύξηση του κατώτατου μισθού είναι να φτάσει στα 826 ευρώ (μεικτά πάντα), ήτοι 703 καθαρά.
Στην πρότασή του για την αύξηση του κατώτατου μισθού, το Ινστιτούτο Εργασίας εκτίμησε πως πρέπει να γίνει αύξηση του κατώτατου μισθού στο 60% του διάμεσου μισθού πλήρους απασχόλησης, συν τον προσδοκώμενο πληθωρισμό για το 2023, δηλαδή στα 826 ευρώ, με άμεση συμφωνία των κοινωνικών εταίρων για το χρονοδιάγραμμα επίτευξής του.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, ο διάμεσος μισθός πλήρους απασχόλησης ήταν το 2021 στα 1.300 ευρώ ανά μήνα.
Κατ’ επέκταση το κατώφλι φτώχειας που αντιστοιχεί στο 60% του διάμεσου μισθού ήταν στα 780 ευρώ, δίχως να ληφθεί υπόψη η επίδραση της ακρίβειας.
Συνυπολογίζοντας μόνο τον προσδοκώμενο πληθωρισμό του 2023, ώστε να αποφευχθεί μια νέα απώλεια αγοραστικής δύναμης, ο κατώτατος μισθός θα πρέπει να ανέλθει στα 826 ευρώ.
«Ο κατώτατος μισθός της χώρας μας εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας και αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη για το πόσο πρέπει να αυξηθεί», ανέφερε, άλλωστε, πριν λίγες μέρες ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, Γιώργος Αργείτης στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε στο Ηράκλειο, παρουσιάζοντας την πρόταση του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ για την αύξηση του κατώτατου μισθού.
Οι προτάσεις των εργοδοτικών φορέων
Η ΓΣΕΕ, λοιπόν, προτείνει αύξηση του κατώτατου μισθού στα 826 ευρώ, τι προτείνουν όμως οι υπόλοιποι φορείς.
- Η Τράπεζα της Ελλάδας επισήμανε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με οποιαδήποτε αύξηση κάτω από το ύψος του πληθωρισμού, κάτι που σημαίνει ότι ο κατώτατος μισθός πηγαίνει έως τα 780 ευρώ.
- Το ΚΕΠΕ πρότεινε να φτάσει ο κατώτατος μισθός από 760 έως 780 ευρώ.
- Η ΓΣΕΒΕΕ πρότεινε αύξηση 8-10%, με τον κατώτατο μισθό να διαμορφώνεται μεταξύ 770 και 784 ευρώ.
- Η ΕΣΕΕ πρότεινε αύξηση 7%, με τον κατώτατο μισθό να διαμορφώνεται στα 763 ευρώ.
- Ο ΣΕΤΕ πρότεινε αύξηση στα 753 ευρώ.
Μέχρι τις 10 Μαρτίου οι αποφάσεις της κυβέρνησης που δείχνουν… μεσοβέζικη λύση
Η κυβέρνηση από την πλευρά της έχει συγκεντρώσει όλες τις προτάσεις των φορέων, ωστόσο μοιάζει απίθανο να γίνει αποδεκτή η πρόταση της ΓΣΕΕ για αύξηση στα 826 ευρώ.
Οι περισσότερες πληροφορίες λένε για αύξηση στα 768 ευρώ, που σημαίνει 657 ευρώ στην τσέπη του εργαζόμενου ωστόσο ορισμένα κυβερνητικά στελέχη μιλούν ακόμα και για αύξηση-«έκπληξη» κοντά στα 780 ευρώ, κάτι που σημαίνει καθαρό μισθό 667 ευρώ το μήνα.
Σε κάθε περίπτωση στο υπουργείο Εργασίας και ειδικότερα ο Κωστής Χατζηδάκης σε συνεννόηση, φυσικά, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τους συναρμόδιους υπουργούς αναμένεται να λάβουν τις αποφάσεις τους τις αμέσως επόμενες μέρες, καθώς-όπως έχει εξαγγελθεί- μέχρι τις 10 Μαρτίου θα γίνει γνωστή η κυβερνητική πρόταση για την αύξηση του κατώτατου μισθού.
Τα επιδόματα που συμπαρασύρει προς τα πάνω η αύξηση του κατώτατου μισθού
Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι οποιαδήποτε αύξηση στον κατώτατο μισθό αναμένεται να συμπαρασύρει 23 επιδόματα, τα οποία είναι συνδεδεμένα με αυτόν.
Πρόκειται για τα εξής:
- Το επίδομα ανεργίας
- Επίσχεσης εργασίας
- Ειδικό εποχιακό
- Ειδικό βοήθημα μετά τη λήξη επιδότησης λόγω ανεργίας
- Ειδικό βοήθημα μετά από τρίμηνο παραμονής στα μητρώα του ΟΑΕΔ
- Ειδικό βοήθημα σε όσους εξέτισαν ποινή στερητική της ελευθερίας
- Αφερεγγυότητας του εργοδότη
- Διαθεσιμότητας
- Παροχή προστασίας της Μητρότητας
- Μαθητείας
- Ασκούμενων σπουδαστών ΤΕΙ
- Πρακτική άσκηση φοιτητών σχολών τουριστικής εκπαίδευσης
- Ειδική επιδότηση εκδοροσφαγέων
- Ειδική συμπληρωματική παροχή ανεργίας φορτοεκφορτωτών
- Επιδότηση λόγω ανεργίας των ξεναγών
- Επιδότηση λόγω ανεργίας αδελφών νοσοκόμων
- Επιδότηση λόγω ανεργίας δασεργατών
- Επιδότηση λόγω ανεργίας ρητινοσυλλεκτών
- Βοήθημα ανεργίας ασφαλισμένων τ.ΕΤΑΠ-ΜΜΕ
- Βοήθημα ανεργίας ασφαλισμένων τ. ΟΑΕΕ
- Βοήθημα ανεργίας ασφαλισμένων τ. ΕΤΑΑ
- Άδειας συμμετοχής σε εξετάσεις για σπουδαστές, φοιτητές, μαθητές που είναι εργαζόμενοι
- Προγράμματα απασχόλησης
Το παράδειγμα της Ισπανίας που αύξησε τον κατώτατο μισθό κατά 47% σε 4 χρόνια!
Την ίδια στιγμή, εξάλλου, αξίζει ιδιαίτερης μνείας η αύξηση του κατώτατου μισθού στην Ισπανία, εκεί όπου η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ αποφάσισε να αυξήσει τον κατώτατο μισθό κατά 8%, στα 1.080 ευρώ μεικτά.
Η αύξηση των 80 ευρώ εγκρίθηκε στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την περασμένη εβδομάδα και θα ισχύσει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου.
Κατά εκτιμήσεις της κυβέρνησης των Σοσιαλιστών (PSOE), θα ωφεληθούν κάπου 2,5 εκατομμύρια εργαζόμενοι.
Σημειώνεται, πως και η ισπανική νομοθεσία προβλέπει 14 μισθούς.
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί, ότι, αφότου ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας ο κ. Σάντσεθ, ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί κατά 344 ευρώ, ή κατά 47% σε σχεδόν τέσσερα χρόνια.
Ροή Ειδήσεων

09/06/2023 | 14:44
Τεράστιο κύμα συμπαράστασης από τους πιστούς για τον πατέρα Αλέξανδρο Καριώτογλου
09/06/2023 | 14:43
Ανδρουλάκης από Κατερίνη: «Θα αναγεννήσουμε το ΕΣΥ και θα οικοδομήσουμε δημόσια παιδεία»
09/06/2023 | 14:36
Άβα Γαλανοπούλου: «Προσπαθώ να αφήσω πίσω μου την ιστορία αυτή που με τσάκισε, νοσηλεύτηκα. Κατέρρευσα…»
09/06/2023 | 14:23
Γιάννης Φλωρινιώτης: Τα δύο αντικείμενα που θα βάλουν στο φέρετρo και το κοστούμι που θα φορά
09/06/2023 | 14:21
Γιώργος Παπαδάκης για το γιο του: Τι να έρθει να κάνει ο Φοίβος στον ΑΝΤ1; Να μαζευτούμε όλοι οι Παπαδάκηδες;

09/06/2023 | 14:14
Τραγωδία στη Φλώρινα: Γυναίκα ανασύρθηκε νεκρή από πηγάδι – Θρίλερ γύρω από τις συνθήκες που βρέθηκε εκεί
09/06/2023 | 14:08
Χρύσα Ρώπα για Ζαμπέτογλου-Αναγνωστόπουλο: «Γιατί επανέφεραν αυτοί οι δύο το θέμα του γάμου μου με τον Λάλα; Έλεος έχουν περάσει 20 χρόνια»
09/06/2023 | 14:06
Διαψεύδουν κυβερνητικές πηγές τα περί «επίσκεψης Καλίν στη Θράκη»: Δεν υπήρξε, ούτε είναι προγραμματισμένη
09/06/2023 | 13:52
Ιτέα: Περαστικοί έσωσαν γατάκι από βέβαιο θάνατο – Το είχαν πετάξει στα σκουπίδια
09/06/2023 | 13:42
Καλομοίρα: Γιατί αποφάσισε να αποσυρθεί – «Πήγα στο αεροδρόμιο, έστειλα ένα μήνυμα στην ομάδα μου και έφυγα»
07/06/2023 | 15:03
«Κάτω τα χέρια από τον πατέρα Αλέξανδρο» – Πανελλήνιο κύμα στήριξης στον φωτισμένο ιερέα για το χυδαίο πογκρόμ από φανατικούς: Ώρες ευθύνης για τον Αρχιεπίσκοπο
07/06/2023 | 11:15
Συγκλονίζει η Σάνεν Ντόχερτι για τον καρκίνο: «Ο φόβος μου είναι προφανής» – Το βίντεο από τις ακτινοβολίες

07/06/2023 | 07:59
Νέα Μάκρη: Σοκ από τον θάνατο 19χρονης εγκύου – Οι συγγενείς καταγγέλλουν ότι περίμεναν ώρες το ασθενοφόρο
07/06/2023 | 16:44
O πατέρας Λίβυος διαλύει τους μύθους των φανατικών για τα «κορίτσια-παπαδακια»: «Σε αυτά τα κοριτσάκια ποιος θα εξηγήσει ότι ο Χριστός δεν έχει κανένα πρόβλημα που γεννήθηκαν γυναίκες;»
07/06/2023 | 16:20
Θάνατος εγκύου στη Νέα Μάκρη: «Κάντε γρήγορα γεννάει!» – H συνομιλία συγγενών της με το ΕΚΑΒ

07/06/2023 | 13:22
Η αποκάλυψη του Γιώργου Λιάγκα: «Πετάω για Θεσσαλονίκη και είναι μπροστά μου η αγενέστατη ηθοποιός»
07/06/2023 | 12:19
Γιώργος Γεωργίου: Ράγισαν καρδιές στο τελευταίο «αντίο» του γνωστού αθλητικογράφου – Περίλυπες η γυναίκα και η κόρη του

07/06/2023 | 07:37
Survivor: Καταπέλτης η Στέλλα για την Μαριαλένα – «Για να σώσει τον κ@λο της, ψήφισε τον Βασάλο»
07/06/2023 | 14:36
Ελένη Ψυχούλη: Όταν ήμουν νέα, έκανα one night stand, δεν πρέπει να ντρεπόμαστε γι’ αυτά που ζούμε
07/06/2023 | 09:15