
ΕΡΓΑΣΙΑ
Το μείζον ζήτημα των ψηφιακών δεξιοτήτων του ενήλικου πληθυσμού αναδεικνύει για ακόμη μια φορά η ΓΣΕΕ και συγκεκριμένα το Κέντρο Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΚΑΝΕΠ) της Γενικής Συνομοσπονδίας.
Αξιοποιώντας σχετικά ευρήματα μελετών και ερευνών του, το ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ προχωρά στη δημοσίευση «Κειμένου Παρέμβασης» (Policy Paper) υπερτονίζοντας την ανάγκη για υιοθέτηση στοχευμένων πολιτικών μέσα από δράσεις, πρωτοβουλίες, παρεμβάσεις και δραστικές αποφάσεις την ανάπτυξη, τη βελτίωση και τη διεύρυνση των ψηφιακών δεξιοτήτων του ενήλικου πληθυσμού.
Είναι χαρακτηριστικό- όπως επισημαίνει το ΚΑΝΕΠ- πως «το επίπεδο των ψηφιακών δεξιοτήτων του ενήλικου πληθυσμού της χώρας αποτιμάται σε χαμηλότερα – σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο – επίπεδα και η χώρα καταλαμβάνει μια χαμηλή θέση μεταξύ των 27 κρατών-μελών».
Τα βασικά σημεία της προσέγγισης του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ συμπυκνώνονται στα εξής:
- στην Ελλάδα παραμένει εξαιρετικά χαμηλή, συγκριτικά με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη, η συμμετοχή των ενηλίκων σε προγράμματα δια βίου εκπαίδευσης, τόσο συνολικά όσο και αναφορικά με την παρακολούθηση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων μέσω διαδικτύου.
- παρά την αύξηση που η χώρα σημείωσε η συμμετοχή στην εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση, με την έλευση της πανδημίας, η συνολική συμμετοχή στη δια βίου εκπαίδευση φαίνεται να έχει μειωθεί σημαντικά, ενώ οι ήδη υπάρχουσες ανισότητες φαίνεται να διευρύνονται, μεταλλασσόμενες σε άλλες μορφές και εκφάνσεις σε σχέση με αυτές που παραδοσιακά γνωρίζαμε.
- η επίδραση του παράγοντα της πανδημίας της Covid-19 στη συμμετοχή σε προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης εμφανίζεται διαφοροποιημένη μεταξύ κοινωνικοοικονομικών ομάδων με διαφορετικές θέσεις στις κοινωνικές ιεραρχήσεις.
- το 2020 ένα σημαντικό, σε σύγκριση με τις άλλες χώρες, ποσοστό του πληθυσμού εμφανίζεται να μην κάνει χρήση του διαδικτύου, με την έλλειψη των απαραίτητων δεξιοτήτων να αποτελεί την επικρατέστερη αιτία αποκλεισμού τους. Πρόκειται, κυρίως, για γυναίκες, άτομα ηλικιών 55-64 ετών, μη οικονομικά ενεργό πληθυσμό αλλά και ανέργους, καθώς και άτομα με χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης.
- το επίπεδο των ψηφιακών δεξιοτήτων του ενήλικου πληθυσμού της χώρας αποτιμάται σε χαμηλότερα – σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο – επίπεδα και η χώρα καταλαμβάνει μια χαμηλή θέση μεταξύ των 27 κρατών-μελών.
- η τρέχουσα συγκυρία επιτάσσει την υιοθέτηση στοχευμένων πολιτικών μέσα από δράσεις, πρωτοβουλίες, παρεμβάσεις και δραστικές αποφάσεις την ανάπτυξη, τη βελτίωση και τη διεύρυνση των ψηφιακών δεξιοτήτων του ενήλικου πληθυσμού, με ιδιαίτερη έμφαση σε άτομα με χαμηλό αλλά και μεσαίο επίπεδο εκπαίδευσης, στον άνεργο πληθυσμό, σε άτομα που ανήκουν στα χαμηλά εισοδηματικά κλιμάκια, στις ηλικιακές ομάδες άνω των 45 ετών, αλλά και στις αγροτικές περιοχές της χώρας.
- αναδεικνύεται η ανάγκη διαχείρισης της εν λόγω συγκυρίας με τρόπο ρηξικέλευθο και δημιουργικό, μακριά από «τεχνοφοβικές» ή άλλες συντηρητικές οπτικές που καθηλώνουν την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού σε πρακτικές του προηγούμενου αιώνα.
- προβάλλεται ως επιτακτική η ανάγκη για στοχευμένες και ρεαλιστικά εφαρμόσιμες πολιτικές παρέμβασης, που θα αποσκοπούν στην ενίσχυση της συμμετοχής των ενηλίκων στη δια βίου εκπαίδευση συνολικά αλλά και στις μορφές e-learning, συμβάλλοντας στην ενίσχυση εκείνων των πληθυσμιακών ομάδων που διαχρονικά εμφανίζονται αποκλεισμένες από τη δια βίου εκπαίδευση, την ίδια στιγμή που η περίοδος της πανδημίας ενέτεινε το ήδη υπάρχον πρόβλημα.
- στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης και του ψηφιακού μετασχηματισμού, η ανάδειξη της δημιουργικότητας και της κοινωνικά επωφελούς διαχείρισης της καινοτομίας, προϋποθέτουν περισσότερο από ποτέ, αίσθημα δημόσιας ευθύνης και διασφάλισης της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Δείτε όλο το Κείμενο Παρέμβασης ΕΔΩ
Ροή Ειδήσεων

27/03/2025 | 23:59
Ιορδάνης Χασαπόπουλος: «Τους βλέπεις ότι προσπαθούν να φτιάξουν ένα προφίλ, κάνουν αυτοαναφορές»
27/03/2025 | 23:30
Κεραμέως: Σταθερό βήμα η αύξηση του κατώτατου μισθού – Οι επτά άξονες για τόνωση της απασχόλησης
27/03/2025 | 23:20
Αλέξανδρος Πετρίδης: «Όντως ο κύριος Καρκάς υπήρχε μέσα στη διαθήκη του Σπύρου Μπιμπίλα»
27/03/2025 | 23:05
Γαλλία: Ποινή φυλάκισης 18 μηνών με αναστολή ζητά η εισαγγελία για τον Ζεράρ Ντεπαρντιέ στη δίκη του για σεξουαλική επίθεση
27/03/2025 | 22:56
Άγγελος Διονυσίου: «Η περιουσία που μας άφησε ο πατέρας μου είναι τα τραγούδια και το όνομά του, τίποτα άλλο»
27/03/2025 | 22:47
Δημήτρης Κόκοτας: «Έχει επαφή με το περιβάλλον και αντιδρά, ο γιατρός λέει ότι είναι στο χέρι του» λέει η Σάντρα Βουτσά

27/03/2025 | 16:51
Μαρίνα Ντοντέρο: Η αδελφική φίλη της Χριστίνας Ωνάση εξομολογείται – «Αφότου πέθανε, δεν ξαναείδα την Αθηνά»
27/03/2025 | 15:41
Δολοφονία Φαίης Μπακογιώργου: Ισόβια για τη σπιτονοικοκυρά – Ποιες οι ποινές για τη μητέρα και την αδερφής της
27/03/2025 | 12:03
Δημοσκόπηση Interview: Προβάδισμα 11,1% για τη ΝΔ – Στη δεύτερη θέση η Πλεύση Ελευθερίας, τρίτο το ΠΑΣΟΚ

27/03/2025 | 16:33
Μπέττυ Μαγγίρα: «Είναι αστείο να βγαίνουμε εμείς και τσακωνόμαστε ποια είναι καλύτερη νοικοκυρά»
27/03/2025 | 11:40
Υπόθεση μικρού Εμίλ: Ο ιερέας που βάφτισε το αγόρι αυτοκτόνησε – Η σχέση του με την οικογένεια
27/03/2025 | 10:59
Χατζηβασιλείου για Chevron και έρευνες υδρογονανθράκων: Ασκούμε στην πράξη τα κυριαρχικά μας δικαιώματα
27/03/2025 | 12:00
Ποσειδώνος: Κάτοικος περιγράφει το τροχαίο που προκάλεσε ο 20χρονος χωρίς δίπλωμα

27/03/2025 | 17:24
Τροχαίο δυστύχημα στα Άνω Λιόσια: Αυτοκίνητο καρφώθηκε σε δέντρο – Ένας άνδρας νεκρός
27/03/2025 | 09:05
Δημήτρης Παπανώτας για Σίσσυ Χρηστίδου: «Σαν φίλος της θα της έλεγα να σταματήσει, στα κοινωνικά δίκτυα βρίσκουν παλιά της βιντεάκια»

27/03/2025 | 18:37