Αθήνα

25 oC

αραιές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Η Audi παρουσιάζει το Q5 Sportback

FUN

Δεν θέλετε να μπείτε σε πλοίο ή αεροπλάνο; Ιδού προορισμοί που μπορείτε να πάτε οδικώς

Αυτό το καλοκαίρι βιώνουμε πρωτόγνωρες συνθήκες λόγω κορονοϊού και τα ταξίδια μας προβληματίζουν περισσότερο από ποτέ.

Δείτε επίσης

Μέτρα για τον κορονοϊό στον Πόρο: Απαγόρευση λιτανειών και περιορισμοί στα καταστήματα
Δεν θέλετε να μπείτε σε πλοίο ή αεροπλάνο; Ιδού προορισμοί που μπορείτε να πάτε οδικώς

Η τουριστική περίοδος θα κυλήσει με διαφορετικούς όρους και πολλές αλλαγές, όπως φαίνεται, στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών.

Όπως περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών Ε-Real Estates, πρωταγωνιστές αυτού του καλοκαιριού θα είναι οι προορισμοί που είναι προσεγγίσιμοι με αυτοκίνητο, όπως φαίνεται ήδη από την διαμόρφωση των τιμών των κατοικιών με εποχιακές-βραχυχρόνιες μισθώσεις. Οι τιμές των περιοχών αυτών είτε μένουν σταθερές σε αντίθεση με την γενικότερη τάση μειώσεων ή παρουσιάζουν αυξήσεις.

Ο αριθμός των ακινήτων που έμπαιναν σε τέτοιους είδους μισθώσεις είχε αυξηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια. Από τη μία, πολλοί έλληνες ιδιοκτήτες που εν μέσω οικονομικής κρίσης ήθελαν να εκμεταλλευτούν τα ακίνητα τους για παραπάνω εισόδημα αλλά και να συγκεντρώσουν χρήματα για την συντήρηση, πληρωμή φόρων καθώς και δανείων που βαρύνουν το ακίνητο. Από την άλλη, οι ξένοι ιδιοκτήτες τα τελευταία δύο χρόνια προχώρησαν σε ανάλογη εκμετάλλευση του ακινήτου τους, όπως δείχνουν τα στοιχεία. Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Θεμιστοκλής Μπάκας «εκτός από τους πρωτοκλασάτους προορισμούς, οι τιμές πώλησης εξοχικών κατοικιών στην χώρα μας τα μνημονιακά χρόνια έχουν γνωρίσει μεγάλη πτώση που σε πολλές περιπτώσεις άγγιξε το 60%».

«Γενικότερα, η αγορά -επένδυση σε εξοχική κατοικία σε top τουριστικούς προορισμούς στην Ελλάδα, αποτελούσε τα τελευταία χρόνια της ραγδαίας αύξησης του τουρισμού, επιχειρηματική επένδυση με πολύ καλές αποδόσεις. Ενώ πολλές φορές η τιμή πώλησης μιας εξοχικής κατοικίας, καθοριζόταν ανάλογα με τα έσοδα του ακινήτου και την πληρότητα τους καλοκαιρινούς μήνες», αναφέρει ο κ. Μπάκας.

Αυτό που φαίνεται να αλλάζει αυτό το καλοκαίρι είναι οι δημοφιλείς προορισμοί. Η ανασφάλεια που έχει δημιουργηθεί γύρω από τα ταξίδια λόγω της πανδημίας κάνει ιδιαίτερα δημοφιλείς τους προορισμούς που είναι προσεγγίσιμοι οδικώς, τόσο για τους έλληνες όσο και για τους ξένους τουρίστες. Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία που αποκαλύπτει έρευνα της Ε-Real Estates.

Η Κουρούτα στο νομό Ηλείας σε απόσταση περίπου 2,5 ωρών από την Αθήνα, μια περιοχή με περισσότερα από 15 χιλ. αμμώδη παραλία, παρουσιάζει αύξηση + 31,25% στην κατώτερη τιμή ενοικίασης για τον Ιούνιο του 2020, με τις τιμές για την ενοικίαση εξοχικής κατοικίας για 7 ημέρες να κυμαίνεται από 560 € έως 880 €.

Παρόμοια η εικόνα και στο Διακοφτό στο Ν. Αχαΐας, μια περιοχή κοντά στην Αττική σε απόσταση περίπου 1,5-2 ωρών και με μόνο έξοδο μεταφοράς τη βενζίνη και τα διόδια για την νέα Εθνική Οδό. Οι τιμές παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις, +16,6% για τον μήνα Αύγουστο. Το κόστος διανυκτέρευσης κυμαίνεται από 600 € -756 € για το ίδιο διάστημα σε αντίθεση με το 2019 που το μέσο κόστος ανερχόταν στα 630 € .

Το γραφικό Γύθειο στη γραφική Μάνη καταγράφει αυξήσεις κυρίως για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Οι αυξήσεις κυμαίνονται από 10,53% έως και 23,49 %, αλλά και πάλι οι τιμές παραμένουν δελεαστικές για 7 διανυκτερεύσεις: 4μελής οικογένειας ή/και 6 ατόμων σε εξοχική κατοικία πλησίον της θάλασσας.

Προσοχή στους τραυματισμούς των διακοπών! Οι κίνδυνοι που κρύβουν ρακέτες, ξαπλώστρες και σαγιονάρες!

Παράλληλα, εκτιμάται ότι πολλοί Αθηναίοι θα επιλέξουν προορισμούς κοντινούς του νομού Αττικής περιοχές όπως η Π.Φώκαια, το Σούνιο, το Πόρτο Ράφτη, η Αίγινα, το Αγκίστρι και τα Καμένα Βούρλα, οι οποίες καταγράφουν στο σύνολο τους αυξητικές τάσεις για το σύνολο του φετινού καλοκαιριού.

Διαφορετική είναι η εικόνα σε δημοφιλή νησιά, όπως είναι η Σαντορίνη όπου υπάρχει κλίμα αβεβαιότητας σε σχέση με τις κρατήσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ε-Real Estates, στην Οία το 2019 για τον μήνα Ιούλιο, η πληρότητα ήταν 99% με κλειδωμένες κρατήσεις, φέτος η πληρότητα είναι 95% αλλά δεν είναι δεδομένο αν θα έρθουν οι τουρίστες, ενώ οι τιμές παρουσιάζουν μειώσεις ακόμη και 50%.

«Γενικότερα στο σύνολο των εξοχικών κατοικιών που διατίθενται μέσω πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης, οι τιμές παρουσιάζουν γενναίες μειώσεις που θα κορυφωθούν ή θα ρυθμιστούν ανάλογα με τις αφίξεις των τουριστών είτε εγχώριων – είτε αλλοδαπών. Γενικότερα, ο ανταγωνισμός το φετινό καλοκαίρι είναι πολύ μεγάλος γι ΄αυτό καταγράφονται μεγάλες μειώσεις των τιμών μίσθωσης», εκτιμά ο Θεμιστοκλής Μπάκας και συμπληρώνει: «πολλά ακίνητα ανήκουν σε αλλοδαπούς που δεν θα επισκεφτούν φέτος τη χώρα μας και επιθυμούν έσοδα από το περιουσιακό τους στοιχείο, παράλληλα, πολλά εξοχικά που διατίθενται προς μίσθωση, διαχειρίζονται από αλλοδαπές εταιρείες που έχουν ρίξει τις τιμές με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή πληρότητα και μείωση της χασούρας.

Ιδιοκτήτες εξοχικών κατοικιών και εταιρείες διαχείρισης, τη φετινή χρονιά έχουν στοχεύσει -επικεντρωθεί στον εγχώριο τουρισμό διότι βασικός παράγοντας των ταξιδιωτών εγχώριων ή μη θα αποτελεί το αίσθημα ασφάλειας μετά την πανδημία του κορονοϊού».

Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι η ρευστότητα είναι αυτή που χαρακτηρίζει αυτή τη χρονιά όλους τους τομείς που συνδέονται με τον τουρισμό. «Διανύουμε μια δύσκολη και πρωτόγνωρη χρονιά όσον αφορά την τουριστική σεζόν της χώρας μας, τα δεδομένα τιμών και πληρότητας θα αλλάζουν σε πολύ σύντομα χρονικά διαστήματα ανάλογα με τις εξελίξεις που αφορούν την πανδημία στη παγκόσμια κοινότητα και ιδιαίτερα στις χώρες που αποτελούν τους παραδοσιακούς επισκέπτες της Ελλάδας», καταλήγει ο κ. Μπάκας.

Ακολουθήστε το TheCaller στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

Έφυγε από τη ζωή ο Γεώργιος Παπανδρέου, αδερφός του Ανδρέα Παπανδρέου

Κορονοϊός: Εντείνεται η ανησυχία των λοιμωξιολόγων – Στο τραπέζι το ενδεχόμενο λήψης περαιτέρω μέτρων

Χιροσίμα: 75 χρόνια από την ρίψη ατομικής βόμβας που σκότωσε ακαριαία 70.000 ανθρώπους

Αντετοκούνμπο: Ο «αγώνας» του να πείσει ότι η Τζένιφερ Άνιστον είναι Ελληνίδα
Ο… Έλβις Πρίσλεϊ ζει και εμφανίστηκε να τραγουδήσει σε γάμο ομογενών στην Αυστραλία!
Σοφία Μουτίδου: Επικό τρολάρισμα στη Βασίλισσα Ελισάβετ από την κουζίνα του σπιτιού της (vid)
10 παπούτσια έργα τέχνης που θα σου πάρουν το μυαλό!
Viral: Ελληνάρας πάρκαρε το Smart του στην γωνία και το βρήκε γεμάτο σκουπίδια και ένα κάδο
Viral ο παππούς που μπέρδεψε το αντισηπτικό με… γρανίτα φράουλα (ΒΙΝΤΕΟ)