Αθήνα

12 oC

σποραδικές νεφώσεις

To ξέρατε ότι εάν η Ρωσία ήταν στην Αφρική θα ήταν αρκετά μικρότερη; Δείτε το πραγματικό μέγεθος των χωρών και θα εκπλαγείτε

Κι όμως ο παγκόσμιος χάρτης είναι διαφορετικός από αυτό που νομίζουμε. Πολλές χώρες μοιάζουν μικρότερες ή μεγαλύτερες στους χάρτες, ωστόσο εάν βρισκόταν σε άλλη θέση στον πλανήτη το μέγεθος τους θα άλλαζε δραματικά. 

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι χάρτες είναι βασισμένοι στον παγκόσμιο χάρτη που δημιούργησε το 1569 ο Φλαμανδός χαρτογράφος, Γεράρδος Μερκάτορ. Το μέγεθος τους μοιάζει διαφορετικό εξαιτίας της Μερκατορικής Προβολής, ενός συστήματος που έχει παραμορφώσει το μέγεθος των χωρών ανάλογα με τη θέση τους στον ισημερινό.

Χρησιμοποιώντας την ιστοσελίδα  thetruesize.com μπορείτε να δείτε το πραγματικό μέγεθος των χωρών. Επιλέξτε τη χώρα που θέλετε και μετακίνησε τη πάνω στον παγκόσμιο χάρτη. Όπως θα παρατηρήσετε το μέγεθος της αλλάζει και βλέπετε πώς είναι στην πραγματικότητα συγκριτικά με άλλες χώρες.

Δείτε ορισμένα παραδείγματα στην ιστοσελίδα thetruesize.com.

Η Ρωσία φαίνεται τεράστια στον χάρτη:

Ωστόσο το πραγματικό της μέγεθος είναι το εξής:

Η Ζιμπάμπουε μοιάζει μικρή ωστόσο εάν βρισκόταν πάνω από τον Ισημερινό το μέγεθός της θα ήταν αρκετά μεγαλύτερο και θα ήταν περίπου όσο το Ηνωμένο Βασίλειο:

Δείτε τη Βολιβία όπως φαίνεται στον χάρτη:

Στην πραγματικότητα είναι μεγαλύτερη από την Ουκρανία και τη Λευκορωσία μαζί:

Ο Καναδάς όπως φαίνεται στον χάρτη:

Ο Καναδάς συγκριτικά με την Αυστραλία:

Η Μαδαγασκάρη όπως φαίνεται στον χάρτη:

Το μέγεθος της χώρας συγκριτικά με την Ελλάδα και τις βαλκανικές χώρες:

Send this to a friend