Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Βροχές και καταιγίδες μέχρι και την Τρίτη – Οι περιοχές που θα επηρεαστούν - TheCaller

Αθήνα

40 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Χριστίνα Αλεξανιάν: Στο νοσοκομείο η ηθοποιός – «Το θαύμα σου χαρίζεται για να ξανά πιστέψεις»

ΚΑΙΡΟΣ

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Βροχές και καταιγίδες μέχρι και την Τρίτη – Οι περιοχές που θα επηρεαστούν

Επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που είχε εκδοθεί την περασμένη Παρασκευή (25/09) έκανε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) σύμφωνα με την οποία έρχονται βροχές και καταιγίδες μέχρι την Τρίτη.

Δείτε επίσης

39χρονη στην Αχαΐα γέννησε μετά από τρεις αποτυχημένες εγκυμοσύνες και πέθανε λίγες εβδομάδες μετά
Αστυνομικοί πήγαν για έλεγχο σε γλέντι σε σπίτι Ρομά στο Μενίδι και τούς ξυλοκόπησαν!

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, η κακοκαιρία αναμένεται να ξεκινήσει από τα ξημερώματα της Δευτέρας (28/09) και το Ιόνιο, ενώ στη συνέχεια το μέτωπο θα κινηθεί δυτικότερα.

Συγκεκριμένα:

-Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα επηρεάσουν από τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας τα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική και βαθμιαία την υπόλοιπη Πελοπόννησο και πρόσκαιρα την ανατολική Στερεά και τη Θεσσαλία. Εξασθένηση αναμένεται από τις βραδινές ώρες.

-Τη νύχτα της Δευτέρας και τις πρωινές ώρες της Τρίτης τα έντονα φαινόμενα είναι πιθανό να επηρεάσουν τη Θράκη και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου.

Μετά τον «Ιανό», έρχεται τρίτο σφυροκόπημα του καιρού

Για ραγδαία επιδείνωση του καιρού προειδοποιεί και ο μετεωρολόγος του Open TV Κλέαρχος Μαρουσάκης, που κάνει λόγο για «τρίτο σφυροκόπημα του καιρού».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πρόβλεψη του καιρού για τις επόμενες ημέρες του Κλέαρχου Μαρουσάκη, «αναμένονται επικίνδυνα φαινόμενα ικανά να δημιουργήσουν πολλά προβλήματα και καταστροφές».

Αναλυτικά η ανάρτησή του στο facebook:

«ΤΡΙΤΟ “ΣΦΥΡΟΚΟΠΗΜΑ” ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΚΥΚΛΩΝΑ

Το σκληρό του πρόσωπο αναμένεται να δείξει ο καιρός για άλλη μία φορά, την τρίτη αν δεν κάνω λάθος μετά τον Μεσογειακό κυκλώνα, στα δυτικά και κεντρικά τμήματα της χώρα μας όπου αναμένονται επικίνδυνα φαινόμενα ικανά να δημιουργήσουν πολλά προβλήματα και καταστροφές.

ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

Βαθύ και καλά οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό από την κεντρική Μεσόγειο συνοδευόμενο από μέτωπα κακοκαιρίας αναμένεται μέσα στις επόμενες ώρες να κινηθεί ανατολικά με τις εκτιμήσεις να θέλουν να προσεγγίζει τα δυτικά τμήματα της χώρας μας μέσα στη νύχτα σήμερα. Καθώς θα κινείται για αρκετές ώρες πάνω από θερμές θαλάσσιες εκτάσεις, θα συσσωρεύσει μεγάλο όγκο νερού μέρος του οποίου θα το εναποθέσει στην Ιταλία και στη συνέχεια στο Ιόνιο, την δυτική ηπειρωτική Ελλάδα αλλά και μέρος της κεντρικής.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΟΡΟΣΕΙΡΑΣ ΤΗΣ ΠΙΝΔΟΥ

Καθώς το σύστημα αυτό θα κινηθεί ανατολικά, θα αλληλεπιδράσει με την οροσειρά της Πίνδου. Η Πίνδος λειτουργεί σαν “ομπρέλα” προστασίας για την ανατολική ηπειρωτική χώρα. Έτσι λοιπόν και με δεδομένη την τροχιά που θα ακολουθήσει το σύστημα είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα χάσει ένα μεγάλο μέρος της δυναμικής του. Παρόλα αυτά τα μετεωρολογικά μοντέλα και κυρίως τα παγκόσμια, δεν “βλέπουν” ρεαλιστικά αυτούς τους ορεινούς όγκους με αποτέλεσμα να υπάρχουν διαφοροποιήσεις ανάμεσα στην πρόγνωση και την πραγματική τελικά εξέλιξη. Έτσι λοιπόν δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η πιθανότητα πυρήνες καταιγίδων να “ξεγλιστρήσουν” από το φυσικό εμπόδιο της Πίνδου και να κινηθούν ανατολικότερα δίνοντας προβλήματα και σε πιο ανατολικές περιοχές του ηπειρωτικού κορμού της χώρας μας.

ΓΙΑΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΟΥΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ

Όπως ανέλυσα και σε προηγούμενες αναρτήσεις μου, είμαστε σε μία εποχή που οι θάλασσές μας εμφανίζουν μεγάλες θερμοκρασίες εξαιτίας της θερμής περιόδου που έχει προηγηθεί. Η θάλασσα χάνει με πολύ αργό ρυθμό τα ποσά θερμότητας που έχει αποθηκεύσει εξαιτίας τις μεγαλύτερης θερμοχωρητικότητας σε σχέση με την ξηρά. Αυτός είναι και ο λόγος όπου οι μήνες Οκτώβριος και κυρίως Νοέμβριος θεωρούνται ως οι πιο επικίνδυνοι μήνες για εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων στη χώρα μας, διότι ψυχρά κύματα από μεγάλα γεωγραφικά πλάτη καθώς κινούνται πιο νότια, συναντούν θερμά νερά δημιουργώντας πολύ οργανωμένες και ισχυρές κακοκαιρίες.

ΔΕΙΚΤΕΣ ΑΣΤΑΘΕΙΑΣ ΠΟΥ “ΧΤΥΠΑΝΕ” ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ

Στην Μετεωρολογία όπως και σε άλλες επιστήμες, έχουν δημιουργηθεί κάποιοι εμπειρικοί δείκτες για να μπορεί ο επιστήμονας να σχηματίσει μια εικόνα της κατάστασης που καλείται να προβλέψει. Ένας πολύ αξιόπιστος δείκτης είναι ο δείκτης “Showalter”. Τιμές του δείκτη αυτού κοντά στο μηδέν, δείχνουν την πιθανότητα σχηματισμού μιας καταιγίδας ή μιας έντονης βροχής. Τιμές κάτω του -4 μπορεί να σημαίνουν ανάπτυξη ακραίων φαινομένων όπως υδροστρόβιλοι, ανεμοστρόβιλοι, μεγάλης διαμέτρου χαλάζι κτλ. Για να καταλάβουμε το επικίνδυνο της κατάστασης, προγνωστικά ο δείκτης αυτός για την δυτική Ελλάδα προσεγγίζει το -6 με -8 στο κεντρικό Ιόνιο συνοδεία μεγάλου όγκου νερού στους χάρτες βροχόπτωσης. Αυτό δείχνει ότι η ατμόσφαιρα εμφανίζει τεράστια ποσά ενέργειας προς εκτόνωση και γι αυτό θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας τις προειδοποιήσεις.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΠΛΗΓΟΥΝ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ ΑΠΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία στο πρώτο επίπεδο επικινδυνότητας θα βρεθούν τα νησιά του Ιονίου πελάγους, η δυτική ηπειρωτική χώρα όπως επίσης και πιο κεντρικές περιοχές στον ηπειρωτικό κορμό όπως Θεσσαλία, κεντρική Στερεά, και το εσωτερικό της Πελοποννήσου. Από εκεί και μετά αν καταφέρει το σύστημα κακοκαιρίας και ξεπεράσει τα εμπόδια της Πίνδου, ίσως επηρεαστούν κι άλλες περιοχές, όπως τα ανατολικά και βόρεια παράλια της Πελοποννήσου, περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας και προς την ανατολική βορειοανατολική Στερεά, την Εύβοια και τις Σποράδες. Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δοθεί και στους ανέμους όπου στο Ιόνιο και τη δυτική ηπειρωτική χώρα ίσως φτάσουν σε εντάσεις τα επίπεδα θύελλας.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

Ένα πολύ δύσκολο κομμάτι στην πρόγνωση σε τέτοιους τύπους καιρού αποτελεί η Αττική κυρίως λόγω του ιστορικού που εμφανίζει και γι αυτό κατά τη γνώμη μου θα πρέπει η πρόγνωση να στρέφεται προς το πιο άσχημο σενάριο μιας και μία προειδοποίηση την τελευταία στιγμή δε νομίζω ότι αρκεί δεδομένων των συνθηκών που γνωρίζουμε όλοι όσοι ζούμε εδώ.

Βλέποντας την κατάσταση που παρουσιάζεται στους προγνωστικούς χάρτες θα μπορούσαμε να πούμε ότι η Αττική δεν κινδυνεύει από αυτή την κακοκαιρία. Παρόλα αυτά αν προκύψει το σενάριο που αναλύσαμε παραπάνω, δηλαδή η κακοκαιρία να “ξεμπλέξει” από την οροσειρά της Πίνδου, τότε η ουρά του μετώπου μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα κυρίως στα δυτικά βορειοδυτικά τμήματα και αυτό γιατί θα τροφοδοτηθεί εκ νέου από Κορινθιακό και Σαρωνικό με αποτέλεσμα να βρεθούμε αντιμέτωποι με άσχημες καταστάσεις, ευτυχώς όμως χωρίς το σύστημα κακοκαιρίας να έχει πολύ χρόνο δράσης στη διάθεσή του. Άρα λοιπόν συνοψίζοντας καλό είναι να υπάρχει μια ετοιμότητα ιδιαίτερα σε περιοχές με ιστορικό όπως π.χ Μάνδρα.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΓΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Αρκετές βροχές φαίνεται να δέχεται και η Θεσσαλονίκη χωρίς να αποκλείεται και το πέρασμα καταιγίδας προς το απόγευμα, παρόλα αυτά η κίνηση του συστήματος δεν αφήνει πολλά περιθώρια στο να αλληλεπιδράσουν οι αέριες μάζες με τη θάλασσα του Θερμαϊκού. Βλέπετε και αυτή είναι η σημαντική διαφορά σε σχέση με την Αττική, στην περιοχή της Θεσσαλονίκης από τα δυτικά δεν έχουμε θαλάσσιες πηγές τροφοδοσίας. Άρα λοιπόν είναι πιθανότερο οι ήπιες βροχοπτώσεις να επικρατήσουν χωρίς να προβληματίσουν ιδιαίτερα.

Επισυνάπτω χάρτες από τα προγνωστικά συστήματα που επιμελούμαι και τρέχω.

Καλή Κυριακή σε όλες και σε όλους!».

Ακολουθήστε το TheCaller στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

Σπαρακτικές εικόνες οδυρμού από την κηδεία του Παύλου Μπακογιάννη – Η κηδεία στη Μητρόπολη και η ταφή στο Καρπενήσι

Ρένα Κουμιώτη κατά Λευτέρη Παπαδόπουλου: «Είναι ντροπή να λέγονται τέτοια πράγματα» – «Δεν το δέχομαι ότι ο Νταλάρας είναι ανώτερος του Πουλόπουλου»

Η Βίκυ Σταμάτη ανέβασε φωτογραφία αγκαλιά με τον Άκη Τσοχατζόπουλο – Το μήνυμα της

Ροή Ειδήσεων

02/08/2021 | 15:55

Ολυμπιακοί Αγώνες: «Ξέσπασε» άγρια ο Πύρρος Δήμας με γροθιά στον τοίχο (vid)

02/08/2021 | 15:43

Μίλτος Τεντόγλου: Η εντυπωσιακή παρουσίαση με γυαλιά ηλίου – Τι συμβολίζει η κίνηση… σούμο (ΒΙΝΤΕΟ)

02/08/2021 | 15:35

«Η επιτομή του κερατάς και δαρμένος» – Ο Χάρης Βαρθακούρης παίρνει θέση στην κόντρα Τσαλίκη – ΣΚΑΪ

02/08/2021 | 15:27

Άγριες Μέλισσες: Το ερωτικό τρίγωνο που θα βάλει «φωτιά» στους Σεβαστούς

02/08/2021 | 15:19

Ολυμπιακοί Αγώνες: Θετική στον κορονοϊό αθλήτρια της Εθνικής ομάδας καλλιτεχνικής κολύμβησης

02/08/2021 | 15:09

Η Αννα Μαρία Βέλλη ολόγυμνη στη Μάνη – Οι πόζες που «έριξαν» το Instagram

02/08/2021 | 15:07

Καύσωνας: Ρεκόρ δεκαετίας στην κατανάλωση ρεύματος – Τα 48 διαφορετικά σενάρια για τις βλάβες που εξετάστηκαν

02/08/2021 | 14:48

Καύσωνας: Γιατί δεν πρέπει να κοιμάστε ποτέ με τον ανεμιστήρα ανοιχτό

02/08/2021 | 14:37

Τι δηλώνουν οι φυσαλίδες στη θάλασσα και πότε είναι επικίνδυνες;

02/08/2021 | 14:36

Περηφάνια για τον Τεντόγλου – Δείτε τη συγκινητική απονομή του χρυσού μεταλλίου (ΒΙΝΤΕΟ)

02/08/2021 | 14:25

Επικές αντιδράσεις Τεντόγλου μετά το χρυσό: «Τι έκανα; Πήγα στο τελευταίο άλμα και τους το έκλεψα»

02/08/2021 | 14:24

Αλεξανδρούπολη: Φρικτό τροχαίο με έναν 20χρονο νεκρό – Η σύγκρουση ήταν σφοδρή

02/08/2021 | 14:14

Ολυμπιακός: Με Μάλμε ή Ρέιντζερς στα play-off του Champions League

02/08/2021 | 14:14

Προπονητής Τεντόγλου: «Δεν μας έχουν δώσει 1 καραμέλα για να γίνει καλύτερος ο Μιλτος»

02/08/2021 | 14:10

Πάτρα: Έμεινε για ένα μόνο βράδυ στο νέο του σπίτι και την επομένη καταστράφηκε από τη φωτιά
Μαρουσάκης: «Κόλαση από τον καύσωνα το επόμενο τριήμερο – Πού θα έχουμε ρεκόρ – Θα φτάσει τους 46-47 βαθμούς
Καιρός: «Καμίνι» η χώρα – Το θερμόμετρο θα φτάσει στους 47 βαθμούς! (ΒΙΝΤΕΟ)
«Κόλαση» η Αθήνα: Στους 55 βαθμούς η θερμοκρασία εδάφους σε Ακρόπολη και Ομόνοια (vid)
Δεν έχουν έρθει τα χειρότερα: Συνθήκες ακραίου καύσωνα την Πέμπτη – Στους 47 βαθμούς Κελσίου θα φτάσει η θερμοκρασία
Καιρός: Τους 44 βαθμούς θα αγγίξει σήμερα η θερμοκρασία- Δείτε σε ποιες περιοχές
Καιρός: «Καμίνι» η χώρα και το Σάββατο – Ποιες περιοχές θα φτάσουν τους 44 βαθμούς