Αθήνα

16 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Ντροπιαστικό περιστατικό: Πετάει σκουπίδια από τον 2ο και λέει στην καθαρίστρια «δουλειά σου είναι» (ΒΙΝΤΕΟ)

KIDSHUB

E… λοιπόν όχι. Τα παιδιά δεν είναι μία χαρά!

Σύμφωνα με μακροχρόνιες έρευνες για τη ψυχική υγεία, το μέσο παιδί σήμερα εκδηλώνει περισσότερο άγχος, από ό,τι ασθενείς που νοσηλεύτηκαν λόγω άγχους τη δεκαετία του 1950.

«Τι κάνετε; Τα παιδιά…όλα καλά; Ναι, δόξα τω Θεώ, μια χαρά!». Πόσες φορές δεν έχετε κάνει αυτή τη συζήτηση. Και πόσες φορές δεν έχετε πει ότι είναι όλα καλά τόσο για εσάς, όσο και για τα παιδιά σας… Είναι όμως;

Ως ενήλικες έχουμε την τάση να πιστεύουμε ότι τα παιδιά ζουν σ’ έναν κόσμο ανέμελο, απαλλαγμένο από άγχος. Δεν είναι όμως λίγες οι φορές  που μπορεί πραγματικά να μην ξέρουμε αν τα παιδιά μας είναι καλά. Και ναι, αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε κακοί γονείς ούτε ότι δεν είμαστε κοντά στα παιδιά μας.

Σύμφωνα με έρευνες, υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ αυτού που λένε τα παιδιά ότι τους προκαλεί άγχος και ανησυχία κι αυτού που πιστεύουν οι γονείς για τα παιδιά τους. Αυτή η διαφορά κι άρα η μη επίλυση του προβλήματος, μπορεί να προκαλέσει χρόνια ψυχολογική δυσλειτουργία στα παιδιά, σύμφωνα με την Αμερικάνικη Παιδιατρική Ακαδημία.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε -προ της πανδημίας- σε παιδιά 7-17 ετών, αυτά δήλωσαν ότι τα αγχώνει το σχολείο, οι επιδόσεις τους αλλά και τα οικονομικά της οικογένειας. Δηλώσαν επίσης ότι είχαν πονοκεφάλους, πόνους στο στομάχι και αυπνίες.

Συγκεκριμένα 1 στα 3 παιδιά δήλωσε ότι είχε πονοκέφαλο τον προηγούμενο μήνα, ενώ μόνο το 13% των γονιών δήλωσε ότι το παιδί τους είχε πονοκέφαλο την ίδια περίοδο. Από αυτό το 13%, ένα πολύ μικρό ποσοστό των γονιών, συνέδεσε τον πονοκέφαλο με το άγχος.

Επίσης 1 στα 5 παιδιά ανέφεραν ότι ανησυχούν πολύ για κάποια θέματα ενώ μόνο το 3% των γονιών δήλωσαν ότι τα παιδιά τους ανησυχούν πολύ.

Διαβάστε τη συνέχεια στο KidsHub

Ξένια Πρεζεράκου: «Eίμαι έτοιμη θάνατε, σε κοιτάω στα μάτια. Θα πεθάνεις πρώτος»
Νέα πνοή στον Παιδικό Κήπο Πικιώνη στη Φιλοθέη
“To μικρό σπίτι στο λιβάδι” επιστρέφει στην ΕΡΤ
Νέα μελέτη για αίθουσες: Η μάσκα και εξεαρισμός έχουν μεγαλύτερο όφελος από την απόσταση
Χαμός στο Πρωινό για Λιβάνη, Μαριαλένα, Σάκη: «Είναι ο κερατάς» – Η ατάκα Ουγγαρέζου (vid)
Ηλίας Μόσιαλος: Τι γνωρίζουμε για τον εμβολιασμό στα παιδιά