Αθήνα

14 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Άγριες Μέλισσες: «Φρίκη» στο Διαφάνι – Ο Βόσκαρης βιάζει την Σοφούλα με εξευτελιστικό τρόπο

KIDSHUB

Εμβολιασμός: Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την έγκυο και το έμβρυο

H ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου διευκρινίζει ότι το εμβόλιο δεν δημιουργεί πρόβλημα στην εγκυμοσύνη.

Στην ενημέρωση τύπου για τα θέματα εμβολιασμού κατά της Covid-19, η ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στη δοσολογία αλλά και στο θέμα της εγκυμοσύνης.

Το σχήμα λοιπόν του εμβολιασμού περιλαμβάνει δυο δόσεις. Η πρώτη δόση του εμβολιασμού, η λεγόμενη πρωτογενής ανοσοποίηση, είναι η δόση που φέρνει, γνωρίζει στο ανοσολογικό σύστημα το αντιγόνο του εμβολίου. Με αυτή τη γνωριμία αναπτύσσονται αντισώματα και η πρώτη παρακαταθήκη των μνημόνων κυττάρων, αυτά που είναι υπεύθυνα για τη μακρόχρονη ανοσία. Έτσι, μετά την πρώτη δόση, αυτή που ορίζεται να γίνει με το συγκεκριμένο εμβόλιο μετά από 21 ημέρες, υπάρχει μια ετοιμότητα του ανοσιακού συστήματος να παράξει περισσότερα αντισώματα, περισσότερα μνήμονα κύτταρα, να εγκαταστήσει πιο μακρόχρονη ανοσία.

Ήδη με τον εμβολιασμό των υγειονομικών, εμβολιάστηκαν και πολλές γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Αυτό έφερε στο προσκήνιο ένα ερώτημα σημαντικό που απασχολεί πολλούς. Εάν, δηλαδή, ο εμβολιασμός για την Covid είναι ασφαλής κατά την διάρκεια της κύησης. Η περίοδος της εγκυμοσύνης ανέκαθεν προσεγγιζόταν με ιδιαίτερη προσοχή και ευαισθησία και για τα θέματα εμβολιασμών, μέχρι να είναι πέρα για πέρα αποδεδειγμένα, evidence based, ότι δεν εγκυμονεί ο εμβολιασμός κανέναν κίνδυνο για το έμβρυο και την ίδια την έγκυο.

Διαβάστε τη συνέχεια στο KidsHub

Ακου παιδί μου…τη συμβουλή μου
‘Εφτασε η ώρα της συνεπιμέλειας και στη χώρα μας
“Η μητέρα σου είναι ο, τι πιο άσχημο έχω δει”
Plaisiobots: Η Ελλάδα κατακτά για πρώτη φορά ΧΡΥΣΟ μετάλλιο στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής
Γιατί τα παιδιά λένε ψέματα;
ΕΛΤΑ – «Stop Bullying»: Ηχηρό μήνυμα κατά του εκφοβισμού