Αθήνα

19 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Οι καλλιτέχνες που τραγούδησαν τον ύμνο της χούντας!

KIDSHUB

Γιατί είναι δύσκολο να φύγουμε από κακοποιητικές σχέσεις;

Η Ειρήνη Γεωργίου, MSc., Ψυχοθεραπεύτρια Gestalt εξηγεί τον βασικό λόγο για τον οποίο δεν είναι όσο εύκολο νομίζουμε, να ξεφύγει κάποιος από μία κακοποιητική σχέση.

Επειδή η κακοποίηση συχνά συνδυάζεται με αγάπη. Για να το πω με μεγαλύτερη ακρίβεια: συνδυάζεται με συμπεριφορές φροντιστικές. Ένα παιδί που το χτυπούν, μπορεί παράλληλα να το ντύνουν, να το ταΐζουν, να το φροντίζουν. Ένα παιδί που θα μεγαλώσει έτσι, θα θεωρήσει φυσικό να βρίσκεται σε μια συντροφική σχέση, όπου η φροντίδα και η κακοποίηση συνυπάρχουν; Ναι, θα το θεωρήσει φυσικό, έτσι συμβαίνει συνήθως.

Αν δηλαδή σε μια συντροφική σχέση κακοποίηση και ενδιαφέρον συνυπάρχουν, η κακοποίηση δικαιολογείται από το θύμα, ως μέρος της αγάπης. Ή ως ένα ελάττωμα της αγάπης/ του άλλου με το οποίο πρέπει κάποιος να ζήσει.

Και αν σε μια επαγγελματική σχέση, υπάρχει κακοποίηση, αυτή δικαιολογείται επειδή ο ιεραρχικά ανώτερος, μπορεί να είναι και μέντορας, ή δάσκαλος, άρα και πάλι “ενδιαφέρεται”.
Αυτό μπερδεύει πάρα πολύ τα πράγματα. Μπερδεύει τους ανθρώπους. Γιατί το να τα βάλεις δίπλα δίπλα, κακοποίηση και αγάπη είναι πολύ δύσκολο. Και χρειάζεται δουλειά ψυχοθεραπευτική.

Όταν ήμασταν λοιπόν παιδιά είχαμε τρεις πιθανές διαθέσιμες αντιδράσεις: α) να βλέπουμε την κακοποίηση και να τη δεχόμαστε ως μέρος της αγάπης, β) να μη βλέπουμε καθόλου την κακοποίηση, γ) να τη βλέπουμε και να θυμώνουμε μ΄αυτή, ανήμποροι έτσι κι αλλιώς να αντιδράσουμε.

Ως ενήλικες όμως, έχουμε και μία τέταρτη επιλογή. Διαβάστε τη συνέχεια στο KidsHub.

Το Facebook και “Το Χαμόγελο του Παιδιού” οργανώνουν δωρεάν σεμινάρια για γονείς
Αύξηση κατά 10% σε βίαιες συμπεριφορές εις βάρος των παιδιών και αύξηση της εφηβικής παραβατικότητας κατά 30%
Μακρινίτσα: Η ΑΓΕΤ Ηρακλής «υιοθετεί» το παιδί της οικογένειας μετά το διπλό φονικό
Ξένια Πρεζεράκου: «Eίμαι έτοιμη θάνατε, σε κοιτάω στα μάτια. Θα πεθάνεις πρώτος»
Νέα πνοή στον Παιδικό Κήπο Πικιώνη στη Φιλοθέη
“To μικρό σπίτι στο λιβάδι” επιστρέφει στην ΕΡΤ