Αθήνα

8 oC

αραιές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Έκπληξη στο Survivor – Έφυγε η Ελίζαμπεθ Ελέτσι! «Έχω παγώσει, δεν το περίμενα»

KIDSHUB

Γιατί τα παιδιά λένε ψέματα;

Ολα τα ψέματα που λένε τα παιδιά δεν είναι εξίσου σημαντικά. Αυτό που είναι όμως σημαντικό είναι να κατανοήσουμε γιατί τα λένε.

Ψευτάκια, υπερβολικά, παραμυθάδες: Όπως και να τα αποκαλέσετε, τα παιδιά συνηθίζουν να λένε ψέματα. Τα πιο μικρά μπορούν να σας περιγράψουν ένα συμβάν που δεν έγινε ποτέ, ενώ τα μεγαλύτερα να ισχυριστούν ότι διάβαζαν ενώ δεν έχουν ανοίξει βιβλίο.

Κάποιες φορές, τα παιδιά ξεκινάνε ξαφνικά να λένε επαναλαμβανόμενα ψέματα. Και όπως είναι φυσικό, οι γονείς αρχίζουν να ανησυχούν μην καταλαβαίνοντας τι πυροδότησε αυτή τη νέα συνήθεια αλλά και πως να τη διαχειριστούν.

Ας δούμε όμως γιατί τα παιδιά λένε ψέματα

Οι περισσότεροι γονείς πιστεύουν ότι τα παιδιά λένε ψέματα για να αποκτήσουν αυτό που θέλουν ή για να γλιτώσουν κάτι που δεν θέλουν. Κι όντως πολλές φορές έτσι είναι. Όμως υπάρχουν και κάποιοι άλλοι λιγότερο εμφανείς λόγοι που τα παιδιά δεν λένε την αλήθεια ή τουλάχιστον όλη την αλήθεια.

Τσεκάρουν μία νέα συμπεριφορά

Αρκετοί παιδοψυχολόγοι, υποστηρίζουν ότι μόλις τα παιδιά ανακαλύψουν ότι μπορούν να λένε ψέματα, το δοκιμάζουν για να δούνε τι αποτέλεσμα μπορεί να έχει. Με απλά λόγια να δούνε αν πιάνει.

Για να ενισχύσουν την αυτοπεποίθησή τους

Τα παιδιά με ελλειμματική αυτοπεποίθηση, μπορούν να αρχίσουν να λένε μεγάλα ψέματα γύρω από τις επιδόσεις τους. Για παράδειγμα «έβαλα 10 γκολ», «η δασκάλα μου είπε πολλά μπράβο» ενώ τίποτα από αυτά μπορεί να μην έχει συμβεί στην πραγματικότητα.

Διαβάστε τη συνέχεια στο KidsHub

Οι ροζ τραμπάλες στο τοίχος που χωρίζει τις ΗΠΑ από το Μεξικό
Ακου παιδί μου…τη συμβουλή μου
‘Εφτασε η ώρα της συνεπιμέλειας και στη χώρα μας
“Η μητέρα σου είναι ο, τι πιο άσχημο έχω δει”
Plaisiobots: Η Ελλάδα κατακτά για πρώτη φορά ΧΡΥΣΟ μετάλλιο στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής
Γιατί τα παιδιά λένε ψέματα;