Αθήνα

2 oC

αραιές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Βιασμός Θεσσαλονίκη: Δύο νέες μαρτυρίες από κοπέλες για το πάρτι στη σουίτα – «Δεν μας έγινε κανένας έλεγχος»

LIFESTYLE

Δάντης: Με είχαν χαρακτηρίσει ομοφυλόφιλο, αλλά στα ……. μου- Είμαι υπέρ οποιουδήποτε αιτήματος της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας

Αίσθηση προκαλεί ο Χρήστος Δάντης με νέα του συνέντευξη.

Δείτε επίσης

Χρήστος Δάντης- Ναταλία Ντουσοπούλου: Αποφάσισαν να τραβήξουν χωριστούς δρόμους
Χρήστος Δάντης: «Δεν είμαι αντιεμβολιαστής αλλά σέβομαι να μη θέλει να εμβολιαστεί κάποιος»

Διαβάστε απόσπασμα της συνέντευξής του στο Κουτί της Πανδώρας και θα καταλάβετε:

Κατηγορηθήκατε σκληρά για την κατακλείδα της ανάρτησης σας, τη λέξη «κοπέλες».

Μα δεν υπάρχουν αυτοί οι τύποι μες τη «ματσίλα» που κράζουν τους ομοφυλόφιλους και τους λένε «κοπέλες»; Εμείς κράζαμε όλο αυτό και αντιστρέφαμε το χαρακτηρισμό. Δεν ήταν καθόλου σεξιστικό το σχόλιο μου και αυτό ακριβώς εξηγούσα στην τελευταία παράγραφο. Δεν δέχομαι τον όρο «σεξιστικό σχόλιο».

Η αλήθεια είναι πως πάντα θα βρεθεί κάποιος που θα πει κάτι και θα κάνει την έκπληξη, ενίοτε δυσάρεστη. Δεν αναφέρομαι σε σας.

Ακριβώς. Το σχόλιο μου ξαναλέω ότι δεν ήταν σεξιστικό, αλλά ειρωνικό απέναντι σ’ αυτούς που με πρόφαση το «αντριλίκι» και την «αρχιδίλα», βγάζουν όλη αυτή την επιθετική συμπεριφορά απέναντι σε ανθρώπους, οι οποίοι ζητούν να τους αποδεχτεί ο υπόλοιπος κόσμος.

Είμαι υπέρ οποιουδήποτε αιτήματος της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και γι’ αυτό, όπως είχα δηλώσει στο παρελθόν, συμμετείχα στο Athens Pride και θα το ξανακάνω εφόσον μου ζητηθεί. Δέχτηκα ακόμη με μεγάλη χαρά την πρόταση του Φώτη Σεργουλόπουλου να παίξω ένα βράδυ στο «Samone» για τα παιδιά που συχνάζουν εκεί και το θεωρώ μάλιστα μεγάλη τιμή μου. Είμαι ένας απ’ τους ανθρώπους, που δεν δέχονται σαν χαρακτηρισμό και σαν όρο τη λέξη «στρέιτ», διότι δεν υπάρχει ευθύ και στραβό, υπάρχει μόνο η επιλογή και η ανοχή στην επιλογή του άλλου. Ανήκω σ’ αυτούς που θες ανθρωπιστικά, θες κοινωνικά, θα μάχονται μια ζωή για το δίκαιο. Ακριβώς αυτή είναι η ισότητα!

Ήσασταν ανέκαθεν τόσο μαχητικός επί του θέματος;

Ανέκαθεν και ήμουν και «exposed», δεν έκανα δηλαδή παρέα με ομοφυλόφιλους για να’μαι μόνο μ’ αυτούς και να μην είμαι φίλος με τους άλλους.

Θεωρείτε την ομοφοβία ένα βαθιά ριζωμένο στην ελληνική κοινωνία πρόβλημα;

Το βλέπεις και στους ίδιους τους ομοφυλόφιλους. Όταν έχει φάει τόσο bullying ο άλλος και πρέπει να φοράει το κοστούμι, επειδή είναι δικηγόρος ή γιατρός, κρύβοντας από ντροπή την επιλογή του, όπως και το να δείξει κάπου τον σύντροφο του, σαφέστατα θα υπάρχουν ταμπού ακόμη και μεταξύ της κοινότητας.

Κάποτε δούλευα σε μία κινηματογραφική παραγωγή. Άκουγα με τα αυτιά μου τον σκηνοθέτη να μιλάει με τον παραγωγό – μορφωμένοι άνθρωποι υποτίθεται – και να χαρακτηρίζουν «πούστη» τον πρωταγωνιστή τους πίσω απ’ την πλάτη του.

Κοιτάξτε, αυτό είναι πάρα πολύ κακό πράγμα και δεν σας κρύβω, επειδή ως παιδάκι μιμούμουν κι εγώ, βρέθηκαν μεγαλύτεροι να μου εξηγήσουν ποιο είναι το σωστό. Μέσα στο μιμητισμό, πέρασα κι εγώ τη φάση να κράζω ή να σχολιάζω στα οχτώ και στα εννιά μου χρόνια. Κορόιδευα κι εγώ τους γκέι, αλλά συγχώρεσα στην πορεία τον εαυτό μου γιατί ήμουν παιδάκι κι αυτά έβλεπα, αυτά έκανα. Βρέθηκαν ευτυχώς άνθρωποι να μου εξηγήσουν ότι η σεξουαλική επιλογή καθενός είναι αναφαίρετο δικαίωμα του και αυτό δεν πρέπει να το βρίζουμε, πόσο μάλλον να μας φοβίζει. Όταν μιλάμε για τη δολοφονία μέρα – μεσημέρι ενός συγκεκριμένου ανθρώπου, αναφερόμαστε στη στοχοποίηση του λόγω διαφορετικότητας. Τον στοχοποίησαν, είπαν «Α, νάτος, αυτός θα’ναι», επειδή διέφερε απ’ αυτούς. Έπεσαν σαν αγέλη πάνω του, σαν τα σκυλιά που βλέπουν ένα αδύναμο κουτάβι και το σακατεύουν!

Υπάρχει κι ένα άλλο θέμα που πατάνε πάνω του πολλοί χρήστες των social media. Αναφέρομαι στο διαβόητο τραγούδι σας με τον στίχο «Καργιόλα, σε μισώ». Τα’χαμε ξαναπεί σε παλιότερη συνέντευξη μας.

Το τραγούδι αυτό ήταν πολύ απλά η εξιστόρηση ενός διαπροσωπικού τσακωμού – χωρισμού μεταξύ δύο ανθρώπων που βρίζονται. Αν ήμουν ερμηνεύτρια και δεν ήμουν ερμηνευτής, σαφέστατα θα έλεγα «Καργιόλη, σε μισώ». Εφόσον το ζητάνε οι νέοι σήμερα να ακούνε αφιλτράριστα τραγούδια, μαζί με τις ύβρεις, γι’ αυτό και το έκανα. Θα έλεγα κιόλας ότι είναι επιτακτική η ανάγκη αυτή των νέων.

Παρά την πρόοδο των κινημάτων και των διεκδικήσεων, θα βλέπατε κι ένα πισωγύρισμα;

Είναι επιτακτική η ανάγκη των κινημάτων και της προόδου αυτή τη στιγμή, γι’ αυτό και ξεσηκώνονται ανά τον κόσμο. Το πισωγύρισμα το βλέπουμε με την άνοδο της ακροδεξιάς και του ναζιστικού κινήματος διεθνώς. Εμείς απλά συνεχίζουμε όλο αυτό για το οποίο πολεμήσαμε, τα δικαιώματα των μαύρων, των φτωχών, των ΛΟΑΤΚΙ, δηλαδή των παρεξηγημένων μειονοτήτων – παρακαλώ να το γράψετε έτσι για να μη θεωρηθώ πάλι «περίεργος». Το πράγμα έχει γυρίσει τούμπα, πάμε προς τα πίσω και βιώνουμε καταστάσεις προ 1930, γι’ αυτό και οφείλουμε να πάρουμε θέση όλοι οι άνθρωποι.

Στον αντίποδα της ασυδοσίας των social media, που λέγαμε, υπάρχει και το βήμα που δίνεται στους ανθρώπους για να βγαίνουν και να διατυπώνουν την αντίδραση τους.

Παρ’ όλα αυτά η ΛΟΑΤΚΙ ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, που είχε την πρωτοβουλία της κίνησης για τον Ζακ Κωστόπουλο, σας στήριξε πολύ.

Πάρα πολύ και εκτιμώ ιδιαιτέρως τόσο την εμπλοκή του Νίκου Σούλη, όσο και τη δική σας που βοηθάτε στο συντονισμό των καλλιτεχνών. Με τίμησε πάρα πολύ η πρόσκληση των παιδιών. Θα ήθελα να είναι κι άλλοι εκπρόσωποι από το δικό μου χώρο, να μη φοβούνται και να βγουν να τα πουν.

Κάποιοι έκαναν πίσω τελευταία στιγμή. Δημοφιλής τραγουδίστρια μού είπε πως θα ήθελε να μιλήσει μετά την έκβαση της δίκης.

Κι άλλοι άνθρωποι είναι πολύ ανοιχτοί, αλλά φοβούνται. Εγώ είμαι πια 55 χρονών, έχω κάνει τα πράγματα που είχα να κάνω και δεν φοβάμαι τίποτα. Εγώ, βέβαια, δεν φοβόμουν ποτέ.

Λέτε να φοβούνται μη χαρακτηριστούν ομοφυλόφιλοι λόγω της στήριξης τους στα ΛΟΑΤΚΙ πράγματα;

Και μένα με είχαν χαρακτηρίσει, αλλά στα αρχίδια μου!

Για πότε μιλάτε;

Στο παρελθόν, η εφημερίδα «Star». Είχαν γράψει ότι πήρα απαλλακτικό απ’ το στρατό επειδή με συνέλαβαν να πεοθηλάζω σε θάλαμο!

Το είχατε θεωρήσει αστείο, οργιστήκατε, πως αντιδράσατε τέλος πάντων;

Τους τράβηξα τρελές μηνύσεις σε βαθμό να κοντεύει να κλείσει η εφημερίδα. Το κείμενο αποσύρθηκε με μια δημόσια συγγνώμη, αλλά ο δημοσιογράφος που τό’χε υπογράψει εξαφανίστηκε απ’ την Ελλάδα κι όταν επέστρεψε μετά από κάποια χρόνια, έλεγε πως είναι ένας σκηνοθέτης που σπούδασε στην Αμερική και ήρθε για να μας σώσει από το κακό θέαμα. Ένας τύπος που λεγόταν Φραγκίσκος Βιδάλης, παλιός, από την Αγία Βαρβάρα, που τό’κανε Φρανσίσκο Βιντάλε, ένας μνησίκακος που είχε υποστεί bullying κι έγινε τρεις φορές χειρότερος απ’ τους καταπιεστές του. Κάποια στιγμή αυτός είχε γαμήσει τον κόσμο όλο με τα άρθρα του. Με μένα είχε ασχοληθεί το 1994.

Την περίοδο της μεγάλης καριέρας σας, θα λέγαμε. Αν γινόταν σήμερα ένα παρεμφερές δημοσίευμα για το άτομο σας, πως θα αντιδρούσατε;

Τώρα θα το θεωρούσα αστείο. Τότε, όμως, η μάνα μου απέφευγε να την πάω μέχρι την πλατεία Καισαριανής και να πιούμε μια μπίρα. Είχε καταντραπεί η γυναίκα…

Συγγνώμη, αλλά δεν είναι δα και τίποτα μεμπτό να κάνει κανείς πεοθηλασμό μέσα σε θάλαμο.

Εγώ είμαι ένας ελεύθερος άνθρωπος στη ζωή μου και ότι είμαι, το λέω! Εάν ήμουν ομοφυλόφιλος, πρώτος θα τό’λεγα και θα καμάρωνα. Κρίμα που δεν είμαι ομοφυλόφιλος, διότι εγώ ανάμεσα σ’ αυτούς τους ανθρώπους βρήκα τις πραγματικές αξίες! Παρακαλώ να το υπογραμμίσετε αυτό!

Σας ηρεμεί η σκέψη ότι ο θάνατος ήταν και μία λύτρωση στην περίπτωση του;

Ε, ναι, έπαψε να ταλαιπωρείται το μυαλουδάκι του…Πονάει το μυαλό το γαμημένο…Του ανθρώπου που υποφέρει…Ξέρετε τι είναι να νιώθεις κυνηγημένος ενώ δεν είσαι;

Έμεινα στον αδερφό σας για να τονίσω το ότι μες το ίδιο σας το σπίτι είχατε έναν διαφορετικό άνθρωπο.

Βέβαια, έτσι είναι. Από εκείνον διδάχτηκα την αγάπη και τη συμπόνια για τους αποσυνάγωγους της ζωής. Από τον Σάββα μορφώθηκα καλλιτεχνικά, από τους Atomic Rooster μέχρι τη May West, που ήταν είδωλο τότε των drag queens. Διεύρυνα την καλλιτεχνική μου παιδεία και μέχρι τα 13 μου είχα παρακολουθήσει τόσες θεατρικές παραστάσεις όσες δεν είχε παρακολουθήσει άλλο παιδί. Με τον αδερφό μου, θυμάμαι, είχα δει τη Μελίνα Μερκούρη με Νίκο Κούρκουλο και Ιάκωβο Ψαρρά στην «Όπερα της πεντάρας», τι να λέμε τώρα…

Εκτός του γεγονότος της δολοφονίας του, τι άλλο σας συγκίνησε από την ύπαρξη του Ζακ Κωστόπουλου;

Το ότι επέλεξε να ζήσει ελεύθερος. Είναι πολύ όμορφο και συγκινητικό, όλα, μα όλα τα ζευγάρια, να μπορούν να περπατάνε στο δρόμο χέρι – χέρι. Το βρίσκω τόσο τρυφερό.

Πέτυχα την αφίσα μίας παράστασης που παίζει ο Μάνος Καρατζογιάννης, στην οποία εικονίζονται δύο άνδρες να φιλιούνται. Το τι ομοφοβικός οχετός ακολούθησε από κάτω, δεν περιγράφεται.

Όπως έγραψα και στην ανάρτηση μου, το μίσος αυτό είναι ύποπτο! Γιατί να μισεί κάποιος; Γιατί ζηλεύει, θέλει να κάνει το ίδιο πράγμα, αλλά δεν τό’χει.

Ενστερνίζεστε την άποψη πολλών ότι το μίσος είναι απόρροια καταπιεσμένης ομοφυλοφιλίας;

100%! Το πιστεύω απόλυτα! Αν εξαιρέσεις δηλαδή κάποιους της Εκκλησίας, που είναι δύσκολη η θέση τους, οι περισσότεροι θέλουν να φορέσουν δωδεκάποντο και να βγουν στα μεϊντάνια – ε, δεν μπορούν να το κάνουν και γι’ αυτό βγάζουν μίσος.

Ροή Ειδήσεων

25/01/2022 | 00:02

Φάρμα: Το “καυτό” στριπτίζ της Νάιρα

24/01/2022 | 23:56

MasterChef: Οι κριτές τρόλαραν διαγωνιζόμενο για φωτογράφηση με… εσώρουχα (ΒΙΝΤΕΟ)

24/01/2022 | 23:38

Survivor: Ξανά μαζί Κουρεντή – Κατσαούνης; Η συνομιλία και το φιλί (ΒΙΝΤΕΟ)

24/01/2022 | 23:31

Καιρός 25/1: Η πρόγνωση για την Τρίτη

24/01/2022 | 23:27

ΟΑΣΑ: Πως θα κινηθούν αύριο λεωφορεία και τρόλεϊ

24/01/2022 | 23:27

Κακοκαιρία Ελπίδα: Ολονύχτια μάχη για τον απεγκλωβισμό οδηγών στην Αττική Οδό – Επιχειρούν Στρατός και ΕΚΑΜ

24/01/2022 | 23:22

Rapid Test: Πού θα γίνουν δωρεάν έλεγχοι στις 25/1

24/01/2022 | 23:15

Κακοκαιρία Ελπίς: Στις επάλξεις το ΕΣΥ – Ποια νοσοκομεία εφημερεύουν

24/01/2022 | 23:05

Δημοσκόπηση Μarc: 13,5 μονάδες μπροστά η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ- Στο 16,8% το ΚINAΛ στην εκτίμηση ψήφου

24/01/2022 | 22:57

Κακοκαιρία Ελπίδα: Στο πλευρό των εργαζομένων του Δήμου Αθήνας ο Γερουλάνος- Το μήνυμά του για την δράση του Κ.Υ.Α.Δ.Α.

24/01/2022 | 22:53

Ουκρανική κρίση: Διχασμένη η Ευρώπη μπροστά στη ρωσική απειλή

24/01/2022 | 22:48

Σύγκρουση τρένων: Επιχείρηση για να μεταφερθούν στο νοσοκομείο οι τραυματίες

24/01/2022 | 22:45

Σασμός: Η δολοφονία του Πετρή προκαλεί καταιγιστικές εξελίξεις- Χαμός στο twitter με την συγκλονιστική σκηνή

24/01/2022 | 22:29

Η Ελένη Φουρέιρα βγήκε στα χιόνια με… μπουρνούζι και γόβες (ΦΩΤΟ)

24/01/2022 | 22:16

Απίστευτο βίντεο: Γονιός περπάτησε 2,5 χλμ. στην Αττική Οδό με το παιδί του στην αγκαλιά
Γιώργος Παπαδάκης: Άγριο ξέσπασμα μετά από αιχμές για την Μπάγια Αντωνοπούλου: «Ντροπή σου! Πάρτε τον!Αλητήριε!»
Snik για δημοσιογράφους: «Ήσασταν και θα είστε σκουπίδια» – «Εμείς τα σκουπίδια αναγνωρίζουμε τα σκουπίδια» απαντά η Ελεονώρα Μελέτη
Ασύλληπτη επίθεση από Super Κική σε Λιάγκα: «Μιλάει αυτός που τραβάνε μα@@@@ες στις πλάτες κοριτσιών και γελάει» (ΕΙΚΟΝΕΣ)
Η Ελένη Μενεγάκη στον χιονισμένο κήπο της: «Μόλις δω χιόνι στον κήπο κάνω σαν μικρό παιδί» (ΕΙΚΟΝΕΣ)
Σασμός: «Κόβουν την ανάσα» οι φωτογραφίες της δολοφονίας του Πετρή από τον Αστέρη (ΕΙΚΟΝΕΣ)
Η Δήμητρα Αλεξανδράκη «έκραξε» στον «αέρα» τον Αλεξάνδρου: «Μη δείχνεις το σπίτι μας, πας καλά;» (vid)